1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Νέες αλλαγές μέτρων από σήμερα – Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων
Νέες αλλαγές μέτρων από σήμερα – Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

Νέες αλλαγές μέτρων από σήμερα – Τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

0

Έχοντας γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την άλλοτε συνθήκη της πλήρης λειτουργίας των χώρων εστίασης, το προηγούμενο σαββατοκύριακο, τόσο με την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, όσο και με την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ώρα.

Αναλυτικά, από το Σάββατο, η απαγόρευση κυκλοφορίας αρχίζει στη 1:30 μ.μ., ενώ η μουσική επανήλθε στην εστίαση, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους και αποκλειστικά με καθήμενους. Παράλληλα, επαναλειτούργησε η εστίαση σε αεριζόμενες στοές με δύο εξόδους, αλλά και αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος.

Την ίδια στιγμή, νέα μέτρα ευελιξίας θα εφαρμοστούν από σήμερα Δευτέρα, ειδικότερα:

  • Επανεκκινούνται οι πρακτικές εργαστηριακές ασκήσεις σε όλες τις σχολές και τις βαθμίδες
  • Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία και με rapid ή self test για μαθητές και καθηγητές
  • Επιτρέπονται τα πανηγύρια σε περιφερειακές ενότητες με πάνω από 50% εμβολιασμένους πολίτες επισκέπτες

Ταυτόχρονα, από αύριο, Τρίτη, ξεκινούν ξανά τη λειτουργία τους οι ερασιτεχνικές σχολές χορού με βάση τα πρωτόκολλα προστασίας, όταν καταργείται το μέτρο της απόστασης των 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων στις λαϊκές αγορές και ισχύει η απόσταση τους ενός μέτρου. Από την 1η Ιουλίου, το όριο των καλεσμένων στις δεξιώσεις αυξάνεται στα 300 άτομα, από 100 που υφίσταται σήμερα. Στους γάμους και τις βαπτίσεις θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι, μαζί με τη μουσική, αν και θα απαγορεύεται ο χορός, ενώ στις ροτόντες θα πρέπει να κάθονται μέχρι 8 άτομα. Επιπλέον, αναμένεται να καταργηθεί πλήρως η απαγόρευση της κυκλοφορίας από αρχές Ιουλίου.

Συγχρόνως, τίθεται η συζήτηση για την τοποθέτηση ενός πλαισίου που θα παράσχει περαιτέρω προνόμια ελευθερίας σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Skai, τα εν λόγω σχέδια πρόκειται να αφορούν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τη 2η δόση με την πάροδο χρόνου που απαιτείται, δηλαδή το απαραίτητο διάστημα για την απόκτηση ανοσίας.

Τα προκείμενα μέτρα θα σχετίζονται με την ελεύθερη είσοδο (χωρίς κανόνες) σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης, τα οποία ενδεχομένως να επιβληθούν από όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους, περί τα μέσα Ιουλίου. Επίσης, υπό εξέτασει βρίσκεται το ενδεχόμενο οι πλήρως εμβολιασμένοι να αφαιρέσουν τις μάσκες προστασίας τελείως σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και από την 1η Ιουλίου.

Τα μέτρα βέβαια, θα συνεχίσουν ως είναι για κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με πιθανή αλλαγή τους να εκτιμηθεί το ακόλουθο διάστημα εντός πλαισίου ενός επικαιροποιημένου συνόλου μέτρων. Ούτως ή άλλως, οι πιο πολλές εξελίξεις σχετικά με την κατάληξη του κυβερνητικού σχεδιασμού θα γίνουν με βάση τις αποφάνσεις από την επιτροπή ειδικών λοιμωξιολόγων σε επόμενη φάση.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, κοινοποίησε το προηγούμενο Σάββατο πως οι πλήρως εμβολιασμένοι θα εξαιρούνται μετά την 1η Ιουλίου από τη διαδικασία του υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά