
Καρκίνος Προστάτη: Ποιοι άνδρες πρέπει να προβούν σε παρακολούθηση
Σύμφωνα με νέες έρευνες, η χειρουργική επέμβαση σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη, δεν θα έπρεπε να είναι μία κατάσταση που πρέπει να μπουν άμεσα. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η παρακολούθηση της νόσου μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.
Την τακτική παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη σε περιπτώσεις χαμηλού κινδύνου, αντί της θεραπείας προτείνει τώρα μια ομάδα επιστημόνων, ως εναλλακτική μέθοδο διαχείρισης της ασθένειας, με στόχο την αποφυγή των παρενεργειών που συνήθως ακολουθούν την επέμβαση, όπως η ακράτεια και τα σεξουαλικά προβλήματα. Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας και Φροντίδας δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στο Μιλάνο.
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί έναν πολύ αργά εξελισσόμενο τύπο καρκίνου, με μεγάλα ποσοστά επιβίωσης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι ίσως οι άνδρες που επιθυμούν να αποφύγουν τις παρενέργειες των θεραπευτικών μεθόδων -δηλαδή της χειρουργικής αφαίρεσης των καρκινικών όγκων και της θεραπείας με ακτινοβολία– θα μπορούσαν να εξετάσουν εναλλακτικά το ενδεχόμενο να παρακολουθούν ενεργά την εξέλιξη του καρκίνου σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεραποντα ιατρού τους.
«Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν ή να πάρουν βιαστικές αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούν τη νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δρ. Freddie Hamdy από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αντίθετα, θα πρέπει «να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη και τις βλάβες που προκαλούνται από τις θεραπευτικές επιλογές».
Στην έρευνα είχαν λάβει μέρος περισσότεροι από 1.600 άνδρες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ερευνητική ομάδα είχε σκοπό να επικεντρωθεί σε τρεις επιδράσεις τριών προσεγγίσεων: χειρουργική επέμβαση – θεραπεία με ακτινοβολία – παρακολούθηση. Τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα συναίνεσαν να εξεταστούν τυχαία σε καθεμιά από τις τρεις προσεγγίσεις. Οι άνδρες που ήταν στην ομάδα παρακολούθησης έκαναν συχνά εξετάσεις αίματος. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έκαναν τη χειρουργική επέμβαση ή θεραπείες ακτινοβολίας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σύγχρονες ενέργειες όπως η παρακολούθηση του ασθενή μπορούν να έχουν μεγαλύτερα ωφέλη ενώ είναι πιο εξελιγμένες και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην απεικόνιση MRI και τις γονιδιακές εξετάσεις.