Η AstraZeneca αντιμέτωπη με τις δικαστικές αρχές λόγω των εμβολίων
Η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας, που παρασκευάστηκε για τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, γεγονός που σημαίνει ότι η εν λόγω εταιρεία είναι πιθανό να έρθει ανειμέτωπη με τεράστιες αποζημιώσεις.
Η AstraZeneca έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή για τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιό της, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες άτομα.
Στη Βρετανία, που είναι και η έδρα της φαρμακευτικής εταιρείας, 51 οικογένειες έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της AstraZeneca.
Ο φαρμακευτικός κολοσσός έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή για τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο του, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες περιπτώσεις.
«Είναι αποδεκτό ότι το εμβόλιο ΑΖ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας). Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός», ανέφερε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με την Telegraph. Το Covishield αναπτύχθηκε από τη Βρετανο-Σουηδική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παρήχθη από το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας. Διαχειριζόταν ευρέως σε περισσότερες από 150 χώρες. Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν 60 έως 80 τοις εκατό αποτελεσματικό στην προστασία από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με την Independent. Ωστόσο, ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο του προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη αφού ανέπτυξε θρόμβο αίματος, εμποδίζοντάς τον να εργαστεί.
Η παραδοχή έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον Μάιο του 2023, όταν εκδικαζόταν η υπόθεση του Τζέιμι Σκοτ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποζημιώσεις εάν η φαρμακευτική εταιρεία αποδεχτεί ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία σοβαρής ασθένειας και θανάτου σε συγκεκριμένες νομικές υποθέσεις.
Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναλάβει τους νομικούς λογαριασμούς της AstraZeneca.
Ενώ η εταιρεία αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, το δικαστήριο σηματοδότησε την πρώτη φορά που παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες που χαρακτηρίζονται από θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα.
Η παραδοχή της AstraZeneca έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή της εταιρείας το 2023 ότι «δεν θα δεχόταν ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο», σύμφωνα με την The Independent. Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά την σχέση μεταξύ του εμβολίου και μιας νέας ασθένειας που ονομάζεται ανοσοθρομβοπενία και θρόμβωση που προκαλείται από το εμβόλιο (VITT) τον Μάρτιο του 2021. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποζημιώσει την AstraZeneca έναντι οποιασδήποτε νομικής ενέργειας, αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να παρέμβει, σύμφωνα με την The Telegraph. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Διεθνών Οργανισμών Ιατρικών Επιστημών, «πολύ σπάνιες» ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αυτές που αναφέρονται σε λιγότερες από 1 στις 10.000 περιπτώσεις.
Ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο AstraZeneca ήταν απίστευτα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σώζοντας περισσότερες από έξι εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι το εμβόλιο ήταν «ασφαλές και αποτελεσματικό για όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω» και η αρνητική επίδραση που οδήγησε στη νομική οδό ήταν «πολύ σπάνια».
Το εμβόλιο – που αναγγέλθηκε κατά την κυκλοφορία του από τον Μπόρις Τζόνσον ως «θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη» – δεν χρησιμοποιείται πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο.