1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Εφαρμογή γνωριμιών προσθέτει σήμα εμβολιασμού στα προφίλ των χρηστών
Εφαρμογή γνωριμιών προσθέτει σήμα εμβολιασμού στα προφίλ των χρηστών

Εφαρμογή γνωριμιών προσθέτει σήμα εμβολιασμού στα προφίλ των χρηστών

0

Οι single Αυστραλοί πολίτες που ψάχνουν τον έρωτα ή το σεξ θα ξεχωρίζουν σύντομα από τον ανταγωνισμό αν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Η εφαρμογή γνωριμιών Bumble ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει αυτή την εβδομάδα μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους χρήστες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να προσθέσουν ένα “σήμα εμβολιασμού” στο προφίλ τους εάν έχουν λάβει εμβόλιο έναντι του Covid-19. Ο ανταγωνιστής τους, το Tinder δηλώνει ότι προσβλέπει και το ίδιο στο να “καταστήσει σύντομα διαθέσιμα τα σήματα εμβολιασμού” στην Αυστραλία.

Ένας εκπρόσωπος της Bumble λέει ότι δεν θα επαληθεύει, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού, την απόδειξη όσων διεκδικούν το σήμα, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα θα βασίζεται στην ειλικρίνεια των χρηστών. Η εφαρμογή γνωριμιών αναφέρει ότι αποφάσισε να ξεκινήσει τη λειτουργία αυτή μετά από μια πρόσφατη έρευνα που αποκάλυψε την “αύξηση 45% των χρηστών που ρωτούσαν δυνητικά σε ραντεβού αν έχουν κάνει το εμβόλιο ή αν έχουν συμπτώματα Covid”.

Δεν είναι μόνο στην Αυστραλία που οι εφαρμογές γνωριμιών ενθαρρύνουν τους χρήστες να αναδείξουν τον εμβολιασμό τους. Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος συνεργάστηκε πρόσφατα με το Tinder, το Hinge και το OKCupid για να χαρίσει premium λειτουργίες, όπως δωρεάν “super likes” – που αυξάνουν την πιθανότητα να σας προσέξει ένα πιθανό ραντεβού – στους χρήστες που ορίζουν την κατάσταση εμβολιασμού τους.

Τον περασμένο μήνα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε μια παρόμοια πρωτοβουλία, συνεργαζόμενο με εφαρμογές γνωριμιών για να προσφέρει στους χρήστες μια σειρά από προνόμια, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν “boosts” στο προφίλ τους, εάν προσθέσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους στο λογαριασμό τους. Και τα δύο προγράμματα αποσκοπούν στην προώθηση της πρόσληψης εμβολίων στους νέους.

Επί του παρόντος, μόλις το 11% των Αυστραλών είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19. Στα τέλη Ιουνίου, όλοι οι ενήλικες Αυστραλοί κάτω των 40 ετών ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό Scott Morrison ότι μπορούσαν να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca μέσω των γενικών τους γιατρών. Ωστόσο, η σύσταση της ειδικής Αυστραλιανής Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για τον εμβολιασμό αφορά στο εμβόλιο της Pfizer ως προτιμώμενη επιλογή για τους κάτω των 60 ετών, την ίδια στιγμή που το εμβόλιο αυτό παραμένει σε περιορισμένη διάθεση.

Ο αυστραλιανός ιστότοπος online dating RSVP διατυπώνει ότι τα εμβολιαστικά σήματα είναι κάτι που η εταιρεία έχει εξετάσει, αλλά θα περιμένει μέχρι να εμβολιαστούν περισσότεροι Αυστραλοί προτού εισάγει το χαρακτηριστικό αυτό. “Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε προωθήσει κάτι είναι απλώς η εξέταση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στα εμβόλια”, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος Dave Heysen. “Έτσι, δεν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε διακρίσεις όταν οι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά πρόσβαση (στο εμβόλιο) σε αυτό το στάδιο.”

“Σκεφτήκαμε να το προσθέσουμε σε κάποιο στάδιο – απλώς θέλουμε πρώτα να βεβαιωθούμε ότι όλοι έχουν ίσους όρους ανταγωνισμού“. Η προσθήκη των εμβολιαστικών σημάτων θα μπορούσε να κάνει τους χρήστες να αισθάνονται άνετα όσον αφορά στις συναντήσεις με ραντεβού στην πραγματική ζωή, λέει η Δρ. Rosalie Gillett, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Queensland, η οποία έχει ερευνήσει την ασφάλεια των χρηστών στις εφαρμογές γνωριμιών. “Καθώς οι εφαρμογές γνωριμιών συχνά ενθαρρύνουν τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις, οι χρήστες θα μπορούσαν να αισθάνονται ασφαλέστερα όταν συναντιούνται με άτομα που λένε ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19“, λέει η Gillett.

Η Joanne Orlando, συγγραφέας του Life Mode On, ενός βιβλίου για την πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο, συμφωνεί ότι τα σήματα εμβολιασμού είναι “σίγουρα ένα πλεονέκτημα” όσον αφορά στην ασφάλεια από Covid. Αλλά η λειτουργία θα μπορούσε επίσης να έχει ένα άλλο όφελος: να βοηθήσει τους χρήστες να ταιριάξουν με εκείνους των οποίων οι αξίες ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους.
“Τα σήματα εμβολιασμού σας δίνουν μια λίγο μεγαλύτερη εικόνα του προφίλ και του ατόμου”, σημειώνει. “Σου δίνει μια ιδέα για το πώς σκέφτονται να συμβάλουν στην κοινωνία, να κάνουν το καθήκον τους και αν (η κατάσταση εμβολιασμού τους) είναι κάτι για το οποίο θέλουν να γνωρίζουν όλοι και για το οποίο είναι περήφανοι. Είναι απλώς ένα ακόμη στοιχείο που σας βοηθά να σκεφτείτε αν αυτό το άτομο είναι για εσάς ή όχι”.

Αυτό σημαίνει ότι τα σήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κοινωνικά συνειδητοποιημένους singles (εργένηδες και εργένισσες) να αποφύγουν το ταίριασμα με αντιεμβολιαστές; “Σωστά, ή αν είστε τέτοιος, δεν πρόκειται να επιλέξετε κάποιον που έχει αυτή τη σφραγίδα”, σχολιάζει ο Orlando. “Όταν πρόκειται για διαδικτυακές γνωριμίες, υπάρχει τόσο περιορισμένη ποσότητα πληροφοριών κατευθείαν, οπότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει κάποιον. Απλά εντάσσει μια άλλη διάσταση που συνήθως δεν έχουμε στα προφίλ των εφαρμογών γνωριμιών”.