
Η δυσκολία στον ύπνο τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις
Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας: μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.
Πρόσφατη μελέτη σε άτομα μέσης ηλικίας διαπιστώνει ότι ο συνδυασμός προβλημάτων ύπνου – δυσκολία στον ύπνο, ξύπνημα τις πρώτες πρωινές ώρες ή ύπνος λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα – μπορεί σχεδόν να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου του ατόμου.
“Τα νέα αυτά ευρήματα τονίζουν τη σημασία του καλού ύπνου”, λέει ο ειδικός στον ύπνο Dr. Lawrence Epstein, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Πολλά πράγματα μπορούν να συμβάλουν στην έλλειψη ύπνου, προσθέτει. Μερικοί άνθρωποι απλά δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στον ύπνο. Άλλοι έχουν συνήθειες που διαταράσσουν ή παρεμποδίζουν τον ύπνο. Και μερικοί άνθρωποι έχουν κάποια ιατρική πάθηση ή πάσχουν από κάποια διαταραχή ύπνου που καταστρέφει την ποιότητα ή την ποσότητα του ύπνου τους.
Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από 7.483 ενήλικες στη Μελέτη “Midlife” στις Ηνωμένες Πολιτείες που έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους και το ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Μερικοί από τους συμμετέχοντες, (663 άτομα) χρησιμοποίησαν επίσης μια συσκευή που φόρεσαν στον καρπό τους και κατέγραφε τη δραστηριότητα του ύπνου τους. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ήταν γυναίκες. Τα τρία τέταρτα από τους συμμετέχοντες ήταν λευκοί και το 16% μαύροι. Η μέση ηλικία ήταν τα 53 έτη.
Οι ερευνητές επέλεξαν να επικεντρωθούν στους ανθρώπους μέσης ηλικίας, επειδή τότε οι ενήλικες συνήθως βιώνουν διαφορετικές και αγχωτικές εμπειρίες ζωής τόσο στην επαγγελματική όσο και στην οικογενειακή τους ζωή. Είναι επίσης η ηλικία που πρωτοεμφανίζονται φραγμένες καρδιακές αρτηρίες ή αθηροσκλήρωση (πρώιμο σημάδι καρδιακής νόσου) και προβλήματα.
Πώς αξιολόγησαν οι ερευνητές τα προβλήματα ύπνου;
Η αξιολόγηση έγινε με ορισμένα κριτήρια: την κανονικότητα (αν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν περισσότερο τις εργάσιμες ημέρες έναντι των μη εργάσιμων ημερών, εάν άντλησαν ικανοποίηση (αν είχαν πρόβλημα να αποκοιμηθούν, ξύπνησαν τη νύχτα ή νωρίς το πρωί και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν ή ένιωθαν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας), εάν ήταν σε εγρήγορση (πόσο συχνά κοιμήθηκαν για περισσότερα από πέντε λεπτά), την αποτελεσματικότητα (πόσο καιρό τους πήρε για να κοιμηθούν πριν τον ύπνο) και τη διάρκεια (πόσες ώρες συνήθως κοιμόντουσαν κάθε βράδυ).
Για να αξιολογήσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες “Είχατε ποτέ καρδιακό πρόβλημα που υποπτεύεται ή επιβεβαιώνει γιατρός;” και “Είχατε ποτέ έντονο πόνο στο μπροστινό μέρος του στήθους σας που διήρκεσε μισή ώρα ή περισσότερο;” Η θετική απάντηση πιθανό να έκρυβε προβλήματα όπως στηθάγχη (πόνος στο στήθος λόγω έλλειψης ροής αίματος στον καρδιακό μυ), καρδιακή προσβολή, καρδιακή βαλβιδική νόσο, ακανόνιστο ή γρήγορο καρδιακό παλμό και καρδιακή ανεπάρκεια.
Ο κακός ύπνος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για την καρδιά
Οι ερευνητές έλεγξαν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, για παράδειγμα του οικογενειακού ιστορικού καρδιακών παθήσεων, καπνίσματος, σωματικής δραστηριότητας, καθώς και της σεξουαλικής ζωής και της φυλής. Διαπίστωσαν ότι κάθε πρόσθετη αύξηση στα προβλήματα ύπνου που ανέφεραν οι συμμετέχοντες συνδέθηκε με 54% αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικά πρότυπα ύπνου. Ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου ήταν πολύ υψηλότερη (141% ) μεταξύ των ατόμων που παρείχαν δεδομένα από την ενεργοποίηση της συσκευής που φορούσαν στον καρπό, της οποίας τα αποτελέσματα θεωρούνταν πιο ακριβή. Αν και οι γυναίκες ανέφεραν περισσότερα προβλήματα ύπνου, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Το σεξ δεν επηρέασε τις συσχετίσεις μεταξύ ύπνου και υγείας της καρδιάς.
Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία, από απλές αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα έως εξειδικευμένη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία που στοχεύει σε προβλήματα ύπνου. Αξίζει να τα δοκιμάσετε, γιατί ο καλός ύπνος βοηθάει με πολλούς τρόπους. «Η αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας και να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τον κακό ύπνο», λέει ο Δρ Έπσταϊν.