1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Μίνα Γκάγκα: «Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων, δυναμώνουμε το ΕΣΥ»
Μίνα Γκάγκα: «Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων, δυναμώνουμε το ΕΣΥ»

Μίνα Γκάγκα: «Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων, δυναμώνουμε το ΕΣΥ»

0

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο «Περί Υγείας» αναλύει το όραμά της για ένα «ολιστικό ΕΣΥ», καθώς και το πώς θα γίνει ελκυστικότερο επαγγελματικά για τους γιατρούς. Ταυτόχρονα, αναφέρεται στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας και την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, καθώς και στην τέταρτη δόση του εμβολίου Covid-19.

Συνέντευξη στον Τρύφωνα Αλευρίτη

– Κυρία Γκάγκα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν και ήταν αρκετά έντονες, διακρίνω μια ικανοποίηση που πηγάζει από το έργο σας. Πείτε μας σας παρακαλώ, πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι σας;

Βασικός μας στόχος είναι  ένα δευτεροβάθμιο σύστημα περίθαλψης, καλύτερο και για τους ασθενείς και  για τους εργαζόμενους. Στην  κατεύθυνση αυτή δώσαμε καταρχάς χρήματα στα νοσοκομεία, για να βελτιώσουμε τις δομές τους και δη τα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών και τους θαλάμους νοσηλείας, αντλώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Προχωρήσαμε επίσης στην προκήρυξη περίπου 5.000 θέσεων προσωπικού, αφού είδαμε με πάρα πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο τις πραγματικές ανάγκες κάθε νοσοκομείου, βασισμένες πάντα στον αριθμό των αρρώστων που εξυπηρετούν, στην πληρότητά τους και στην ικανοποίηση των ασθενών. Δε θα πρέπει τέλος, να παραλειφθεί ότι δώσαμε για πρώτη φορά αύξηση σε διάστημα 10 ετών, η οποία δεν είναι όση θα θέλαμε, στους γιατρούς μας ως απόδειξη της εκτίμησης για το λειτούργημα που επιτέλεσαν με αυταπάρνηση την περίοδο της πανδημίας και επιτελούν καθημερινά. Θα συνεχίσουμε τη στήριξη και του συστήματος και των υγειονομικών.

– Σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας αναφερθήκατε στην επόμενη ημέρα της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα μας και μάλιστα διατυπώσατε τον όρο «ολιστικό ΕΣΥ». Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε;

Το σύγχρονο ΕΣΥ πρέπει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους παντού, να καλύπτει τις επαγγελματικές και επιστημονικές ανάγκες των επαγγελματιών υγείας, να αξιοποιεί τη νέα τεχνολογία και βέβαια να είναι βιώσιμο.

Χρειαζόμαστε αξιόπιστη περίθαλψη, με συστηματική πρόληψη, προτυποποιημένη φροντίδα του επείγοντος περιστατικού και των χρόνιων παθήσεων, με βασικές υπηρεσίες προσβάσιμες σε κάθε περιοχή, με ισχυρή διασύνδεση δομών και υπηρεσιών, πάντοτε με επίκεντρο τον άρρωστο και με σεβασμό στον άρρωστο. Ένα ΕΣΥ που προλαμβάνει αλλά και επιλύει προβλήματα.

Αυτό είναι το ολιστικό ΕΣΥ, βασισμένο στον νέο Χάρτη Υγείας, ο οποίος σκιαγραφεί την πραγματική εικόνα του συστήματος και των υγειονομικών σε όλη τη χώρα, κατανέμει ορθολογικά τις υπηρεσίες και εισάγει πρότυπα για κάθε διαδικασία.     

– Επιπλέον, αναφέρεστε συχνά και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας. Πώς το εννοείτε;

Δημιουργούμε ομάδες νοσοκομείων και ορίζουμε ανά περιοχή ένα κεντρικό, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση διασύνδεση με τα υπόλοιπα περιφερειακά. Στόχος είναι να παρέχονται βασικές υπηρεσίες για επείγοντα περιστατικά και χρόνιες παθήσεις παντού, να εφαρμοστούν προτυποποιημένες διαδικασίες διακομιδής και να υπάρχει ισχυρή διασύνδεση με πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες  για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Στοχεύουμε επίσης σε ευρύτερα προγράμματα πρόληψης σε όλη την επικράτεια και σε ένα ευρύ δίκτυο παροχής πρώτων βοηθειών.

– Οι γιατροί δεν θεωρούν το ΕΣΥ ελκυστική επαγγελματική προοπτική. Τι θα πράξετε για να το βελτιώσετε;

Ξεκινάμε από την 6μηνη βασική κλινική εκπαίδευση των αποφοίτων ιατρικής, οι οποίοι πριν αρχίσουν “αγροτικό” και ειδικότητα, θα μπορούν να εκπαιδεύονται στην αυτόνομη άσκηση της ιατρικής σε ασφαλές περιβάλλον νοσοκομείων, σε συνεργασία με τους άλλους ιατρούς και θα αποκτούν εμπειρία και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.. Έτσι θα στελεχώνουν τα αγροτικά ιατρεία με περισσότερα εφόδια και περισσότερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους. 

Παράλληλα, αναδιαρθρώνουμε το σύστημα απόκτησης ειδικότητας, συνδέοντάς το για πρώτη φορά με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας: Οι θέσεις θα καθορίζονται από τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και ασθενών, φυσικά δε και από τα νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό, σταδιακά, θα καλυφθούν οι κενές θέσεις σε ορισμένες ειδικότητες (πχ αναισθησιολόγους).

Επίσης, οι ειδικευόμενοι δε θα εκπαιδεύονται σε ένα μόνο νοσοκομείο αλλά σε μια ομάδα νοσοκομείων. Στόχος μας είναι να αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία σε περισσότερα και διαφορετικά περιστατικά και περιβάλλοντα.

Με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, δίνουμε στους γιατρούς του ΕΣΥ την επιλογή να ασκήσουν και ιδιωτικό έργο, χωρίς να καταργούμε τη μονιμότητα και υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία του δημόσιου συστήματος. 

Ορίζονται αυστηρές προϋποθέσεις για την άσκηση αμειβόμενου ιδιωτικού έργου, το οποίο μπορεί να έχει τη μορφή συμβουλευτικής σε κάποιο φορέα, διαλέξεων κλπ, που σχετίζονται με το επιστημονικό έργο των γιατρών, αλλά και ιατρείου ή συνεργασίας με ιδιωτική κλινική, αυστηρά περιορισμένα.

Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων -που παραμένει πρωταρχική προτεραιότητα-, καθώς και η τήρηση των υπηρεσιακών υποχρεώσεων των ιατρών κλάδου ΕΣΥ.

– Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων είναι μια διευρυμένη εργασία που εκτείνεται ενδεικτικά από τον Α.Η.Φ.Υ (ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας) έως τον ηλεκτρονικό προγραμματισμό των ραντεβού για χειρουργεία. Απαιτεί τη συνδρομή πολλών ανθρώπων και προϋποθέτει πολυσύνθετες εργασίες. Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να επικοινωνήσουμε προς τους Έλληνες πολίτες κάποιες από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

  

– Η τέταρτη δόση εμβολίων είναι εδώ. Τι θα συνιστούσατε στον κόσμο;

Η σύσταση της επιτροπής για εμβολιασμό είναι ισχυρή για όσους είναι άνω των 60 ετών ή έχουν προβλήματα υγείας. Όμως και νεότεροι άνθρωποι, εφόσον εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο ή ζουν με ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας, μπορούν να κάνουν επίσης το εμβόλιο.

 

– Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή, ποιο είναι το όραμά σας για την Ελλάδα του μέλλοντος σε επίπεδο υγείας;

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ρυθμίζει μια σειρά από θέματα που απασχολούν το ΕΣΥ και τους λειτουργούς του εδώ και πολλά χρόνια. Όλοι αναγνωρίζουμε πως είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο λειτουργίας. Αυτό που θέλουμε είναι ένα σύγχρονο, συνεργατικό και ανθρώπινο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλους τους ασθενείς. Ταυτόχρονα θέλουμε οι άνθρωποι που στελεχώνουν το ΕΣΥ να αισθάνονται ότι η δουλειά τους αναγνωρίζεται και να δουλεύουν σε καλές συνθήκες με αίσθημα ασφάλειας. Η προσήλωσή μας σε αυτές τις αρχές είναι σταθερή.

Πηγή: Έντυπο «Περί Υγείας»


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά