1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κορωνοϊός: Παιδιατρική προσέγγιση για τα εμβόλια σε παιδιά
Κορωνοϊός: Παιδιατρική προσέγγιση για τα εμβόλια σε παιδιά

Κορωνοϊός: Παιδιατρική προσέγγιση για τα εμβόλια σε παιδιά

0

H αρχική εντύπωση και εκτίμηση ότι τα παιδιά δεν ασθενούν τόσο συχνά και σοβαρά ανατρέπεται σταδιακά έπειτα από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων όπου το ποσοστό των παιδιών που νόσησαν αυξήθηκε σημαντικά. Σε αυτό ευθύνονται βέβαια οι μεταλλάξεις του ιού που μεταδίδονται πιο εύκολα, κυρίως στους νέους και επομένως σημειώνουν ανοδική πορεία οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία. Χιλιάδες παιδιά έχουν νοσηλευτεί και εκατοντάδες έχουν καταλήξει μετά από μόλυνση από τον ιό. Μερικά παιδιά μάλιστα που έχουν αναρρώσει συνεχίζουν να εκδηλώνουν παρατεταμένα παθολογικά συμπτώματα (Long Covid).

Γι’ αυτό λοιπόν, τα παιδιά χρειάζεται να διαφυλαχτούν από τον κορωνοϊό όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια αλλά και των οικογένειων τους. Ειδικά με την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα που υπάρχει τώρα, οι κίνδυνοι που κυκλοφορούν με το να μην εμβολιαστούν και να ασθενήσουν είναι πολύ υψηλότεροι από τις όποιες σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων. Τώρα που το εμβόλιο COVID-19 είναι διαθέσιμο και ασφαλές σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, η λήψη του είναι το ιδανικότερο που μπορεί να γίνει για την υγεία των παιδιών μας.

Παράλληλα, ωστόσο, αναπτύσσονται και κάποια ερωτήματα γύρω από το όλο ζήτημα, τα οποία απαντώνται από ειδικούς της παιδιατρικής ως εξής:

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο COVID-19;

Ο ιός εισβάλλει και πολλαπλασιάζεται στο σώμα μας. Το εμβόλιο το σταματά αυτό μαθαίνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να δημιουργεί αντισώματα για την καταπολέμησή του. Μετά τον εμβολιασμό, το παιδί έχει λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει ή αν νοσήσει να το περάσει ελαφρά.

Πώς γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή για τα παιδιά;

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά για παιδιά και εφήβους άνω των 12 ετών.Έχουν εγκριθεί και αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές .Κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη δημιουργία ανοσίας στα εμβόλια;

Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης των εμβολίων mRNA.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;

Καταγράφηκε 100% αποτελεσματικότητα, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες και καλή ανοχή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Έχουν αναφερθεί ελάχιστα περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας που διερευνούνται αν σχετίζονται με το εμβόλιο. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, φαίνεται ότι να είναι μια εξαιρετικά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια, αυτοπεριοριζόμενη, ενώ την ίδια στιγμή είναι διαπιστωμένη η προσβολή του μυοκαρδίου ή/ και του περικαρδίου, κατά πολύ συχνότερα, μετά τη φυσική νόσηση. (Στην πραγματικότητα, η μόλυνση από τον ίδιο το COVID-19 είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα.) Το CDC, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και άλλες μεγάλες επιστημονικές ενώσεις , συνεχίζουν να προτείνουν τον εμβολιασμό για τα παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών.

Συνολικά, πάνω από 10 εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής σε όλο τον κόσμο.

  • Ο εμβολιασμός προστατεύει τα παιδιά από το να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και από τη σπάνια αλλά επικίνδυνη επιπλοκή της νόσου γνωστή ως Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο.
  • Οι παιδίατροι είναι έτοιμοι να ενημερώσουν,να συζητήσουν και να εξηγήσουν κατάλληλα στις οικογένειες.
  • Παράλληλα, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τους εφήβους να εκφράζουν τα πιστεύω και τις ανησυχίες τους για τον εμβολιασμό , ώστε να αποβάλλουν τις όποιες ανασφάλειες και φοβίες τους.
  • Είναι ολοφάνερο ότι η πανδημία επηρέασε την ψυχική και συναισθηματική υγεία όλων των παιδιών , την κοινωνική τους ζωή και την εκπαίδευσή τους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να επανέλθουν το συντομότερο στην κανονική τους ζωή, να συναντήσουν και να παίξουν με τους φίλους τους, με την οικογένειά τους και ταυτόχρονα να προστατεύσουν και τους αγαπημένους τους.
  • Να θυμόμαστε πως εάν εμβολιαστούν και τα παιδιά θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία την επόμενη σχολική χρόνια.