1. Home
  2. Παιδί
  3. Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών
Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών

0

Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν ήδη εγκριθεί για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αναμένεται ήδη από αυτή την εβδομάδα να λάβει έγκριση στον Καναδά για παιδιά ηλικίας από πέντε έως έντεκα ετών. Τι γνωρίζουμε λοιπόν για τα παιδιά και τα εμβόλια κατά της Covid-19;

Αυτή την εβδόμαδα η υγειονομική επιτροπή του Καναδά αναμένεται να λάβει την επίσημη κατάθεση των Pfizer-BioNtech για έγκριση του εμβολίου τους σε παιδιά ηλικίας από πέντε έως 11 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από επίσημα δημοσιεύματα στον Καναδά, παιδίατροι στο Τορόντο, δέχονται ήδη κλήσεις από γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να είναι πρώτα στη σειρά των εμβολιασμών καθώς όμως και από γονείς που είναι πιο επιφυλακτικοί. Ειδικότερα παιδίατρος αναφέρει : «Συμφωνώ ότι πρέπει να πιέσουμε τον κόσμο ώστε να εμβολιαστούν όλοι, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε λίγο πιο συμπονετικοί με τους γονείς και να δείξουμε κατανόηση».

Όταν τα εμβόλια κατά της COVID-19 κυκλοφόρησαν παγκοσμίως σε ενήλικες και εφήβους, οι άνθρωποι γενικά άρχισαν να δέχονται με λιγότερη καχυποψία τον εμβολιασμό. Αναμένεται να συμβεί το ίδιο εάν και εφόσον η Υγειονομική Επιτροπή του Καναδά εγκρίνει τα εμβόλια για την προστασία των μικρότερων παιδιών.

Το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί σε άτομα ηλικίας από 12 ετών και άνω, έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε παιδιά σχολικής ηλικίας, με βάση μια κλινική δοκιμή σε περισσότερους από 2.200 συμμετέχοντες.

Οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών. Ρυθμιστικές αρχές όπως η Υγειονομική Επιτροπή του Καναδά και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξετάζουν ανεξαρτήτως τα αποτελέσματα της εταιρείας καθώς πρόκειται να αποφασίσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως για τον εμβολιασμό παιδιών σχολικής ηλικίας. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Καναδάς μετρά περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα ηλικίας από 5 έως 14 ετών.

Οι επιστήμονες ερευνούν την ιδανική δόση ώστε ο εμβολιαζόμενος να αποκτήσει τον επιθυμητό βαθμό ανοσίας χωρίς να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών ή παρενεργειών.

Στην κλινική δοκιμή, παιδιά ηλικίας από πέντε έως 11 ετών έλαβαν το ένα τρίτο της δόσης ενός ενήλικα, 10 μικρογραμμάρια αντί των 30 μικρογραμμαρίων. Ορισμένα παιδικά εμβόλια χρησιμοποιούν το ίδιο ποσοστό (το μισό ή το ένα τρίτο της δόσης των ενηλίκων).  “Η ιδέα αφορά στο ότι όχι μόνο τα παιδιά είναι μικρότερα από τους ενήλικες, αλλά με δεδομένο ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι κατά μέσο όρο λίγο πιο δυνατό, λίγο πιο ισχυρό στην αντίδρασή τους”, δήλωσε ο Daniel Flanders, αναγνωρισμένος παιδίατρος στο Τορόντο, και συμπλήρωσε:  “Έτσι χρειάζονται μικρότερη δόση για να δημιουργήσουν ένα ισοδύναμο επίπεδο ανοσίας”.

Ενίσχυση της επιτήρησης για λόγους ασφαλείας

Η Δρ. Karina Top, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Dalhousie και παιδίατρος μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Υγείας IWK στο Χάλιφαξ, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών της Pfizer-BioNtech, οι εταιρείες δεν ανέφεραν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Οι κλινικές δοκιμές σε εφήβους και ενήλικες έγιναν σε χιλιάδες άτομα. Δεδομένου ότι τα εμβόλια έχουν πλέον κυκλοφορήσει σε εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν αναφερθεί μετά από εμβολιασμούς ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η μυοκαρδίτιδα. Η μυοκαρδίτιδα, ή φλεγμονή της καρδιάς, εμφανίζεται συχνότερα από την ίδια την COVID-19 παρά από τους εμβολιασμούς.  Η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Οι γιατροί λένε ότι τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και αντιμετωπίζονται εύκολα. “Έχουμε ήδη ένα αυστηρό σύστημα παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων στον Καναδά και με τα εμβόλια κατά της COVID το σύστημα αυτό ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο”, δήλωσε η Karina Top. Στον Καναδά, τα συστήματα επιτήρησης έδωσαν ένα πολύ ευρύ δίχτυ ασφαλείας- συμπεριλαμβανομένων και αναφορών που πιθανότατα είναι απλώς σύμπτωση και δεν συνδέονται με τα εμβόλια – για να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα. “Οι γονείς των παιδιών που εμβολιάζονται μπορεί επίσης να εγγραφούν σε έρευνες του Καναδικού Εθνικού Δικτύου Ασφάλειας των Εμβολίων  το οποίο καταγράφει απροσδόκητα συμβάντα υγείας την εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό”, πρόσθεσε.  Δεδομένου ότι τα άτομα ηλικίας από πέντε έως 11 ετών φοιτούν στο σχολείο και έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές από τα μικρότερα παιδιά, η επίτευξη υψηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης θα βοηθούσε στην πρόληψη της εξάπλωσης των μεταδοτικών παραλλαγών της νόσου, είπε η Karina Top, οδηγώντας έτσι σε ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Άλλοι κατασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19, όπως η Moderna και η Janssen/Johnson & Johnson δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει δεδομένα από τις δοκιμές τους σε παιδιά κάτω των 12 ετών.