Home Συνεντεύξεις Μ. Αρβανιτάκης: «Τα όμορφα πόδια δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και υγείας»
Μ. Αρβανιτάκης: «Τα όμορφα πόδια δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και υγείας»

Μ. Αρβανιτάκης: «Τα όμορφα πόδια δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και υγείας»

0

Ο Μάνος Αρβανιτάκης, Ποδολόγος-Ποδίατρος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδίατρων-Ποδολόγων, MSc,BSc (Hons) Podiatry MPS, μας μίλησε για όλα όσα μπορεί να μας προβληματίζουν για τα κάτω άκρα εν όψει διακοπών, αλλά και για το πώς μπορούμε να προλάβουμε ή να εξαφανίσουμε θέματα όπως η κακοσμία, οι κάλοι, τα κότσια κ.λπ. Μέσα από τη συζήτησή μας θα καταλάβετε πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της ποδολογίας και σίγουρα θα σπεύσετε να κλείσετε ένα σχετικό ραντεβού.

Συνέντευξη: Μάρθα Φραγκάκη.

-Κύριε Αρβανιτάκη, αν και οι παθήσεις των κάτω άκρων είναι πολλές και συχνές, η ποδολογία (αν και ανερχόμενη) δεν είναι τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας. Θέλετε να μας εξηγήσετε με τι ακριβώς ασχολείται ένας ποδίατρος;

Ποδιατρική – Ποδολογία, είναι η επιστήμη υγείας, η οποία ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που προσβάλλουν τον άκρο πόδα (Oxford Medical Dictionary). Αποτελεί αυτόνομο επάγγελμα υγείας και συνεπικουρεί σε πολλές ιατρικές ειδικότητες.Από την στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με το Μάνος Αρβανιτάκης ποδίατροςεπάγγελμα αυτό, κρίνεται αναγκαία η ορθή πληροφόρηση των πολιτών, σχετικά με τον τίτλο, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες που το χαρακτηρίζουν, με στόχο την προστασία πρωτίστως των ασθενών από «αμφιλεγόμενους» επαγγελματίες, και την ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας. Άξιο αναφοράς είναι η συνεργασία τη συνεργασία του Συλλόγου με την εταιρεία Reckitt Benckiser Healthcare και τη Scholl. Βασικός στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να καταδειχθεί ότι η φροντίδα των ποδιών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την σημασία του προληπτικού ελέγχου των ποδιών και σε ποιον εδικό θα πρέπει να απευθυνθεί για την σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

-Πολλοί μπερδεύουν την ποδολογία με τη ρεφλεξολογία. Υπάρχει σχέση;

Όχι, η ρεφλεξολογία δεν έχει καμία σχέση με την ποδιατρική. Βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα και τις παλάμες. Είναι μια συμπληρωματική θεραπεία, γιατί μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με άλλες θεραπείες, συμπληρώνοντας και υποστηρίζοντάς την.

-Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις για τις οποίες σας επισκέπτονται οι ασθενείς;

Ο ποδίατρος ασχολείται με προβλήματα μηχανικής των ποδιών, όπως η πλατυποδία, η ραιβοιπποποδία, η πτώση μεταταρσίων, ο βλαισός μέγας δάκτυλος (το γνωστό κότσι), προβλήματα με τα νύχια, όπως περιέλιξη, είσφρυση, ονυχοκρύπτωση, ονυχογρύπωση, μυκητιάσεις, καθώς και δερματολογικά προβλήματα. Επίσης, με νευρολογικά προβλήματα, με ασθενεις με σακχαρώδη διαβήτη.

-Κάλοι και κότσια ταλαιπωρούν πλήθος κόσμου. Ποιες είναι οι προτεινόμενες θεραπείες; Υπάρχουν tips για να προλάβουμε την εμφάνισή τους;

Κάλοι των ποδιών ή αλλιώς τύλοι, ονομάζονται οι σκληρύνσεις του δέρματος σε ορισμένα σημεία του πέλματος, εξαιτίας εξωγενών και ενδογενών παραγόντων, όπως στενά υποδήματα, αθλητικές δραστηριότητες, λάθος μηχανική του ποδιού. Το δέρμα σκληραίνει προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξωτερική πίεση και έτσι δημιουργείται ο τύλος. Όπως κάθε πάθηση, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβολή ενός ειδικού ποδιάτρου- ποδολόγου, ο οποίος γνωρίζει τη φυσιολογία του ποδιού και πώς να αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση. Προϋποθέτει επίσης την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού. Ο ρόλος του Ποδιάτρου – Ποδολόγου είναι να συντηρεί το δέρμα υγιές στα σημεία όπου υπάρχει προδιάθεση να δημιουργηθούν συμπτώματα υψηλής πίεσης και να μειώσει τις αιτίες που δύνανται να προκαλέσουν τις πιέσεις αυτές. Ο ποδίατρος θα κατευθύνει τον ασθενή στην επιλογή σωστού υποδήματος, θα αποφορτίσει το σημείο από την πίεση κατασεκυάζοντας ειδικά ορθωτικά πέλματα, θα καθοδηγήσει τον ασθενή για τη σωστή και καθημερινή περιποίηση της περιοχής με τρίψιμο με ελαφρόπετρα ή ράσπα (λίμα με γυαλόχαρτο) και ενυδάτωση με ειδική κρέμα που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος. Ειδικά σε ασθενείς με παθολογία, όπως το διαβητικό πόδι, είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ποδιάτρου ,ώστε να αποφευχθούν οι ακρωτηριασμοί. Το κότσι ή αλλιώς ο βλαισός μέγας δάκτυλος είναι η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού κατά την οποία αυτό περιστρέφεται προς τα έσω με αποτέλεσμα το δεύτερο δάχτυλο να εφιππεύει το πρώτο. Στη γωνία που δημιουργείται υπάρχει φλεγμονή, η οποία είναι επώδυνη και συνοδεύεται από δυσχέρεια στη βάδιση καθώς και από προβλήματα στην υπόδηση. Ταυτόχρονα το δεύτερο και τρίτο δάκτυλο παραμορφώνονται (γίνονται γαμψά) και ως εκ τούτου δημιουργούνται οι τύλοι (κάλοι). Μια επίσκεψη στον ειδικό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ορθά και επιστημονικά το πρόβλημα ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης που βρίσκεται το κότσι.  Υπάρχουν ειδικές κατασκευές- από διάφορα υλικά-  που μπορούν να αναστείλουν την εξέλιξη.  Τα ναρθηκάκια σιλικόνης, τα οποία κατασκευάζονται από τον ποδολόγο πάνω στο πόδι του ασθενούς και βοηθούν στο διαχωρισμό των δακτύλων. Υπάρχει επίσης ένα καινούριο, καινοτόμο κι πρωτοποριακό προϊόν  «το διορθωτικό καλτσάκι» του βλαισού μεγάλου δακτύλου. Για άμεση ανακούφιση, δοκιμάστε αφαιρετικά επιθέματα για κάλους, όπως τα Scholl αφαιρετικά επιθέματα για κάλους με σαλικυλικό οξύ. Τα δερματολογικά ελεγμένα επιθέματα Scholl προσφέρουν στοχευμένη ανακούφιση και αποτελεσματική αφαίρεση των κάλων.

-Η ορθοστασία επηρεάζει την υγεία των κάτω άκρων, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από τακούνια. Τι να κάνουμε, λοιπόν, όταν νιώθουμε τα πόδια μας βαριά και κουρασμένα;

Μάνος Αρβανιτάκης ποδίατροςΚαθημερινά υποβάλλουμε τα πόδια μας σε πολλές δοκιμασίες ενώ αυτά καλούνται να μεταφέρουν το βάρος του σώματός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η πολύωρη ορθοστασία, το περπάτημα, το τρέξιμο, τα ακατάλληλα υποδήματα και οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν πόνο και πληγές στα πόδια. Ένα ποδόλουτρο ή απαλό μασάζ με βαζελίνη ή ακόμα και να σηκώσουμε τα πόδια μας ψηλά θα ανακούφιζαν από την πίεση. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού, η χρήση κατάλληλων παπουτσιών, το σωστό κόψιμο των νυχιών βοηθούν στο να διατηρούμε τα πόδια μας υγιή. Στο πρόβλημα αυτό μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα πέλματα, τα οποία τοποθετώντας τα στο εσωτερικό των υποδημάτων αποφορτίζουν και ξεκουράζουν τα πόδια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους όσοι περπατάνε, αθλούνται, κουράζονται, ή αντιμετωπίζουν ορθοπεδικό ή μυοσκελετικό πρόβλημα. Πώς λειτουργούν τα πέλματα;

