1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κορωνοϊός: Υπέρ του μηνύματος του Πρωθυπουργού ο Β. Κικίλιας
Κορωνοϊός: Υπέρ του μηνύματος του Πρωθυπουργού ο Β. Κικίλιας

Κορωνοϊός: Υπέρ του μηνύματος του Πρωθυπουργού ο Β. Κικίλιας

0

Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου

Αναφερόμενος στο μήνυμα του πρωθυπουργού σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR, μιλώντας στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, χαρακτήρισε πολύ σωστή την άποψη του κ. Μητσοτάκη και αναφέρθηκε στα επόμενα άμεσα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του νέου ιού. 

 

Ειδικότερα για  το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είπε:

 Πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός μίλησε για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Με την εμπειρία που έχουμε ως χώρα – η οργανωμένη Πολιτεία, οι πολίτες, οι γιατροί, οι επιστήμονές μας – όλοι μαζί ενωμένοι κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να επιτύχουμε να έχουμε τους λιγότερους δυνατούς θανάτους.

Αυτό, λοιπόν, μπορεί να επιτευχθεί με τα βασικά. Αποστάσεις, ατομική υγιεινή, μάσκα. Και ξέρετε, βαραίνει η ανθρώπινη ζωή και η αξία της αυτοπροστασίας έναντι της καραντίνας.

Πρώτα απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Από εκεί και πέρα είναι και η καθημερινότητά των ανθρώπων, η αγωνία τους και η προσπάθειά τους να τα βγάλουν πέρα.

Η ψυχή του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού ήταν αυτή: πώς θα καταφέρουμε σε μια μερική κανονικότητα, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες, να ξεπεράσουμε αυτή την τεράστια δυσκολία.

 

 

Αναφορικά με τα πρόσθετα μέτρα κατά του κορωνοϊού θα γίνονται στοχευμένα τεστ στο κέντρο της Αθήνας από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

 

Ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας υπογράμμισε πως ο Πρωθυπουργός μίλησε για στοχευμένα μέτρα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως είναι η Αττική. Ήδη, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχουν οι Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι οποίες κάνουν ελέγχους από γειτονιά σε γειτονιά, σε επιδημιολογικά ευάλωτες ομάδες και σε συμπολίτες μας, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί επιδημιολογικά βλέπουμε ότι πάνω από 900 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα.

 

 

Ταυτόχρονα υλοποιείται η απόφαση για ξενοδοχεία καραντίνας

 

Στη συνέχεια μιλώντας για την απόφαση που  έχει να κάνει με ξενοδοχεία καραντίνας, ανέφερε πως αφορούν τους υγειονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νέοι με ήπια έως καθόλου κλινικά συμπτώματα, λέγοντας ότι θα πρέπει να μπορούμε να τους  προστατεύσουμε – και τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας – έχοντάς τους σε μία μερική καραντίνα 14 ημερών ώστε να μην υπερμεταδόσουν τον ιό.

 

 

Εν συνεχεία ο κ. Κικίλιας σχετικά με τις ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας είπε: 

 

“Είναι η ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία είχαμε υπογράψει και πέρυσι και μας δίνει τη δυνατότητα nonCOVID περιστατικά από τις ΜΕΘ των δημόσιων Νοσοκομείων να τα μεταφέρουμε στον ιδιωτικό τομέα. Συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα, είναι κοινή η μάχη απέναντι στον κορονοϊό, έτσι ώστε να μπορούμε να μετατρέψουμε κάποιες από τις ΜΕΘ μας σε ΜΕΘ-COVID και με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετηθούν όλοι και να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουμε σε τροχαία και εγκεφαλικά, σε καρκίνους, σε καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και στην COVID. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπηρετεί τους πάντες”.

 

Τέλος για τις Κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας τόνισε πως: 

 

“Αυξήσαμε τις κλίνες στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων μας από 557 σε 941 και σύντομα θα φτάσουμε στις 1.200, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό και παρέχοντας εκπαίδευση σε μία άνευ προηγουμένου μεταρρύθμιση μέσα στην κρίση του κορονοϊού. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε μέσα στην κρίση να πλησιάζουμε αυτή τη στιγμή τις 1.000 ΜΕΘ. Με τη σημερινή κατάσταση καταφέραμε να μην έχουμε αναμονές στην Εντατική Θεραπεία. Αυτό είναι το μείζον, το τεράστιο πρόβλημα της Μεταπολίτευσης. Αν θυμάστε, ήταν πολιτικό ρουσφέτι να βρει κανείς κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας. 

Δεν θέλω να ξαναπαρουσιαστούν τέτοιες σκηνές, για αυτό και παρακαλώ όλους να σεβαστούμε τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ., να προσέξουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας. έτσι ώστε να μην αυξηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, που αν συμβεί αυτό γεωμετρικά,  κανένα εθνικό σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει”.