1. Home
  2. Υγεία
  3. Λίθοι στα νεφρά: Τα ύποπτα συμπτώματα και η αντιμετώπιση
Λίθοι στα νεφρά: Τα ύποπτα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Λίθοι στα νεφρά: Τα ύποπτα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

0

Νιώθεις να σε κόβουν ξυράφια, αλλά μπορεί να είναι απλή άμμος στην ουρήθρα

Ενας οξύς πόνος στο ύψος των νεφρών, με αντανακλάσεις από την κοιλιά έως την πλάτη. Ενα φρικτό τσούξιμο κατά την ούρηση και μια αίσθηση ότι στην ουρήθρα σας υπάρχουν ξυράφια. Ξυράφια ίσως όχι… Πέτρες όμως; Εάν η παραπάνω περιγραφή σάς θυμίζει κάτι, τότε προφανώς έχετε ταλαιπωρηθεί από ουρολιθίαση. Μια βλάβη που σημειώνεται αδιακρίτως σε άνδρες και γυναίκες και η οποία, συχνά, οδηγεί στο χειρουργείο.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα

Τα ούρα, ως γνωστόν, περιέχουν άχρηστες ουσίες και άλατα που πρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό. Αυτό φυσιολογικά συμβαίνει με τα ούρα, χωρίς πρόβλημα. Μερικές φορές, όμως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, αυτά τα άλατα σχηματίζουν κρυστάλλους που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν τους λίθους. Ανάλογα, μάλιστα, με την εντόπιση, έχουμε λιθίαση των νεφρών, λιθίαση των ουρητήρων, λιθίαση της ουροδόχου κύστης και τέλος λιθίαση της ουρήθρας.

Σημασία, όμως, δεν έχει μόνο το πού εντοπίζονται οι λίθοι, αλλά και η χημική τους σύσταση, καθώς από το στοιχείο αυτό μπορεί να καθοριστεί τόσο η θεραπευτική αντιμετώπιση όσο και η πρόληψη της επανεμφάνισής τους.

Γιατί σχηματίζονται πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, για να δημιουργηθούν πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες από τις παρακάτω προϋποθέσεις. Πρώτον, πολύ πυκνά ούρα. Ούρα δηλαδή με διαλύματα αλάτων, που οφείλονται σε παθολογικές αιτίες ή σε αφυδάτωση. Δεύτερον, λίμναση των ούρων σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος, λόγω αποχετευτικού προβλήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθίζηση των αλάτων των ούρων και τη δημιουργία λίθων. Μια τρίτη αιτία δημιουργίας λίθων είναι οι ουρολοιμώξεις από διάφορα μικρόβια.

Τα οδυνηρά συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ουρολιθίασης εξαρτώνται από το σημείο όπου εντοπίζεται ο λίθος.

  • Στην περίπτωση που ο λίθος είναι εγκλωβισμένος στο νεφρό, συνήθως φράζει την έξοδο των ούρων, με αποτέλεσμα να έχουμε κολικό του νεφρού. Ο κολικός του νεφρού είναι ένας έντονος και ανυπόφορος πόνος που δεν υποχωρεί σε σχεδόν κανένα παυσίπονο και συνοδεύεται από μετεωρισμό και τάση για εμετό.
  • Σε μια δεύτερη περίπτωση ο λίθος μπορεί να αποβληθεί με την ούρηση, οπότε έχουμε ελαφρούς και παροδικούς κολικούς, καθώς και πιθανούς μικροτραυματισμούς των ουροφόρων οδών που θα εκδηλωθούν με αιματουρία. Αυτή είναι η πιο ευνοϊκή εξέλιξη μίας ουρολιθίασης και συνήθως αφορά σε μικρούς λίθους διαμέτρου κάτω των 4 χιλ.
  • Σε μια τρίτη περίπτωση, ο λίθος μπορεί να σφηνωθεί σε κάποιο στενό σημείο του ουρητήρα, οπότε, εκτός από κολικούς, έχουμε και πόνο κατά μήκος του ουρητήρα, συχνά με αντανάκλαση στα γεννητικά όργανα. Οταν, πάλι, ο λίθος εντοπίζεται στην κύστη, τότε δεν έχουμε κολικό, αλλά παρουσιάζονται συχνουρία και τσούξιμο κατά την ούρηση.
  • Η χειρότερη, ίσως, περίπτωση είναι εάν ο λίθος βρίσκεται στην ουρήθρα, οπότε η ούρηση είναι σχεδόν αδύνατη. Πρόκειται για μια άκρως βασανιστική κατάσταση που απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση.

Θεραπεία λιθίασης

Η αντιμετώπιση της ουρολιθίασης σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να είναι άμεση, διότι, όταν υπάρχει απόφραξη των ουροφόρων οδών, ο κίνδυνος πλήρους καταστροφής του νεφρού είναι άμεσος. Ανάλογα με την περίπτωση, η θεραπεία της ουρολιθίασης μπορεί να γίνει είτε με φάρμακα είτε με λιθοτριψία είτε ενδοσκοπικά και βεβαίως χειρουργικά.

Μόνο το ¼ των λίθων, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά και μόνο με φάρμακα. Πρόκειται συνήθως για λίθους που δεν δίνουν έντονους κολικούς και αποβάλλονται με την ούρηση. Οσον αφορά στη χειρουργική θεραπεία, αυτή έχει περιοριστεί σήμερα μόλις στο 5% των περιπτώσεων. Αντίθετα, την επανάσταση έφερε η εξωσωματική λιθοτριψία, η οποία έχει αντικαταστήσει κατά 95% τη χειρουργική θεραπεία των λίθων του ανώτερου ουροποιητικού με καταπληκτικά αποτελέσματα.