 • Βοηθούν στην ευθυγράμμιση του σώματος
 • Κατανέμουν σωστά τις πιέσεις που ασκούνται κατά τη στάση και βάδιση
 • Στηρίζουν την ανατομία των ποδιών
 • Αποφορτίζουν τα σημεία πίεσης
 • Μειώνουν τους πόνους
 • Προφυλάσσουν από τραυματισμούς
 • Βελτιώνουν την απόδοση σε καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες.

-Η κακοσμία των ποδιών φανερώνει την εμφάνιση κάποιας ασθένειας/μικροβίου; Με ποιους τρόπους μπορούμε να την… εξαφανίσουμε;

Η κακοσμία των ποδιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια, όπου βρίσκουν ευνοϊκό γι’ αυτούς περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Στα πόδια μας βρίσκονται πολλοί ιδρωτοποιοί αδένες, γι’ αυτό το λόγο ανεξαρτήτως ζέστης, σωματικής άσκησης ή και άγχους ιδρώνουν πολύ εύκολα άσχετα από τη θερμοκρασία και την εποχή του χρόνου. Ακόμα και η ορθοστασία ή το έντονο στρες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ιδρώτα. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να μυρίζουν άσχημα τα πόδια είναι το λεγόμενο «πόδι του αθλητή», δηλαδή η βαριά λοίμωξη του ποδιού από μύκητες, η οποία απαιτεί και ειδική θεραπεία από γιατρό. Υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες προσωπικής υγιεινής, με τις οποίες μπορούμε να προλάβουμε την κακοσμία των ποδιών.

 • Αποφεύγουμε να φοράμε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να το αφήνουμε για 24 ώρες να στεγνώσει σε φωτεινό σημείο και μετά από πέρας αυτών των ωρών να το κλείνουμε στην παπουτσοθήκη.
 • Καλό θα είναι να προτιμάμε παπούτσια από δέρμα ή καραβόπανο, διότι επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει.
 • Πάντα φοράμε τα παπούτσια μας με καθαρά πόδια, τα οποία τα έχουμε πλύνει με νερό και σαπούνι και έχουμε στεγνώσει σχολαστικά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, το οποίο βοηθάει στο να διατηρείται η περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται.
 • Οφείλουμε να πετάξουμε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες που έχουν ήδη μυρίσει, αλλιώς πρέπει να τα πλύνουμε πολύ καλά με σαπούνι και νερό.
 • Μπορούμε να χρησιμοποιούμε σπρέι αντιιδρωτικά ή αποσμητικά , όπως το αποσμητικό σπρέι υποδημάτων Schollfresh step που σας προστατεύει από την εφίδρωση και κακοσμία για έως και 24 ώρες.
 • Υπάρχουν επίσης ειδικοί πάτοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν την δυσοσμία στα παπούτσια.
 • Πρέπει καθημερινά να αλλάζουμε τις κάλτσες μας και να χρησιμοποιούμε αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων , όπως η Scholl Fresh Step για χρήση τόσο σε υπόδημα όσο και απευθείας στο πόδι.
 • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές κάλτσες που διατηρούν το πόδι στεγνό, ή ακόμα και εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η δυσοσμία.

-Το καλοκαίρι πολύς είναι ο κόσμος που περπατάει ξυπόλητος. Τελικά, το περπάτημα με ξυπόλητα πόδια ωφελεί ή όχι την υγεία μας;

Μάνος Αρβανιτάκης ποδίατροςΤο περπάτημα με γυμνά πόδια, γνωστό και ως «γείωση», πέρα από μια τάση της εποχής είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Έχει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία μας,όπως είναι η αύξηση των αντιοξειδωτικών, η μείωση των φλεγμονών και η βελτίωση του ύπνου. Γείωση σημαίνει περπάτημα χωρίς παπούτσια στο χώμα, το γρασίδι ή την άμμο. Δηλαδή σε κάθε φυσική επιφάνεια. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία , τα οποία προέρχονται από την επαφή του σώματός μας και των ηλεκτρονίων στη γη. Η γη έχει το δικό της φυσικό φορτίο και φαίνεται να μας κάνει καλό όταν ερχόμαστε σε επαφή μ’ αυτό.  Μετά από έρευνες που δημοσιεύτηκαν στην εφημεριδα «journal of environmental and public health», καταδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο τα ηλεκτρόνια από τη γη βελτιώνουν την υγεία μας. Σε μια έρευνα, ασθενείς με χρόνιο πόνο βελτίωσαν τον ύπνο τους χρησιμοποιώντας στρώματα από ανθρακονήματα. Ταυτόχρονα μειώθηκε η αίσθηση του πόνου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η γείωση άλλαξε την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο μετά από μέτρηση που έγινε με εγκεφαλογράφημα. Επίσης από τη γείωση επωφελήθηκαν η αγωγιμότητα του δέρματος, μετριάστηκε το ποσοστό μεταβλητότητας της καρδιακής λειτουργίας, βελτιώθηκε η ρύθμιση της γλυκόζης, μειώθηκε το στρες και αυξήθηκε η ανοσία του οργανισμού. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν αποδεδειγμένα οφέλη για το περπάτημα χωρίς παπούτσια, θα ήταν καλό να κάναμε όσο το δυνατόν πιο συχνές βόλτες φύση.Το τακτικό περπάτημα έστω και μισή ώρα την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, να μετριάσει το βάρος και να λειτουργήσει προληπτικά κατά του διαβήτη. Επιπλέον το περπάτημα βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος, την κυκλοφορία, απομακρύνει τις τοξίνες και ανακουφίζει απο το στρες.

-Εν όψει καλοκαιρινών διακοπών, θα θέλαμε να μας δώσετε και μερικές συμβουλές για υγιή πόδια.

Τα όμορφα πόδια δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και υγείας, ώστε να περπατάμε άνετα, χωρίς προβλήματα. Η καθημερινή φροντίδα είναι απαραίτητη, λοιπόν.

 • Η απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και έτσι η ενυδατικές κρέμες εισχωρούν καλύτερα στο δέρμα, δίνοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα.
 • Πόδια ψηλά στο τέλος της ημέρας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκουράσουμε και να αποφορτίσουμε τα πόδια μας.
 • Καθημερινό ποδόλουτρο. Βοηθά να διατηρούνται οι φτέρνες και οι πατούσες μαλακές. Μετά από πολύ καλό στέγνωμα δοκιμάστε μάσκες ποδιών που προσφέρουν απαλά και μαλακά πόδια με μία εφαρμογή 20λεπτών, όπως η Scholl Pedi Mask Nourish. Αν αντέχουμε μπορούμε στο ύπνο να βάλουμε βαμβακερές κάλτσες. Το αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα θα μας αποζημιώσει.
 • Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη για τη σωστή ενυδάτωση. Ας μην ξεχνάμε ότι η υγεία ξεκινά από μέσα μας.
 • Προσέχουμε τα πόδια μας φορώντας κατάλληλα παπούτσια, κόβοντας σωστά τα νύχια μας σε ευθεία γραμμή, προστατεύοντάς τα σε δημόσιους χώρους, μη πατώντας ξυπόλητοι, αποφεύγοντας έτσι μολύνσεις, μυκητιάσεις και τραυματισμούς. Προληπτικά και σε πιο ήπιες καταστάσεις ή περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για μόλυνση νυχιών από μύκητες, συνιστάται θεραπεία νυχιών με το Scholl σύστημα αντιμετώπισης των μυκήτων των νυχιών .Το προϊόν αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον στο νύχι όπου δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι μύκητες.
 • Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι διαφορετικό ή περίεργο στα πόδια μας, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε τον ειδικό (ποδολόγο- ποδίατρο), ο οποίος θα μας συμβουλεύσει και κατευθύνει ανάλογα.
 • Δίνουμε στα πόδια μας την προσοχή που τους αξίζει.