
Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από τον γυναικείο οργασμό
Γράφει ο Δρ. Θάνος Ασκητής: Ψυχίατρος-Σεξολόγος, Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC, Πρόεδρος Ινστιτούτου ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, μέλος ΕΨΕ, APA/USA, ISSM/ESSM
Όλες οι απαντήσεις στα κύρια ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία.
Από την σωματική και ψυχολογική του διάσταση ως τις αντιλήψεις και τους μύθους που συνδέονται με τον πολυπόθητο και εκρηκτικό οργασμό, υπάρχουν πληροφορίες που ενδεχομένως να μπερδεύουν τις γυναίκες και να προκαλούν αντιλογίες ανάμεσα στους ειδικούς. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε τα κύρια και διαρκή ερωτήματα που εκφράζει η πλειοψηφία των γυναικών στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
Αρχικά, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι είναι ο οργασμός. Γνωρίζουμε πως ως διαδικασία ξεκινά από τον εγκέφαλο και καταλήγει στα γεννητικά όργανα. Η γυναίκα από το πρώτο στάδιο της επιθυμίας, ξυπνά σωματικά και ψυχικά, απαντώντας στα σεξουαλικά ερεθίσματα που υπάρχουν και πολλαπλασιάζονται στο στάδιο που ακολουθεί, αυτό της διέγερσης. Κατά το δεύτερο στάδιο, το σώμα της προετοιμάζεται, υπάρχει κολπική εφύγρανση, σφίγγουν οι μύες και αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στο στήθος και τα γεννητικά όργανα. Ακολουθεί η φάση πλατό, όπου είναι το οργασμικό οροπέδιο, κατά το οποίο ο κόλπος εσωτερικά διαστέλλεται και φουσκώνει, ενώ εξωτερικά είναι ελαστικός, όσο χρειάζεται, με σκοπό να υποδεχτεί το πέος του συντρόφου της (αυτός είναι και ο λόγος που το μήκος του πέους δεν παίζει ρόλο). Μετά το πλατό λοιπόν, είναι το στάδιο του οργασμού όπου το σώμα “απελευθερώνεται” καθώς οι μύες χαλαρώνουν και το αίμα δεν είναι συγκεντρωμένο μόνο στην γεννητική περιοχή και το στήθος. Τελικώς, η γυναίκα εισέρχεται στο στάδιο της χαλάρωσης όπου το σώμα της πλέον επιστρέφει στην φυσιολογική κατάσταση.
Ο διαρκής προβληματισμός, η ανησυχία και το κυνήγι απομακρύνουν τον οργασμό. Οι περιπτώσεις αυτές είναι που υπάρχει και διαταραχή του οργασμού και η παρέμβαση του ψυχολόγου-θεραπευτή σεξουαλικής υγείας είναι απαραίτητη. Η ολοκλήρωση κάθε σεξουαλικής επαφής με την οργασμική κορύφωση της γυναίκας είναι ένας μύθος. Ο οργασμός δεν είναι μία απαραίτητη και καθοριστική παράμετρος που θα αποδείξει την ικανοποίηση της γυναίκας. Πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία που μπορεί να διακοπεί ή να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες (άγχος, κατάθλιψη, μία τραυματική εμπειρία, φοβίες, κακές διαπροσωπικές σχέσεις) και τελικά η γυναίκα να μην κορυφώσει.
Συχνά, γίνεται λόγος πως οι γυναίκες είναι πιο εγκεφαλικές από τους άνδρες αναφορικά στο σεξ. Και αυτό είναι η πραγματικότητα καθώς η γυναικεία σεξουαλικότητα συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται και με την διαφορετικότητα που υπάρχει στον οργασμό της κάθε γυναίκας. Σύμφωνα με τα στάδια της σεξουαλικής λειτουργίας του ανθρώπου, μία σκέψη, μία εικόνα, ένα άγγιγμα, ακόμη και ένα άρωμα μπορεί να ξυπνήσουν την σεξουαλική επιθυμία σε μία γυναίκα και εν συνεχεία να ενεργοποιηθούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου της που θα πυροδοτήσουν την έκκριση ορμονών που θα την προετοιμάσουν για την σεξουαλική επαφή (ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και τεστοστερόνη).
Η διαμάχη μεταξύ κολπικού και κλειτοριδικού οργασμού είναι διαχρονική. Υπάρχουν γυναίκες που δηλώνουν αδύνατη την επίτευξη κολπικού οργασμού καθώς και άλλες που κορυφώνουν οργασμικά μεικτά. Ο μύθος, που ισχυροποιήθηκε με θεωρίες του Φρόυντ και ήθελε τον κλειτοριδικό αυνανισμό να είναι “παιδικός”, έχει πια καταρριφθεί από τους επιστήμονες του σήμερα. Είναι αποδεδειγμένο πως ο οργασμός είναι ένας και πως η επίτευξή του είναι ξεκάθαρα πιο εύκολη μέσω της κλειτορίδας. Πρόκειται για σημείο γεμάτο νευρικές απολήξεις (περισσότερες και από όσες υπάρχουν στο πέος). Μελέτες έχουν δείξει πως η κλειτορίδα διεγείρεται όπως και το πέος όταν παρακολουθείται υλικό σεξουαλικού περιεχομένου. Συνεπώς, πρόκειται για ένα σημείο που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην διέγερση όσο και στην οργασμική κορύφωση της γυναίκας.
Επιπλέον, το κεφάλαιο των πολλαπλών οργασμών δημιουργεί ερωτηματικά. Πολλοί δεν γνωρίζουν τι είναι και αν είναι κάτι πλασματικό ή εφικτό. Ο οργασμός της κάθε γυναίκας μπορεί να είναι μοναδικός (μία και μόνο οργασμική κορύφωση), πολλαπλός (πολλοί μικροί οργασμοί που ακολουθούνται από έναν κορυφαίο) καθώς και διακοπτόμενοι (κορυφώνουν σταδιακά αλλά διακόπτονται, κορυφώνουν πάλι και διακόπτονται ξανά). Το τελευταίο είδος σχετίζεται με μία ασταθή ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από άγχος ή και κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα. Κάθε γυναίκα έχει έναν από αυτούς τους τύπους οργασμού και αυτό καθορίζεται από παράγοντες όπως οι εμπειρίες της, η οργανική της λειτουργία, η σχέση της με τον σύντροφό της καθώς και οι αντιλήψεις της αναφορικά με την σεξουαλικότητά της.
Κλείνοντας, είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάθε γυναίκα πως ο χρόνος είναι σύμμαχός της αναφορικά με το οργασμό της. Η ενεργή συμμετοχή του συντρόφου της, τόσο κατά την διάρκεια του σεξ όσο και στην καθημερινότητά του ζευγαριού, μπορεί να ενισχύσει την συναισθηματική σύνδεση και την σεξουαλική επικοινωνία, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στη γυναίκα να βιώσει την ηδονή του οργασμού.
ΠΗΓΗ: Έντυπο “Περί Υγείας”