1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Νέο, σωτήριο φάρμακο για τη διακοπή της αιμορραγίας
Νέο, σωτήριο φάρμακο για τη διακοπή της αιμορραγίας

Νέο, σωτήριο φάρμακο για τη διακοπή της αιμορραγίας

0

Ένα φθηνό και ευρέως διαδεδομένο φάρμακο θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές εάν χορηγηθεί εγκαίρως στους ανθρώπους που μεταφέρονται στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι, σύμφωνα με  γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για ένα οξύ το « Tranexamic acid» το οποίο βοηθά στη διακοπή της αιμορραγίας μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο όταν τα αιμοφόρα αγγεία έχουν σχιστεί. Μια μεγάλη διεθνής μελέτη στο  “The Lancet” δείχνει ότι βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών εάν δοθεί αρκετά νωρίς. Δεν μπορεί να αναιρέσει τη βλάβη, αλλά μπορεί να σταματήσει τις μικρότερες αιμορραγίες να επιδεινωθούν. Το ενδοφλέβιο τρανεξαμικό οξύ χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία ασθενών με απειλητικές για τη ζωή αιμορραγίες από τραυματισμούς στο θώρακα ή την κοιλιά, καθώς και σε γυναίκες με επικίνδυνη αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Η Pam Foley, καλλιτέχνιδα από την Οξφόρδη, είναι μια από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, υπό την ηγεσία του “London School of Hygiene and Tropical Medicine” (LSHTM). Μερικοί από τους 12.000 ασθενείς με τραυματισμό κεφαλής έλαβαν δοκιμαστικά το φάρμακο ενώ άλλοι έλαβαν εικονική ένεση ή εικονικό φάρμακο.

Η Pam δεν ξέρει τι έλαβε, αλλά είναι ευγνώμων ότι μπόρεσε να πάρει μέρος. Αφού έπεσε από το ποδήλατό της, είχε σπάσει το κρανίο και τα μάγουλα και αιμορραγούσε από το κεφάλι της. Είπε: «Το μόνο που θυμάμαι είναι ένα λεπτό στο ποδήλατό μου και  το επόμενο λεπτό ήμουν στο έδαφος προσπαθώντας να σηκωθώ. Ήξερα ότι ήμουν αναίσθητη , αλλά δεν συνειδητοποίησα πόσο έχω βλάψει τον εαυτό μου. Υπήρχαν άνθρωποι γύρω μου, ευτυχώς  που ήταν τόσο ευγενικοί και κάποιος κάλεσε το ασθενοφόρο».  Η Pam έχασε την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης μετά από τον τραυματισμό στο κεφάλι – αλλά, γενικά, είπε, ότι αισθάνθηκε πολύ τυχερή με την ανάκαμψή της.

Το αναφερθέν φάρμακο εμποδίζει τη θραύση των θρόμβων αίματος. Το φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί όταν χορηγείται έως και τρεις ώρες μετά τον τραυματισμό στο κεφάλι, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου για ορισμένους ασθενείς.

Ωστόσο η θεραπεία δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική σε όλους. Ενώ μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με ήπιο ή μέτριο εγκεφαλικό τραύμα, τα άτομα με πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι είναι απίθανο να επωφεληθούν από αυτό, λένε οι ερευνητές.

Η τιμή του φαρμάκου διακυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα ανά τον κόσμο – η συγκεκριμένη θεραπεία  στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κοστίσει περίπου 6,20 λίρες ανά ασθενή.

Ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, ο Prof Haleema Shakur, από το LSHTM, δήλωσε τα εξής: “Τα αποτελέσματα είναι απλά καταπληκτικά. Είναι η πρώτη δοκιμή που δείχνει ότι μια ιατρική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο  των εγκεφαλικών τραυματισμών σε ασθενείς  που πεθαίνουν. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει ευεργετικά αποτελέσματα. Θα έχει τεράστιες συνέπειες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα ευρέως διαθέσιμο φάρμακο, είναι σχετικά φθηνό και πολύ απλό να το δίνεις”.

Ακολούθως ο Dr Ben Bloom, σύμβουλος της έκτακτης ιατρικής στο Barts Health NHS Trust, δήλωσε: “Η θεραπεία τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού είναι εξαιρετικά δύσκολη, με πολύ λίγες επιλογές θεραπείας διαθέσιμες για τους ασθενείς. Χάρη σε αυτά τα τελευταία αποτελέσματα, τα οποία εφαρμόζονται σε ασθενείς με τραυματισμούς στο κεφάλι οποιασδήποτε αιτίας, οι κλινικοί γιατροί έχουν τώρα διαθέσιμη  μια δυνητικά ισχυρή νέα θεραπεία”

 Ο κ. Nicola Magrini, από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό  Υγείας, δήλωσε ότι θα αξιολογήσει προσεκτικά τα ευρήματα και θα εξετάσει εάν θα προσθέσει το συγκεκριμένο οξύ για τα τραύματα στο κεφάλι στον κατάλογο βασικών φαρμάκων – φάρμακα που θεωρεί αρκετά σημαντικά ώστε να διατίθενται ευρέως σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από BBC