1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και Νίκη για τη ζωή την Ημέρα της Γυναίκας
Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και Νίκη για τη ζωή την Ημέρα της Γυναίκας

Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και Νίκη για τη ζωή την Ημέρα της Γυναίκας

0

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που είναι θεραπεύσιμη σε σημαντικό βαθμό, αν διαγνωστεί εγκαίρως. Ο λεγόμενος “προσυμπτωματικός έλεγχος” για καρκίνο του στήθους ενδέχεται να μειώσει την πιθανότητα θανάτου κατά 25%. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, υπάρχουν σχεδόν 1.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα ετησίως. Παρόλα αυτά, οι παράγοντες που αφορούν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού δεν είναι απόλυτα σαφείς, λόγω του ότι δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.

Ανάμεσα στους κύριους παράγοντες κινδύνου, είναι η μεγάλη ηλικία. Περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού συμβαίνουν σε γυναίκες άνω των 50 ετών, αλλά και το ατομικό ιστορικό καρκίνου στον ένα μαστό που σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο και στον άλλο μαστό. Ακόμα, το οικογενειακό ιστορικό. Η προϋπαρξη σε συγγενείς α’ βαθμού, είτε μητέρα, αδελφή, ή κόρη, καρκίνου του μαστού / του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, η γενετική προδιάθεση, όπου το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικοί. Βεβαίως, η έκθεση σε ακτινοβολία, το υψηλό ανάστημα, η παχυσαρκία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και η μεγάλη μάζα του αδένα του μαστού.

Επίσης, η πρώιμη εμμηναρχή και η όψιμη εμμηνόπαυση, η ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η τεκνοποίηση σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο. Η θεραπευτική λήψη ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης για διάστημα άνω των 4 ετών και η ινοκυστική μαστοπάθεια εντάσσονται στους βασικούς λόγους επικνδυνότητας συγχρόνως. Τα αντισυλληπτικά δισκία, παρόλο που η αύξηση του κινδύνου είναι πολύ μικρή και έχει βραχεία διάρκεια, όπως και η αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και το κάπνισμα, ή η αυξημένη πρόσληψη λίπους, ιδίως στο πάνω μέρος του σώματος συναποτελούν τα στοιχεία που αυξάνουν τις πιθανότητες διάγνωσης.

Το πιο σύνηθες προειδοποιητικό σημείο του καρκίνου του μαστού συνιστά ένα συμπαγές ογκίδιο που συχνά δε μπορεί να μετακινηθεί και ενδέχεται να πονάει ή και όχι. Άλλα δεδομένα σημεία μπορεί να είναι τα εξής: Έκκριση ορώδους ή αιμορραγικού υγρού από τη θηλή, η οποία μπορεί να παρουσιάζει εισολκή (στραμμένη προς τα μέσα), ή να βγάζει σκουρόχρωμο υγρό. Το δέρμα, μάλιστα, πάνω από τον όγκο μπορεί να μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού ή να εμφανίζει εσοχές (κοιλότητες) στις περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Η αλλαγή στο σχήμα ή στην εξωτερική καμπύλη του μαστού είναι ένα καθοριστικό σημάδι επιπρόσθετα. Βέβαια, η αλλαγή στο μέγεθος ή στην υφή του μαστού μπορεί να οφείλεται και σε μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως οι αλλαγές στον ιστό του μαστού που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του καταμήνιου κύκλου, οι κύστες, τα αδενώματα και άλλα.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες στρατηγικές πρόληψης που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής, όπως:

• Να απευθυνθείτε στο γιατρό σας σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποιο συμπαγές ογκίδιο ή κάποιο από τα προειδοποιητικά σημεία του καρκίνου του μαστού, ειδικά αν οι αλλοιώσεις επιμένουν ύστερα από έναν εμμηνορροϊκό κύκλο ή αλλάζουν την εμφάνιση του μαστού.
• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά ημερησίως.
• Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.
• Αποφύγετε τη μακροχρόνια ορμονοθεραπεία που ενισχύει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
• Να είστε σωματικά ενεργές για έστω 30’ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
• Να καταναλώνετε τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα φυτικών ινών, π.χ. φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.
• Να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο καθώς το ελαϊκό οξύ φαίνεται να καταστέλλει τη δράση του σημαντικότερου ογκογονιδίου του μαστού.