1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κατ’οίκον εμβολιασμός των πολιτών με κινητικά προβλήματα
Κατ’οίκον εμβολιασμός των πολιτών με κινητικά προβλήματα

Κατ’οίκον εμβολιασμός των πολιτών με κινητικά προβλήματα

0

Τέλη του μηνός τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για τον κατ’οίκον εμβολιασμό για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα, ή είναι κατάκοιτοι λόγω ασθένειας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διευρύνεται η δυνατότητα των εμβολιασμών με την ένταξη επιπλέον ηλικιακών ομάδων. Οι πρόσφατες παραλαβές εμβολίων, οι οποίες θα υπερβούν τις 400.000, επιτρέπουν πια την επέκταση της εμβολιαστικής επιχείρησης και στους κλινήρεις ασθενείς.

Σε χρήση θα τεθούν τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson, στα οποία αναμένεται να γίνουν παραδόσεις εντός του μήνα που αφορούν περίπου 100.000 δόσεις. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), μέσω του οποίου θα διαλεχθούν οι γιατροί που θα συμφωνήσουν να διενεργήσουν τους κατ’οίκον εμβολιασμούς.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε τα εξής σχετικά με το θέμα: «Μας ζητήθηκε να διερευνήσουμε ποιοι γιατροί είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν αυτό το έργο. Εμείς περιμένουμε το υπουργείο να μας καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις του, ώστε να επικοινωνήσουμε με τα μέλη μας και να δούμε πόσοι γιατροί θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόσκληση».

Εξετάζεται έτσι και το θέμα της αποζημίωσης των γιατρών, δαπάνη που ωστόσο δεν πρόκειται να καλυφθεί με επιβάρυνση του εμβολιαζόμενου πολίτη. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, θα επωφεληθούν από την προκαθορισμένη δράση της πολιτείας.

Η διαδικασία για τη ρύθμιση του ραντεβού των κατάκοιτων πολιτών, δε θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας. Σύντομα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα στραφεί στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της επικράτειας, για να αναζητηθεί η διαθεσιμότητα των γιατρών. Προς εύρεση τίθενται οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Όταν θα συμπληρωθεί η λίστα με τους υπάρχοντες γιατρούς, το Υπουργείο Υγείας θα αναρτήσει τα ονόματα τους ανά περιοχή. Οι ωφελούμενοι που πάσχουν από κινητικά προβλήματα και ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν οικιακό εμβολιασμό, θα προγραμματίζουν τηλεφωνικά το ραντεβού τους άμεσα με τον υπεύθυνο γιατρό.

Η όλη διαδικασία θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, διότι σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστεί και για τις τυχόν αναμνηστικές δόσεις που θα μείνουν. Η ευελιξία αυτή που παρέχεται μέσω της διαδικασίας, συνδυαστικά με την απρόσκοπτη αποθήκευση του εμβολίου της Johnson & Johnson, η οποία κατορθώνει κιόλας την ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε μία και μόνη δόση, προβλέπεται ότι θα επιταχύνει περαιτέρω το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Εφόσον μάλιστα, η εκστρατεία ανοσοποίησης λειτουργήσει χωρίς εμπόδια, με βάση τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται να απλουστευτεί και άλλο, με τον εμβολιασμό στο σπίτι περιπατητικών ασθενών, ή μέχρι και στο ιατρείο ιδιώτη γιατρού, ύστερα από ραντεβού. Η άρση των δυσκολιών στις διαδικασίες ενδέχεται να στοχεύσει σε περισσότερη προσέλκυση ενδιαφερόμενων για εμβολιασμό. Συγχρόνως, η χαλάρωση μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια προσέγγισης των πιο δύσπιστων απέναντι στους εμβολιασμούς. Η προσωπική επαφή με τον γιατρό πιθανώς να βοηθήσει και στην πληρέστερη ενημέρωση για τη σημασία του εμβολιασμού, αλλά και τη σπάνια συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών.