Νέα μέτρα από Σουηδία, Ολλανδία, Σιγκαπούρη και λοιπές χώρες κατά της πολύωρης έκθεσης παιδιών κι εφήβων στις οθόνες
Της Αφροδίτης Ντάικου
Χώρες σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση με στόχο να αντιμετωπίσουν τον υπερβολικό χρόνο που περνούν μπροστά στις οθόνες τα παιδιά.
Το υπουργείο υγείας της Σουηδίας εξέδωσε πρόσφατα νέες κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν αυστηρά όρια στον χρόνο οθόνης για παιδιά και εφήβους. Το μέτρο εφαρμόστηκε για την προστασία των παιδιών από τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία λόγω της υπερβολικής χρήσης της οθόνης.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι τα παιδιά κάτω των δύο πρέπει να ζουν χωρίς οθόνη, ενώ οι έφηβοι θα πρέπει να περιορίζουν τον χρόνο τους στην οθόνη σε τρεις ώρες την ημέρα.
Τα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών δεν θα πρέπει να έχουν περισσότερο από μία ώρα χρόνο οθόνης την ημέρα, τα παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών θα πρέπει να τον περιορίζουν σε δύο ώρες και οι έφηβοι μεταξύ 13 και 18 ετών θα πρέπει να μένουν το πολύ τρεις ώρες το καθένα την ημέρα μπροστά στην οθόνη.
Αντίστοιχα ,μόλις πρόσφατα η Ολλανδία εφάρμοσε μια πανεθνική απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων, των έξυπνων ρολογιών και των tablet στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο κανονισμός επιδιώκει να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι συσκευές στην ακαδημαϊκή απόδοση και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των μαθητών. Προηγουμένως, τα μεμονωμένα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας είχαν ήδη υιοθετήσει τις δικές τους απαγορεύσεις από τον Ιανουάριο. Αυτή η νέα πολιτική επεκτείνει την απαγόρευση σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών σχολείων.
Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη επίσης εντείνει τις προσπάθειές της. Τον Ιούλιο, ο υπουργός Υγείας Ong Ye Kung και ο υπουργός Κοινωνικής και Οικογενειακής Ανάπτυξης Masagos Zulkifli υποστήριξαν αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τη χρήση οθονών, ειδικά για τα παιδιά. Αν και το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης έχει ήδη εκδώσει επίσημες συμβουλές που προτρέπουν τους γονείς να περιορίσουν την έκθεση στην οθόνη, αυτές οι νέες εκκλήσεις για αυστηρότερους κανονισμούς αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης αντιμετώπισης των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με τον υπερβολικό χρόνο οθόνης.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση μεταξύ των γονέων για τον περιορισμό του χρόνου οθόνης των παιδιών.
Η EE συμβουλεύει τους γονείς να χρησιμοποιούν «συσκευές περιορισμένης ικανότητας» που επιτρέπουν μόνο γραπτά μηνύματα και κλήσεις και σχεδιάζει να εισαγάγει γονικό έλεγχο για εφήβους κάτω των 16 ετών, με περιορισμούς στην πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 13 ετών.
Η Κίνα εισήγαγε τις «Οδηγίες για την καθιέρωση τρόπων λειτουργίας ανηλίκων με το κινητό και το Διαδίκτυο». Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος γονικού ελέγχου υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης που εκτείνεται σε πολλές πλατφόρμες και συσκευές. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους κανονισμούς που στόχευαν κυρίως εταιρείες εφαρμογών, οι τροποποιημένες οδηγίες επιβάλλουν συντονισμό μεταξύ των προγραμματιστών εφαρμογών, των παρόχων καταστημάτων εφαρμογών και των κατασκευαστών smartphone.
Στην Ταϊβάν, ο Νόμος για την Προστασία της Ευημερίας των Παιδιών και των Νέων απαιτεί από τους γονείς να παρακολουθούν τον χρόνο οθόνης των παιδιών τους, με πιθανά πρόστιμα για υπερβολική χρήση που επηρεάζει την υγεία. Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της χώρας συνιστά 30 λεπτά χρόνο οθόνης καθημερινά για παιδιά τριών ετών και μία ώρα για παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών, με διαλείμματα για να ξεκουράζουν τα μάτια τους.
Σύμφωνα με μια μελέτη της JAMA Pediatrics, η οποία ανέλυσε τη χρήση της οθόνης περίπου 30.000 παιδιών ηλικίας 3 έως 18 ετών από το 2020 έως το 2022, διαπίστωσε μια εντυπωσιακή παγκόσμια αύξηση 52% στον χρόνο οθόνης από την έναρξη της πανδημίας. Αυτή η αύξηση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις για τη διαχείριση και τη μείωση του υπερβολικού χρόνου οθόνης μεταξύ των νέων.