1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Μύθοι σχετικά με το γυναικείο κόλπο
Μύθοι σχετικά με το γυναικείο κόλπο

Μύθοι σχετικά με το γυναικείο κόλπο

0

Συχνά αναπτύσσονται συζητήσεις γύρω από την υγεία των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να διαδίδονται πολλές φορές ανακρίβειες που δεν ισχύουν και παρακάτω παρουσιάζονται κάποιοι μύθοι σχετικά με τον γυναικείο κόλπο, σύμφωνα με το The Guardian.

  • Οι κολπικές εκκρίσεις δεν αποτελούν σημάδι καλής λειτουργίας.

Πρόκειται για έναν μύθο που έχει επικρατήσει παρόλο που είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει. Οι εκκρίσεις είναι ένδειξη ότι ο κόλπος λειτουργεί σωστά αρκεί να έχουν καθαρή βλεννώδης ή υπόλευκη έκκριση στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ο Ashfaq Khan, σύμβουλος μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Harley Street Gynecology, εξηγεί: «Αν είναι μια καθαρή βλεννώδης ή υπόλευκη έκκριση στη μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου, είναι φυσιολογική. Πολλοί από τους ασθενείς μου δεν το δέχονται αυτό. Έχουν μια ιδέα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου εκκρίσεις». «Αλλά μια αλλαγή στο χρώμα, τη μυρωδιά ή την υφή, θα πρέπει να προβληματίσει τις γυναίκες. «Αν είναι πολύ λευκό ή γκρι και έχει «οσμή ψαριού» μπορεί να είναι βακτηριακή κολπίτιδα. Εάν παρατηρείται πράσινη ή κίτρινη έκκριση υπάρχει πιθανότητα να είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) όπως η τριχομονίαση ή η γονόρροια. Και αν υπάρχει αίμα στην έκκριση, θα πρέπει να διερευνηθεί», προσθέτει ο Khan.

  • Τα ταμπόν μπορεί να χαθούν μέσα στον κόλπο.

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός αποτελεί επίσης, κάτι το οποίο δεν ισχύει. «Είναι ένας κοινός φόβος, αλλά ο τράχηλος της μήτρας βρίσκεται στην κορυφή του κόλπου και έχει μόνο ένα μικρό άνοιγμα, το οποίο δεν μπορεί να περάσει ένα ταμπόν», σημειώνει η Δρ Shazia Malik, σύμβουλος μαιευτήρας και γυναικολόγος στο νοσοκομείο του Πόρτλαντ του Λονδίνου. «Αυτός ο μύθος μπορεί να προκαλέσει περιττό άγχος και να αποτρέψει τις γυναίκες από τη χρήση ταμπόν, τα οποία είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

  • Θα πρέπει να καθαρίσετε τον κόλπο σας με σαπούνι ή άλλο καθαριστικό.

Συνίσταται η πλύση της περιοχής του αιδοίου με νερό, χωρίς όμως να χρειάζεται η πλύση του εσωτερικού του κόλπου. «Είναι καλό να πλένουμε την περιοχή του αιδοίου με νερό, αλλά δεν χρειάζεται να καθαρίζουμε το εσωτερικό του κόλπου», υποστηρίζει η Clare Bourne, φυσιοθεραπεύτρια υγείας της πυέλου και συγγραφέας του Strong Foundations: Why Pelvic Health Matters. «Ο κόλπος είναι ένα μοναδικό αυτοκαθαριζόμενο μέρος της ανατομίας που διατηρεί μια υγιή ισορροπία pH», αναφέρει η Malik. Αυτό είναι μεταξύ 3,8 και 4,5 – παρόμοια σε οξύτητα με ένα πορτοκάλι. «Η χρήση σαπουνιών μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία και να οδηγήσει σε κολπίτιδα, βακτηριακή κολπίτιδα (BV) και μολύνσεις». Ένας υγιής κόλπος θα έχει ένα ήπιο άρωμα που ποικίλλει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από σεξ ή άσκηση”, καταλήγει.«Ένας υγιής κόλπος θα έχει ένα ήπιο άρωμα που ποικίλλει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από σεξ ή άσκηση».

 

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά