1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κικίλιας: Διαθεσιμότητα όλων των εμβολίων σε όλους τους ενηλίκους από τέλη Μαΐου
Κικίλιας: Διαθεσιμότητα όλων των εμβολίων σε όλους τους ενηλίκους από τέλη Μαΐου

Κικίλιας: Διαθεσιμότητα όλων των εμβολίων σε όλους τους ενηλίκους από τέλη Μαΐου

0

Όλα τα εμβόλια πρόκειται να διατεθούν σε όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών, αλλά και σε όλους τους ενηλίκους από τέλη Μαΐου σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού εμβολιασμού είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της, για την ομάδα ηλικίας 30-39 και 40-44, αποκλειστικά με το σκεύασμα της AstraZeneca. Πλέον υπολογίζεται ότι από το τέλος Μαΐου, ακόμα και αυτή η ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να ρυθμίσει το ραντεβού της επιλέγοντας από τα υπόλοιπα εμβόλια που έχει προμηθευτεί η χώρα μας, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Johnson&Johnson, ανάλογα με το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο γίνεται το ραντεβού.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας ανέφερε, σχετικά με το σχέδιο «Ελευθερία» και τους εμβολιασμούς στη χώρα, ότι «το 70% των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαΐου», όταν και θα διατεθεί η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών, όπως εξήγγειλε ο υπουργός τονίζοντας ότι «τον Ιούλιο θα εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικοι άνω των 18 ετών». Επιπλέον, δήλωσε ότι χθες διενεργήθηκαν 111.000 εμβολιασμοί, ενώ και σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν πάνω από 100.000, αφού «στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς», πρόσθεσε.

Όσο για το «τείχος ανοσίας», η επίτευξη του σε μεγάλο βαθμό και σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπεται εντός καλοκαιριού, εκτιμώντας τους εμβολιασθέντες και όσους έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, διότι νόσησαν από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε: «Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για τις παραδόσεις των εμβολίων, αλλά εάν συνεχιστούν ως έχουν και οι εταιρίες είναι συνεπείς στις παραδόσεις τους, θα πετύχουμε την ανοσία που θέλουμε».

Αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «προχωρώντας το καλοκαίρι θα εξεταστεί περαιτέρω άρση με γνώμονα πάντα, να τηρούνται όσα αποφασίζονται, σε κλειστό χώρο και ενώ δεν έχουν γίναι ακόμα όλοι οι εμβολιασμοί, φοράμε μάσκα και θα φοράμε για αρκετό διάστημα ακόμα. Θα εξεταστεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε παράλληλα. Για το καλοκαίρι, σημείωσε επίσης πως «θα ενισχύσουμε ό,τι πήγε καλά το προηγούμενο και θα διορθώσουμε τα λάθη.

Τα νούμερα σταδιακά βελτιώνονται, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμα πίεση στις ΜΕΘ. Το μήνυμα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι: βελτιώνεται η κατάσταση για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και όσο προχωρά ο καιρός θα δίνονται και άλλες ελευθερίες πάντα με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Ο κ. Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, λέγοντας ότι οφείλουν να εξακολουθούν να προσέχουν, ώστε «να προφυλάξουν το πολυτιμότερο αγαθό, δηλαδή την ανθρώπινη ζωή».

Για τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων, ο υπουργός υποστήριξε ότι «ο ΕΜΑ εξετάζει τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών έπειτα από αίτημα της Pfizer και αν αυτό εγκριθεί θα προγραμματιστεί και ο εμβολιασμός των παιδιών αυτής της ηλικίας», με ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι έχουν ολοκληρωθεί με το γνωστό σκεύασμα πάνω από 50 εκατ. εμβολιασμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έγκριση από αρμόδιες επιτροπές και από την Εθνική Επιτροπή Φαρμάκου.

Ο υπουργός έκανε λόγο και για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, αναφέροντας ότι «το ποσοστό των γιατρών που έχουν εμβολιαστεί ανέρχεται σε 85%, ωστόσο οι αριθμοί που αφορούν το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι ακόμα ικανοποιητικοί», διασαφηνίζοντας πως «θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό που δουλεύει σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας». Τέλος, ο ίδιος επεκτάθηκε στα self-test κρίνοντας τα ως ένα «εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο» που θα συνεχίσει να αξιοποιείται και μετά τις 15 Μαΐου.