1. Home
 2. Υγεία
 3. Νέες προοπτικές στη χειρουργική αποκατάσταση γόνατος: Ολική αρθροπλαστική με χρήση Η/Υ
Νέες προοπτικές στη χειρουργική αποκατάσταση γόνατος: Ολική αρθροπλαστική με χρήση Η/Υ

Νέες προοπτικές στη χειρουργική αποκατάσταση γόνατος: Ολική αρθροπλαστική με χρήση Η/Υ

0

Σε περιπτώσεις σοβαρής φθοράς του γονάτου λόγω εκφυλιστικής πάθησης (λ.χ. οστεοαρθρίτιδα), η ιδανική αντιμετώπιση είναι η ολική αρθροπλαστική. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή γίνεται σήμερα ακόμη πιο εύκολη και αποτελεσματική με την εξειδικευμένη μέθοδο CAS.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος με χρήση Η/Υ – CAS

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι γνωστή ως μέθοδος CAS (Computer Assisted Surgery) και χρησιμοποιείται ευρέως ως ενδεδειγμένη τεχνική για την αντικατάσταση άρθρωσης γόνατος εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στην επέμβαση.

Αν και πρόκειται για μία σχετικά νέα μέθοδο (χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1992 στις ΗΠΑ), έχει αποδειχθεί ότι η ολική αρθροπλαστική γονάτου με τη μέθοδο CAS μπορεί να παρέχει μια πιο ακριβή ευθυγράμμιση του εμφυτεύματος της άρθρωσης, ενισχύοντας έτσι τη συνολική λειτουργία της.

Η ολική αρθροπλαστική με τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή γίνεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες πάσχει η άρθρωση του γονάτου και χρειάζεται αντικατάσταση.

Πώς γίνεται η ολική αρθροπλαστική γόνατος CAS

Η ολική αρθροπλαστική γονάτου με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή συνδυάζει την προηγμένη τεχνολογία των υπολογιστών με τις δεξιότητες ενός χειρουργού συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης γόνατος.

Η μέθοδος CAS είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή ως εργαλείο καθοδήγησης και εκτέλεσης της επέμβασης. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που ένα σύστημα πλοήγησης αυτοκινήτου καθοδηγεί το όχημα, έτσι και η χειρουργική γονάτου με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή παρέχει στο χειρουργό σημαντικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Συγκεκριμένα, κατά την ολική αρθροπλαστική γονάτου, το σύστημα CAS παρέχει ακριβή καθοδήγηση θέσης κατά την αφαίρεση κατεστραμμένων επιφανειών των οστών, με βάση την ανατομία του ασθενούς, και προτείνει το κατάλληλο μέγεθος εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στον προσδιορισμό της σωστής τοποθέτησής του.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, ο υπολογιστής δημιουργεί μια τρισδιάστατη εικόνα από την άρθρωση του γόνατος δίνοντας μία συνεχή εικόνα σε όλες τις φάσεις του χειρουργείου, βοηθώντας το γιατρό να ευθυγραμμίσει τα οστά με τα εμφυτεύματα με υψηλή ακρίβεια που δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί με γυμνό μάτι.

Αναισθησία

Η επέμβαση αυτή, όπως οι περισσότερες επεμβάσεις για αντικατάσταση άρθρωσης, γίνεται με περιοχική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη και σπάνια με γενική αναισθησία.

Οφέλη από την ολική αρθροπλαστική γόνατος με χρήση Η/Υ

Η μέθοδος CAS όχι μόνο διευκολύνει τις αποφάσεις και την ορατότητα του χειρουργού κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά παρέχει επιπλέον οφέλη, όπως:

 • Μικρότερες τομές και αυξημένη ορατότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
 • Λιγότερο πόνο και μικρότερο χρόνο αποκατάστασης για τον ασθενή
 • Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας
 • Μειωμένη αιμορραγία
 • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης
 • Ελάχιστος τραυματισμός ιστών
 • Ακριβέστερη τοποθέτηση εμφυτεύματος

Η διαφορά της CAS από τις υπόλοιπες σύγχρονες μεθόδους

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος, με όποιον τρόπο και να εκτελεστεί, είναι η αντικατάσταση φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης με μία πρόθεση από μέταλλο και πολυαιθυλένιο. Δεν υπάρχει ολική αρθροπλαστική χωρίς τομή και χωρίς πρόθεση. Ολες οι σύγχρονες μέθοδοι απλά βοηθούν το χειρουργό να τοποθετήσει με ακρίβεια την πρόθεση, αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την ικανότητα και την εμπειρία του. Τα πλεονεκτήματα της ολικής αρθροπλαστικής με ψηφιακή υποβοήθηση έναντι των υπόλοιπων σύγχρονων μεθόδων είναι:

 • Δεν απαιτείται προεγχειρητικός σχεδιασμός με αξονική η μαγνητική τομογραφία (ο οποίος εκτελείται από το χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης).
 • Ο χειρουργός μπορεί να τροποποιεί κάθε στιγμή τα βήματά του και να ελέγχει κάθε στιγμή το αποτέλεσμα των βημάτων του.
 • Το σύστημα σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει τις κινήσεις του χειρουργού, απλά ελέγχει και προτείνει.

Ταυτόχρονη επέμβαση και στα δύο γόνατα;

Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος στην πλειονότητά τους εμφανίζουν το πρόβλημα και στα δύο πόδια. Η συνήθης τακτική είναι να χειρουργούνται στο ένα και μετά από 4-6 μήνες και στο άλλο. Με τη μέθοδο της ψηφιακής υποβοήθησης και με δεδομένη την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και της συνολικής επιβάρυνσης του οργανισμού (πόνος, αιμορραγία, πνευμονική εμβολή, φλεγμονές) η επέμβαση εκτελείται σε επιλεγμένους ασθενείς, με ασφάλεια ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα.

Το κόστος της επέμβασης

Το κόστος της ολικής αρθροπλαστικής με ψηφιακή πλοήγηση είναι παρόμοιο με αυτό των κλασικών μεθόδων και υπάρχει σημαντική κάλυψη από τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς και στις ιδιωτικές κλινικές.