1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η εξασφάλιση επάρκειας αίματος είναι ιερή υποχρέωση όλων μας
Η εξασφάλιση επάρκειας αίματος είναι ιερή υποχρέωση όλων μας

Η εξασφάλιση επάρκειας αίματος είναι ιερή υποχρέωση όλων μας

0

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Π. Κατσίβελας αναφέρεται στην τεράστια προσπάθεια του κέντρου να ρυθμιστεί η κεντρική διαχείριση του αίματος έτσι ώστε το τελικό προϊόν να είναι επαρκές και ασφαλές για κάθε ασθενή. 

 

Συνέντευξη στην Αφροδίτη Ντάικου

 

 

-Ποια είναι η δράση και ποιο το όραμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας?

Το ΕΚΕΑ έχει δύο βασικές υποχρεώσεις αρχικά να εξασφαλίσει την επάρκεια του Αίματος στη χώρα μας , χαράζοντας την στρατηγική για την επίτευξη αυτού του στόχου . Να κάνει την κεντρική διαχείριση του Αίματος ως προς την κατανομή και τη διάθεση και τέλος τον κεντρικό εργαστηριακό έλεγχο και την παραγοντοποίησή του , δηλ. τον διαχωρισμό του στα βασικά συστατικά του , τα ερυθρά , τα αιμοπετάλια και το πλάσμα ώστε μπορεί να χορηγηθεί πιο στοχευμένα στους ασθενείς μας . Υποχρέωση του συστήματος Αιμοδοσίας είναι το τελικό προϊόν να είναι ασφαλές .

 

-Κατά την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας τα αποθέματα αίματος ήταν οριακά. Αυτή τη στιγμή σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα προσεχώς;

Να αρχίσουμε από ένα δεδομένο που είναι προαπαιτούμενο για το ερώτημά σας . Η δυνατότητα συντήρησης του Αίματος είναι περιορισμένη . Τα μεν ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούμε να τα διατηρήσουμε 42 ημέρες , τα δε αιμοπετάλια μόνο 5 ημέρες , το πλάσμα πολύ περισσότερο . Αυτό σημαίνει ότι το αίμα που συγκεντρώνουμε τώρα σε 1 ½ μήνα δεν υπάρχει . Δεν πρέπει ούτε να υπερσυγκεντρώνουμε ούτε και να υστερούμε γιατί αν συμβεί το πρώτο θα καταστρέψουμε το αίμα άσκοπα και αν συμβεί το δεύτερο θα έχουμε έλλειμα . Αν η εισροή του αίματος δεν είναι συνεχής και επαρκής τότε εμφανίζεται το πρόβλημα .

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού , όπου το περιβάλλον διακοπών επηρεάζει πολύ αρνητικά τη συγκέντρωση του αίματος στην χώρα μας . Φέτος δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση αυτής της ιδιαιτερότητας και σε λίγες ημέρες θα κάνουμε την αξιολόγηση των δεδομένων μας .

Σήμερα η συγκέντρωση του αίματος έχει επανέλθει στην προ της επιδημίας εποχή και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο . Η περίοδος της πανδημίας ιδιαίτερα το 2020 αλλά και το 2021 ήταν πολύ δύσκολα χρόνια .

– Σε ποιες ενέργειες οφείλει να προβεί άμεσα η πολιτεία για να βελτιώσει παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας?

Αναμφίβολα προέχει και επείγει να στηριχθούν τα Τμήματα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων με προσωπικό , που σήμερα ελλείπει και οι λειτουργίες των Αιμοδοσιών γίνονται οριακά και περιοριστικά .

Ένα μεγάλο πρόβλημα , είναι η απουσία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος που να διασυνδέει τις Αιμοδοσίες της Χώρας με το ΕΚΕΑ , με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε επαρκή εικόνα σε πραγματικό χρόνο των πραγματικών αποθεμάτων αίματος . Το πολύ σημαντικό , ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ότι ήδη υλοποιείται και τον Σεπτέμβρη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και τότε οι δυνατότητες και οι προοπτικές θα είναι διαφορετικές .

-Πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη διαχείριση αίματος στην Ελλάδα?

