Home Επικαιρότητα Μ. Πολίτου: «Το δέρμα μας είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας»
Μ. Πολίτου: «Το δέρμα μας είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας»

Μ. Πολίτου: «Το δέρμα μας είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας»

0

Συνέντευξη: Μάρθα Φραγκάκη

Η Μαρία Πολίτου, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Β’ στην Πανεπιστημιακή Κλινική – Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, που ήταν πριν λίγες μέρες, μας δίνει πληροφορίες για την εν λόγω ασθένεια, τη θεραπεία της, αλλά και τις γυναίκες ασθενείς! Εννοείται πως δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη συζήτησή μας μερικές συμβουλές για ένα υγιές δέρμα.

 

-Στις 29/10 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης. Θέλετε να μας εξηγήσετε τους λόγους που η εν λόγω ασθένεια δεν αποτελεί μία απλή δερματοπάθεια;

Η ψωρίαση πράγματι ,γνωρίζουμε πλέον, ότι δεν είναι μια απλή δερματοπάθεια. Είναι ένα συστηματικό νόσημα, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής αλλά και την υγεία των ασθενών. Χαρακτηριστικά οι ασθενείς αυτοί νοσούν, σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, από πολλά άλλα νοσήματα όπως ψωριασική αρθρίτιδα, Σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά συμβάματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μεταβολικό σύνδρομο, φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου ακόμη και κατάθλιψη. Τα ποσοστά δε κατάθλιψης στους ψωριασικούς ασθενείς είναι ιδιαίτερα υψηλά με τους ίδιους τους ασθενείς να αναφέρουν ότι η ποιότητα ζωής τους επηρεάζεται σε ανάλογο βαθμό με εκείνη των ασθενών ακόμη και με καρκίνο. Κοινός αιτιολογικός παρονομαστής σε όλα αυτά τα νοσήματα φαίνεται να είναι μια συστηματική φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται στο δέρμα με την εικόνα της ψωρίασης, επηρεάζει όμως και άλλα συστήματα με αποτέλεσμα ,αν δεν αντιμετωπιστεί ,να οδηγήσει πιθανά σε ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συνοδά νοσήματα. Η ψωρίαση μάλιστα μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά δέκα ή και περισσότερα χρόνια εξαιτίας  ακριβώς αυτών των συννοσυροτητων .Για τους λόγους αυτούς το 2016 ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας χαρακτήρισε την ψωρίαση ως σύνθετο νόσημα και τόνισε την ανάγκη για  έγκαιρη πρόσβαση στον ιατρό των ασθενών αυτών καθώς και την ανάγκη ολιστικής ,δηλαδή σφαιρικής ,προσέγγισης της Ψωριασική νόσου.

-Η θεραπεία της ψωρίασης αποτελεί πεδίο συνεχούς έρευνας. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις; Η μόνιμη δερματική κάθαρση είναι εφικτή;

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται και εμβαθύνει η γνώση μας για την παθογένεια της ψωρίασης και ως εκ τούτου αναγνωρίζονται όλο και περισσότεροι θεραπευτικοί στόχοι, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε όλο και περισσότερα αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα. Η διαχείριση δε της ψωριασικής νόσου τείνει να είναι περισσότερο ασθενοκεντρική παρά ιατροκεντρική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο στόχος μας πλέον δεν περιορίζεται στην βελτίωση της κλινικής εικόνας της ψωρίασης με βάση τα αντικειμενικά ιατρικά κριτήρια αλλά στην βελτίωση ταυτόχρονα και της ποιότητας ζωής καθώς και της ψυχολογικής κατάστασης του ασθενούς. Στόχος μας λοιπόν δεν είναι ο ικανοποιημένος ιατρός αλλά ο ικανοποιημένος ασθενής. Πληθώρα πλέον δημοσιευμένων ερευνών καταδεικνύουν ότι ο πλειονότητα των ασθενών απαιτούν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα ενώ ταυτόχρονα απαιτούν διάρκεια στο αποτέλεσμα  Ως συνέπεια οι θεραπευτικές μας επιλογές δεν θα μπορούσαν να στοχεύουν σε κάτι λιγότερο. Πράγματι διαθέτουμε πλέον στη θεραπευτική μας φαρέτρα νεότερα φάρμακα (βιολογικούς παράγοντες και νεότερα μικρά μόρια), ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν προσεχώς και ακόμη περισσότερα, τα οποία προσφέρουν δερματική κάθαρση , σφαιρική αντιμετώπιση όλων των εκδηλώσεων της ψωρίασης ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από ενα εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας. Έχουμε επομένως τη δυνατότητα να προσφέρουμε στον ασθενή “καθαρό ή σχεδόν καθαρό” δέρμα με ασφάλεια και διάρκεια  Αρκεί ο ασθενής να απευθυνθεί στον ειδικό δερματολόγο ιατρό ώστε να λάβει την καταλληλότερη γι αυτόν θεραπεία .

-Η γυναίκα που πάσχει από ψωρίαση αποτελεί ένα μεγάλο και ξεχωριστό κεφάλαιο. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.

Πληθώρα μελετών καταδεικνύουν ότι ενώ η ψωρίαση προσβάλλει με τον ίδιο τρόπο και τα δύο φύλα, οι γυναίκες ασθενείς φαίνεται να επιβαρύνονται από τη νόσο σε σημαντικότερο βαθμό σε σχέση με τους άνδρες καθώς καλούνται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας όπως για παράδειγμα πώς θα βαφτούν, θα φτιάξουν τα μαλλιά τους,Θα ντυθούν η ακόμη και πώς θα κάνουν αισθητικού τύπου επεμβάσεις. Επιπρόσθετα η γυναίκα ασθενής φέρει το βάρος της διαχείρισης της νόσου και κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης περιόδου της κύησης και του θηλασμού κατά την οποία οι επιτρεπόμενες θεραπείες είναι περιορισμένες. Ενώ λοιπόν η ψωρίαση προσβάλλει με τον ίδιο τρόπο και τα δύο φύλα, οι γυναίκες ασθενείς φαίνεται να βιώνουν ποιο έντονα το στιγματισμό της ψωρίασης και αποτελεί γι αυτές επιτακτική ανάγκη η πρόσβαση σε αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες σε όλες τις περιόδους ζωής της ακόμη και κατά την κύηση και τον θηλασμό. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν πλέον σύγχρονα , αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες κάθε ηλικίας.

-Τέλος, μπορείτε να μας δώσετε συμβουλές – οδηγίες για το πώς μπορεί να διατηρηθεί το δέρμα μας υγιές και νεανικό;

Το υγιές και νεανικό δέρμα φαίνεται να είναι πλέον στόχος και να απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους κ των δύο φύλων. Το δέρμα μας είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας. Ενα νεανικό και υγιές δέρμα προϋποθέτει έναν υγιή οργανισμό. Απαραίτητα είναι η αντιηλιακή προστασία καθόλη τη διάρκεια του έτους , ο καλός καθαρισμός της επιδερμίδας, η καλή ενυδάτωση ,ο επαρκής ύπνος ,η αποφυγή καταχρήσεων όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα καθώς και μια ισορροπημένη διατροφή . Πρέπει να θυμόμαστε ότι συστατικά στη διατροφή μας επηρεάζουν εκ των έσω την επιδερμίδα καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες ευθύνονται για το πρόωρο γήρας ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Ετσι λοιπόν η διατροφή μας πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα κ λαχανικά, προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια, ψάρια καθώς κ προϊόντα ολικής αλέσεως. Αλλωστε είμαστε ότι τρώμε και ο καθρέφτης αυτού που είμαστε είναι το δέρμα μας.