1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Θάνος Χαραμής: «Η πανδημία ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και την υπεραξία του Ερρίκος Ντυνάν»
Θάνος Χαραμής: «Η πανδημία ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και την υπεραξία του Ερρίκος Ντυνάν»

Θάνος Χαραμής: «Η πανδημία ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και την υπεραξία του Ερρίκος Ντυνάν»

0

Με βασικό όπλο την κορυφαία διεθνή διαπίστευση ποιότητας και ασφάλειας κατά JCI, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Θάνος Χαραμής, κάνει λόγο για δυναμική επιστροφή του νοσοκομείου που οδηγεί και σε αναδιανομή των μεριδίων αγοράς στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

Συνέντευξη: Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Mε ένα νέο επενδυτικό πλάνο που στοχεύει στο πεδίο του ιατρικού τουρισμού και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, κινείται το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, όπως επισημαίνει στο «Περί Υγείας» ο εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του θεραπευτηρίου, κ. Θέμος Χαραμής. Παράλληλα, τονίζει ότι «μέσα σε συνθήκες μιας παρατεταμένης εθνικής δοκιμασίας, το Ερρίκος Ντυνάν όχι μόνον έκανε βήματα μπροστά και επέδειξε αντανακλαστικά που επιβεβαιώνουν την εξέχουσα θέση του στο εγχώριο σύστημα υγείας, αλλά δημιούργησε πρόσθετη αξία».

– Κύριε Χαραμή, τον τελευταίο καιρό υπάρχει αυξημένη «ένταση» από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών. Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς και κατά πόσο συμβάλλει στην αποφυγή του brain drain επιστημόνων από τη χώρα;

Η δυναμική επιστροφή του Ερρίκος Ντυνάν οδηγεί αναγκαστικά σε μια νέα αναδιανομή των μεριδίων αγοράς, ενώ η κρίση και η παρουσία των funds έχουν κάνει σοφότερους τους ιατρούς, καθώς και τους ασθενείς, οι οποίοι επιζητούν υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών σε ένα εύλογο κόστος. Με την είσοδο των funds τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να έχει τελειώσει η εποχή που ο ιδιωτικός τομέας των υπηρεσιών υγείας ανήκε μόνο σε Ελληνες επιχειρηματίες. Πηγαίνουμε, συνεπώς, σε μία «διεθνοποίηση» της ιδιοκτησίας, η οποία θα κάνει καλό σε όλους, αλλά πρωτίστως στους ασθενείς, μόνο αν εφαρμοσθούν κι εδώ οι αυτονόητοι κανόνες κυρίως του ανταγωνισμού και της ποιοτικής άμιλλας. Ως προς το brain drain, τώρα, ο ανταγωνισμός που θα βασισθεί και σε σοβαρούς και αξιόπιστους επενδυτικούς σχεδιασμούς σε βάθος χρόνου, αναμφίβολα θα μπορούσε να συμβάλει θετικά, ώστε να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στη χώρα διακεκριμένοι επιστήμονες. Αλλά αυτό το θέμα δεν μπορεί να περιοριστεί στον χώρο της υγείας. Η ανάσχεση του brain drain περνά μέσα από μια γενικότερη πορεία ανάκαμψης της χώρας και μιας αναπτυξιακής τροχιάς σε κάθε επίπεδο. Ας είμαστε ειλικρινείς: Για έναν σημαντικό Ελληνα επιστήμονα που κινείται με αξιώσεις στον διεθνή ανταγωνισμό, μια θέση εργασίας δεν αρκεί από μόνη της ως κίνητρο επιστροφής.

– Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο το Ερρίκος Ντυνάν συντάχθηκε με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Η συνεργασία με το ΕΣΥ θεωρείτε ότι ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) στον χώρο της Υγείας;

Η εθελοντική κάλυψη των εφημεριών του ΕΣΥ ήταν αυτονόητη υποχρέωση του νοσοκομείου μας, των ιατρών και των εργαζομένων του προς την κοινωνία και το δοκιμαζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ηταν μια απόφαση του μετόχου μας, της Τράπεζας Πειραιώς, και της διοίκησης του Ντυνάν να βοηθήσουμε την κοινωνία σε αυτή την πρωτόγνωρη πανδημία. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να παραμείνουμε αμέτοχοι θεατές, περιμένοντας από άλλους να δράσουν και για λογαριασμό μας. Στους σχεδόν 2,5 μήνες εθελοντικής στήριξης του προγράμματος εφημεριών του ΕΣΥ, προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων περισσότεροι από 5.900 ασθενείς, ενώ οι νοσηλευθέντες ξεπέρασαν τους 1.960, με μέσο όρο νοσηλείας τις 4,8 ημέρες. Και οφείλω να επισημάνω ότι αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα στα ελληνικά χρονικά αναλήφθηκε στο σύνολό του από εξειδικευμένους και μεγάλης εμπειρίας ιατρούς, χωρίς την υποστήριξη ειδικευομένων, γεγονός που προσαυξάνει την εθελοντική προσφορά τους.

Το ζήτημα των ΣΔΙΤ, πάντως, αποτελεί ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Αν το ερώτημα αφορά τα περιθώρια συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, αυτά υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, αρκεί να είναι ξεκάθαροι οι στόχοι και οι όροι αυτής της συνεργασίας. Σε μία τέτοια περίπτωση όλες οι πλευρές θα είχαν μόνον οφέλη. Αυτό, όμως, προϋποθέτει αφενός να υιοθετήσει το δημόσιο τις ανάλογες βέλτιστες πρακτικές, την αυτονόητη ανάγκη να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία και με οικονομικά κριτήρια, αφετέρου να αναδείξει το ιδιωτικό σύστημα περίθαλψης και τον κοινωνικό ρόλο του. Συμπράξεις στο επίπεδο των προμηθειών, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, είναι εξίσου αυτονόητο ότι θα ευνοούσαν και τις δύο πλευρές.

       Η εθελοντική κάλυψη των εφημεριών του ΕΣΥ ήταν αυτονόητη υποχρέωση του Ερρίκος Ντυνάν, των ιατρών και των εργαζομένων του προς την κοινωνία και το δοκιμαζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

– Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ίδρυση του Ερρίκος Ντυνάν. Ποια είναι τα βασικά σημεία για την εξέλιξη της κλινικής και ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον; Σε ποιες επενδύσεις έχει προχωρήσει ο οργανισμός σε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες υγείας;

Η αλήθεια είναι ότι ο κορωνοϊός δεν μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε αρκετές από τις δράσεις και εκδηλώσεις που είχαμε σχεδιάσει για τον εορτασμό της 20ετίας. Παρά την πανδημία, όμως, με την έγκριση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, το πλάνο ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου υλοποιείται πλήρως, ενώ συνεχής είναι η ενίσχυσή του και σε ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την περασμένη χρονιά, η επένδυση σε νέο εξοπλισμό ξεπέρασε τα 2.500.000 ευρώ, ενώ άλλο 1,3 εκατ. ευρώ δαπανήθηκε για πρόσθετο εξοπλισμό, προκειμένου να αυξήσουμε τις κλίνες ΜΕΘ και να ενισχύσουμε την απαραίτητη υποδομή για το πρόγραμμα των εφημεριών. Στο Ερρίκος Ντυνάν, έχουμε ήδη επενδύσει σε ρομποτικά συστήματα για ορθοπεδικές επεμβάσεις και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας πρωτίστως τον χειρουργικό τομέα. Τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, εξάλλου, όπως όλες οι εταιρείες, έτσι και οι κλινικές υποχρεώθηκαν να αναπροσαρμόσουν πολλές λειτουργίες, ώστε ο ασθενής να επισκέπτεται λιγότερες φορές τα νοσοκομεία. Ετσι έγινε και από το Ντυνάν ευρεία χρήση εφαρμογών μεταφοράς αποτελεσμάτων και εικόνας εξετάσεων μέσω κινητών και ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, άλλωστε, αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στον μετασχηματισμό του κλάδου της υγείας τα επόμενα χρόνια και στο Ντυνάν εργαζόμαστε ώστε και σε αυτό το πεδίο να είμαστε πρωταγωνιστές. Τον προηγούμενο χρόνο, τέλος, δημιουργήθηκαν οκτώ νέες κλινικές, ενώ συνεχώς υπογράφονται νέες συμβάσεις συνεργασίας με γιατρούς. Μέσα σε συνθήκες μιας παρατεταμένης εθνικής δοκιμασίας, λοιπόν, το Ντυνάν όχι μόνον έκανε βήματα μπροστά και επέδειξε αντανακλαστικά που επιβεβαιώνουν την εξέχουσα θέση του στο εγχώριο σύστημα υγείας, αλλά δημιούργησε πρόσθετη αξία για την οποία επίσης είμαστε περήφανοι.

Την περασμένη χρονιά, η επένδυση σε νέο εξοπλισμό ξεπέρασε τα 2.500.000 ευρώ, ενώ άλλο 1,3 εκατ. ευρώ δαπανήθηκε για πρόσθετο εξοπλισμό, προκειμένου να αυξήσουμε τις κλίνες ΜΕΘ και να ενισχύσουμε την απαραίτητη υποδομή για το πρόγραμμα των εφημεριών.

– Ποιες είναι οι δράσεις του θεραπευτηρίου για την επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας;

Με εξαιρετική επιτυχία, το Ερρίκος Ντυνάν υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων στη χώρα μας που μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ) συνολικά με 68 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits), προσεγγίζοντας όλες τις εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική με τη συμμετοχή καταξιωμένων γιατρών, τόσο του νοσοκομείου μας όσο και της ευρύτερης ιατρικής κοινότητας. Το πρόγραμμα ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα μιας ακαδημαϊκής περιόδου και ήδη έχουν προγραμματισθεί οι θεματικές μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ενώ απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία στον χώρο της υγείας. Επιπλέον, το Τμήμα Εκπαίδευσης του νοσοκομείου καταρτίζει κάθε χρόνο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του προσωπικού, ενώ συνεχή είναι και τα σεμινάρια εκπαίδευσης που οργανώνει η Διεύθυνση Νοσηλευτικής για το νοσηλευτικό προσωπικό.

– Ποια είναι τα σχέδια σας για ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη μετα-COVID εποχή;

Θάνος Χαραμής Ερρίκος ΝτυνάνΤο Ερρίκος Ντυνάν είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική κλινική στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με κτιριακές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν εξαρχής αποκλειστικά για τη λειτουργία νοσοκομείου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το πλεονέκτημα και μόνον, αποτελεί μια ισχυρή βάση για κάθε σχέδιο ανάπτυξης. Ενα από αυτά τα σχέδια περνάει μέσα από τον ιατρικό τουρισμό και είμαστε έτοιμοι από καιρό να κινηθούμε δυναμικά και σε αυτό το πεδίο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν αναφέρομαι μόνον στην πανδημία που αποτελεί ένα εμπόδιο, αλλά κυρίως στη μείωση ή και εξαφάνιση του Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες υγείας για ασθενείς του ιατρικού τουρισμού που σήμερα είναι 24% και μας βγάζει αυτόματα έξω από αυτή την παγκόσμια αγορά. Διότι στο εξωτερικό δεν υπάρχει Φ.Π.Α. ή είναι 5%-6%. Παράλληλα, η εγκυρότερη παγκόσμια διαπίστευση κατά JCI που έχει αποκτήσει το Ντυνάν αποτελεί, επίσης, ένα από τα μεγάλα όπλα μας για να αναπτυχθούμε στον ιατρικό τουρισμό. Από τους επιθεωρητές του JCI το νοσοκομείο είχε αξιολογηθεί σε περίπου 1.200 μετρήσιμα στοιχεία, τα οποία καλύπτουν τη συνολική λειτουργία μας. Αυτός ο κορυφαίος διεθνής φορέας επιβεβαίωσε όχι μόνον ότι το Ντυνάν βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο ως προς τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει, αλλά και την ετοιμότητά του να αντεπεξέλθει σε κάθε δοκιμασία με ποιότητα και ασφάλεια.

– Η πανδημία έχει αλλάξει τον σχεδιασμό για τη μεταβίβαση του Ερρίκος Ντυνάν;

Αυτό είναι ζήτημα που αφορά τον προγραμματισμό της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στηρίζει έμπρακτα το Ερρίκος Ντυνάν, ανεξάρτητα από τη συγκυρία, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση και στον κοινωνικό ρόλο του. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, επισκέφθηκε αρκετές φορές το νοσοκομείο μας για να συγχαρεί τους γιατρούς μας και το προσωπικό για την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό με τον οποίο στήριξαν το ΕΣΥ στην κορύφωση της πανδημίας, διαβεβαιώνοντάς τους παράλληλα για τη συνεχή στήριξη της τράπεζας στο πολύ σημαντικό έργο τους. Από την πλευρά μου, θα επαναλάβω ότι τα αντανακλαστικά που επέδειξε μέσα στην πανδημία το Ντυνάν, οι γιατροί του και το προσωπικό του, δημιούργησαν πρόσθετη αξία και επιβεβαίωσαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του. Το Ερρίκος Ντυνάν απέδειξε εκ νέου ότι διαθέτει την πείρα και τους αυτοματισμούς, ώστε να αντεπεξέλθει και στις πλέον ασυνήθιστες και πιεστικές καταστάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι μία πολύφερνη νύφη, που όλοι οι ιδιωτικοί πάροχοι υπηρεσιών υγείας τη θέλουν στην οικογένειά τους για διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι θέλουν το Ντυνάν ως κορωνίδα του ομίλου τους, για αύξηση της δυναμικότητάς τους και αλλαγή επιπέδου ποιότητας υπηρεσιών υγείας και άλλοι για να στερήσουν αυτή τη δυνατότητα από τους ανταγωνιστές τους. Το μέλλον θα δείξει…

Πηγή: Εφημερίδα “Περί Υγείας”