1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ιταλία: Eμβόλιο κατά του κορωνοϊού με την ελληνική ονομασία Takis
Ιταλία: Eμβόλιο κατά του κορωνοϊού με την ελληνική ονομασία Takis

Ιταλία: Eμβόλιο κατά του κορωνοϊού με την ελληνική ονομασία Takis

0

Δυο νέα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού -γνωστά ως Reithera και Takis– είναι σε πειραματική φάση στην Ιταλία, με τις εταιρείες που τα επινόησαν στοχεύουν να συμπεριληφθούν στα σκευάσματα που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Το πρώτο βρίσκεται στη 2η φάση μελέτης, με τη συμμετοχή 600 εθελοντών σε 26 ερευνητικά κέντρα.

Η 3η φάση δεν έχει προς το παρόν αποφασιστεί με λεπτομέρειες ενώ αρκετά θα καθοριστούν από την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τα αποτελέσματα των εν εξελίξει πειραμάτων. Το εν λόγω εμβόλιο κάνει χρήση του ιικού φορτίου, όπως το AstraZeneca και το Johnson&Johnson. Επισημαίνεται μάλιστα ότι στην παρασκευή του συμμετέχει το μεγαλύτερο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων της Ρώμης, Λάτζαρο Σπαλαντσάνι, στη χώρα.

Το δεύτερο εμβολιαστικό προϊόν είναι συνέπεια ενός εγχειρήματος της εταιρείας Takis, με την υποστήριξη της Rottapharm Biontech. Πρόκειται για σκεύασμα που βασίζεται στο Dna, «το πρώτο αυτού του είδους στην Ευρώπη», όπως διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι, απευθυνόμενοι στα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης. Οι έρευνες βρίσκονται βέβαια ακόμα στην πρώτη φάση, έχοντας ενδεικτικά 80 εθελοντές, με τον ιδρυτή του ομίλου Takis, κ. Λουίτζι Αουρισίκιο, να ευελπιστεί ότι, αν όλα βαίνουν καλώς, το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά της λοίμωξης που προκαλεί η Covid-19 δύναται μακροπρόθεσμα να διατεθεί στην αγορά, σε περίπου 1 χρόνο.

Ο κ. Αουρισίκιο, αποκρίθηκε σε ερώτημα του ΑΠΕ ΜΠΕ, σχολίαζοντας σχετικά ότι «το όνομα της εταιρείας του προέρχεται από το ελληνικό επίθετο ταχύς, διότι ο στόχος των ερευνητών είναι να μπορέσουν να προσφέρουν, με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, θεραπευτικές λύσεις». Μέχρι πρότινος, έχουν κινητοποιηθεί 7 εκατομμύρια ευρώ ως μέρος της επένδυσης στις έρευνες του σκευάσματος Takis, ωστόσο οι υπεύθυνοι φιλοδοξούν να διεκδικήσουν και κρατική συμμετοχή.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά