1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Θ. Πλεύρης: «Όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα κρούσματα είναι περισσότερα»
Θ. Πλεύρης: «Όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα κρούσματα είναι περισσότερα»

Θ. Πλεύρης: «Όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα κρούσματα είναι περισσότερα»

0

Δείτε τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα».

Μέτρα- επιδημιολογική εικόνα

Φέτος έχουμε το εμβόλιο και βεβαίως μία καλύτερη τεχνογνωσία ως προς την αντιμετώπιση της νόσου σε σχέση με πέρυσι.
Για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν το περασμένο φθινόπωρο. Υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με τα συνολικά και οριζόντια lockdown. Ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές δεν κλείνουν οι οικονομικές δραστηριότητες για να πει κάποιος ότι είναι lockdown.

Από τα στοιχεία που παρακολουθούμε, βλέπουμε ότι η πανδημία σε ορισμένες περιοχές δεν έχει την επιπεδοποίηση την οποία θέλαμε για να πάμε στο επόμενο κύμα. Σε άλλες περιοχές, όμως, όπως στο λεκανοπέδιο, είμαστε στην κατάσταση την οποία θέλουμε, δηλαδή αυτό που περίμεναν οι ειδικοί και περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα.

 

Εμβολιασμοί

Δεν είναι τυχαίο ότι όπου υπάρχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού με βάση τον μέσο όρο της χώρας, τα κρούσματα είναι παραπάνω και πολύ περισσότερες οι νοσηλείες και οι σοβαρές νοσηλείες. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι αυτό που μας προστατεύει. Μπορεί, φυσικά, να νοσήσει και ένας εμβολιασμένος, αλλά πιο δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα θα έχει σοβαρή νοσηλεία. Τα στοιχεία  που έχουμε από τις ΜΕΘ καθημερινά είναι ότι το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι μέσα στις Μονάδες και προέρχονται από το 30% του ενήλικου πληθυσμού. Ο ενήλικος πληθυσμός είναι στο 70% εμβολιασμένος. Συνολικά στον πληθυσμό είμαστε στο 58% πλήρως εμβολιασμένοι.

Αυτό το οποίο εμείς αυτή τη στιγμή εξετάζουμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε, είναι έναν πλήρη σχεδιασμό σε συνεννόηση πάντα και με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Έχουμε πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα πρέπει όλο το πλαίσιο να είναι πιο ελεύθερο.

Στους κλειστούς χώρους μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Τι λέμε όμως; Ότι θα πρέπει εκεί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης ή και η μετάδοση η ίδια δεν θα έχει την ίδια επιβάρυνση, εκεί θα πρέπει να έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, πολύ μεγαλύτερης, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο της κανονικότητας.

Εκεί που είναι μικτοί χώροι για την προστασία, όχι τιμωρητικά, για την προστασία των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, εκεί υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα με ταυτόχρονη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχει γίνει, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα περίθαλψης σε οποιονδήποτε τη χρειαστεί είτε εμβολιασμένο, είτε ανεμβολίαστο.

 

Τεστ

Στο κομμάτι της παρακολούθησης θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό στάδιο, υπό την έννοια ότι έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ τα οποία είναι και στοχευμένα. Λόγου χάρη, τα σχολεία που ήταν ένας παράγοντας τον οποίο τον φοβόμασταν ιδιαιτέρως, μέχρι στιγμής- και λέμε μέχρι στιγμής γιατί έχουμε τη δυνατότητα ακόμα τα σχολεία να έχουν ανοιχτά παράθυρα- και να λειτουργούν. Σε αυτές τις ηλικίες τα κρούσματα είναι λιγότερα από ότι ήταν τον Αύγουστο. Θα έρθει επόμενο κύμα; Θα έρθει. Είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, όπως παντού έρχεται το επόμενο κύμα.

Όσο πιο ομαλά πηγαίνει το κύμα, τότε αυτομάτως έχουμε λιγότερες νοσηλείες και λιγότερη επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος ς Υγείας.

Άρα, τα τεστ και την παρακολούθηση την έχουμε. Τις «κόκκινες» περιοχές τις εντοπίζουμε από νωρίς. Το εμβόλιο το έχουμε. Κάνουμε έναν μεγαλύτερο αγώνα για να πείσουμε τον κόσμο, δίνοντας την δυνατότητα να κάνουν εμβόλια στους πολίτες και οι ιδιώτες γιατροί.

Όσον αφορά τους μετανάστες, αυτό που ψηφίσαμε την Παρασκευή, είναι όχι μόνο αυτοί που βρίσκονται σε δομές αλλά και οι μετανάστες που βρίσκονται και κυκλοφορούν στη χώρα να μπορούν να εμβολιάζονται από ΜΚΟ και σε δομές.

Στις δομές ο εμβολιασμός, από τις πληροφορίες τις οποίες έχω βάσει των στοιχείων, είναι στο 20%. Είναι πολύ χαμηλά.

 

Εκδηλώσεις 28ης Οκτωβρίου

Βασική αρχή μας, και το έχουμε πει, είναι να μην κλείνει η οικονομία και να μην κλείνει η κοινωνική δραστηριότητα.  Η 28η Οκτωβρίου που μου λέτε είναι σε τρεις εβδομάδες.  Προφανώς αξιολογούνται πάντοτε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όταν δεν υπάρχει απόφαση σημαίνει ότι ισχύουν κανονικά τα πάντα. Όταν δεν έχεις πάρει διαφορετική απόφαση, αυτό ισχύει.

Από εδώ και πέρα, η Κυβέρνηση επιθυμεί ότι άπαξ και υπάρχει το εμβόλιο, θα λειτουργεί κανονικά η κοινωνία, αξιολογώντας όμως πάντοτε την επιδημιολογική εικόνα.

 

Εκκλησία

Να ευχαριστήσουμε τον Μητροπολίτη Λάρισας. Έχει κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Την περασμένη Παρασκευή με την Αναπληρώτρια Υπουργό συναντήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο και ζητήσαμε τη βοήθειά τους σε αυτό το κομμάτι. Γιατί έχουμε τα στοιχεία που δείχνουν ότι σε όποιες περιοχές η Εκκλησία έχει μπει πιο δραστήρια στο κομμάτι του εμβολιασμού, έχουμε και πολύ καλύτερα αποτελέσματα.