Αρχικά πρέπει να εντατικοποιήσουμε την ενημέρωση και την προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών και να δημιουργήσουμε μια νέα συνείδηση και συνήθεια , ώστε οι εθελοντές αιμοδότες μας να συμμετέχουν συνεχώς , με συνέπεια και διάρκεια στην όλη προσπάθεια . Σήμερα έχουμε περισσότερο αιμοδότες της μιας φοράς και είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει . Γι’ αυτό και λέμε ότι μια φορά δεν είναι αρκετή για να καλύψουμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας .

Το 2021 προσήλθαν στην Αιμοδοσία πάνω από 63.000 νέοι εθελοντές και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο .

Οι ανάγκες της χώρας μας ανέρχονται στις 580.000 μονάδες αίματος το χρόνο εκ των οποίων οι 120.000 συγκεντρώνονται αποκλειστικά για τους συνανθρώπους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και άλλες θαλασσαιμίες . Σήμερα έχουμε 259.000 ενεργούς εθελοντές αιμοδότες . Αν καταφέρουμε να γίνουν πάνω από 300.000 που θα δίνουν δύο φορές τουλάχιστον το χρόνο , θα έχουμε λύσει ένα χρόνιο άλυτο πρόβλημα για την χώρα μας . Σήμερα το 63% του αίματος προέρχεται από την εθελοντική αιμοδοσία και το υπόλοιπο από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και αυτό πρέπει να αλλάξει .

Επίσης χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση στην στρατηγική των μεταγγίσεων , ώστε να μην γίνονται υπερβολές στη χρήση του αίματος .

-Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα εθελοντή αιμοδότη?

Είναι ο άνθρωπος που με τη δωρεά του , τη προσφορά του , την ανιδιοτέλειά του , την έμπρακτη αλληλεγγύη του , ο κοινωνικός του προσανατολισμός , η ανθρωπιστική προσέγγιση των πραγμάτων , τον καθιστά μοναδικό αλλά διαφορετικό . Κυρίως και πρωτίστως όμως τον καθιστά άνθρωπο ωφέλιμο .

Δεν είναι μοναχικός και δεν αισθάνεται μόνος , είναι άξιος και δεν χρειάζεται επιβεβαίωση , είναι ταπεινός δεν είναι θορυβώδης , δεν αυτοπροβάλλεται , αναδεικνύει την δράση του και το πρέπον . Δεν ζητά , χαρίζεται . Δεν εξαναγκάζεται αλλά αυτοβούλως προσέρχεται .

Δεν φοβάται , δεν αδιαφορεί , δεν αδρανεί , δεν δικαιολογείται , δεν προφασίζεται , δεν αναβάλλει , συμμετέχει.

Απλά προσφέρεται , χαρίζεται και μέσα από την δωρεά απολαμβάνει την χαρά και την ευτυχία που γι’ αυτόν έχει αξία .

Δεν περιμένει ανταμοιβή , ήδη έχει βρει την ολοκλήρωση στο κόσμο των συναισθημάτων και των ιδεών

-Γιατί να γίνει κάποιος συστηματικός εθελοντής αιμοδότης?

Ο δημιουργός μας χάρισε στον άνθρωπο ένα όργανο – ιστό – τον μυελό των οστών που έχει την δυνατότητα να παράγει Αίμα όχι μόνο για τον ίδιο τον οργανισμό αλλά και για άλλους ανθρώπους που δεν μπορούν . Και η δημιουργία δεν έχει τυχαιότητα .

Επίσης ο δημιουργός έδωσε την δυνατότητα στον άνθρωπο να συλλογίζεται , να σκέπτεται , να καταλαβαίνει , να κατανοεί , να αποφασίζει .

Το Αίμα είναι απαραίτητο για την ζωή , και συνάνθρωποί μας πολλές φορές το έχουν ανάγκη για να ζήσουν . Και το Αίμα δεν μπορεί να παραχθεί σε κανένα εργαστήριο , η μόνη πηγή είναι ο άνθρωπος . Αυτό πλέον καθιστά νομοτέλεια την Αιμοδοσία .

-Ποιο είναι το μήνυμα του ΕΚΕΑ αυτή την περίοδο?

Ότι η εξασφάλιση επάρκειας Αίματος για τη χώρα μας είναι ιερή υποχρέωση όλων μας . Η Αιμοδοσία είναι μια καλή συνήθεια που πρέπει αν αποκτήσουμε όλοι μας . Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά που να αντέχει στο χρόνο από αυτήν που νοιώθουμε όταν δίνουμε ζωή ,όταν προστατεύομε τη ζωή . Και μια μονάδα αίματος μπορεί να σώσει μέχρι και 3 ανθρώπους .