1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Μητσοτάκης: Τι ανέφερε για Πάσχα, εμβολιασμούς και διαδημοτικές μετακινήσεις
Μητσοτάκης: Τι ανέφερε για Πάσχα, εμβολιασμούς και διαδημοτικές μετακινήσεις

Μητσοτάκης: Τι ανέφερε για Πάσχα, εμβολιασμούς και διαδημοτικές μετακινήσεις

0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star, απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήματα για την πανδημία, το Πάσχα, τον εμβολιασμό, τις μετακινήσεις, την πολιτική και την οικονομία. O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε εξωτερικά ζητήματα, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στη Λιβύη και στις ελληνοτουρκικές υποθέσεις σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και τη διαχείριση τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο». Για την πορεία της πανδημίας και την οριστική άρση του lockdown, ο ίδιος δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις για το μέλλον, καθώς η απόφαση θα ληφθεί βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των εισηγήσεων των ειδικών.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών;

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους ηλικιωμένους πολίτες να προγραμματίσουν το ραντεβού τους ώστε να εμβολιαστούν, παράλληλα αποκάλυψε για πρώτη φορά πως η κυβέρνηση εξετάζει σε ουδέτερο χρόνο, το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο. Αν δεν είχαμε επιβάλλει αυτά τα μέτρα τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά».

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Καθώς «υπάρχει και η φυσική κούραση του κόσμου, αλλά υπάρχουν και οι μεταλλάξεις του ιού που τον έκαναν πιο επιθετικό. Επενδύσαμε σ’ αυτό που ονομάζουμε “ανάσες ελευθερίας”», διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπούν και τις καθημερινές». Ο πρωθυπουργός δεν αποδέχθηκε ότι υπάρχει πλέον δυσπιστία της κοινωνίας στην πολιτεία, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Με τις δεδομένες και αναμενόμενες παραδόσεις των εμβολίων, τον Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, όταν και η οικονομία θα μπορέσει να επανεκκινήσει, σύμφωνα με όσα είπε.

Self-tests

Τις επόμενες 10 ημέρες, ο πρωθυπουργός μετέφερε ότι τα self-tests θα διατίθενται και στο γενικό πληθυσμό, εκτός των μαθητών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε αναφορικά: «Εκτιμώ ότι εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό». Ο ίδιος έθεσε σε προτεραιότητα τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ στους εργαζόμενους, εννοώντας ότι δεν αφορά κάποιους συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, αλλά πρόκειται απλά για οριζόντια παρέμβαση όσον αφορά στην προμήθεια τους.

Εστίαση

Όσο για την εστίαση, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία της αρχικά σε εξωτερικούς χώρους μόνο, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα. «Ανακοινώσαμε πρόγραμμα που δίνει κεφάλαιο στις επιχειρήσεις να προμηθευτούν πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόβλημα για να λειτουργήσουν. Αλλά όλο αυτό το διάστημα το μέλημα μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση», επισήμανε με σαφή αναφορά στον οικονομικό παράγοντα.

Επιχειρήσεις – Εργασία

«Παραδείγματος χάρη, ένα άλλο παράδειγμα, γιατί είναι στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό: 11.000 επιχειρήσεις -εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές- παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν e-shop. Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτά δεν αφορούν τους μεγάλους, αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα οποία και αυτά εκσυγχρονίζονται. Και για αυτά η πανδημία ήταν μία ευκαιρία να περάσουν στο μέλλον, το οποίο μέλλον εκ των πραγμάτων πρέπει να ενσωματώνει τεχνολογία.», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ακόμα, διαβεβαίωσε: «Και τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να σας πω ότι επειδή έχουμε προκαταβολές ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένουμε να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021. Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες».

Πρόωρες εκλογές

Τέλος, για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης.

Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορvνοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.

Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό. Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα».