1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης  για τον καρκίνο του μαστού

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

0

Με το τρίπτυχο «ενημερώσου, εξετάσου, ζήσε» το Τμήμα Μαστού και ο Σύλλογος φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα» συνδιοργάνωσαν δράσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024.

Σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο, εξειδικευμένο προσωπικό ενημέρωσε για τους τρόπους πρόληψης και την αξία της αυτοεξέτασης, ενώ έδωσαν συμβουλές με έμφαση στον τακτικό ιατρικό έλεγχο. Παράλληλα, εργαζόμενες και ασθενείς μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, τονίζοντας τη δύναμη της αισιοδοξίας και της ελπίδας στην διαδρομή αντιμετώπισης της νόσου.

Τις ευχαριστίες της προς το Τμήμα Μαστού και όλες τις συνεργαζόμενες ειδικότητες για τις συνεχείς προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του μαστού εξέφρασε κατά τον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και αντιπρόεδρος της «Αντηρίδας» Ζωή – Ψαρρά Παπαγεωργίου. «Το πιο σημαντικό είναι να στεκόμαστε ως άνθρωποι δίπλα στους συνανθρώπους μας», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην προσφορά των εργαζομένων κάθε ειδικότητας στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης. «Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου από την ίδρυσή του είχε ιεραρχήσει ψηλά στην ατζέντα του τα θέματα ευαισθητοποίησης του κοινού. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προγραμματίζει, υποστηρίζει και υλοποιεί, σε συνεργασία με Δήμους, σχολεία και συλλόγους ασθενών, δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων για ιατρικά θέματα όπως ο καρκίνος του μαστού» σημείωσε ο κ. Εμμανουηλίδης.

Η Υπεύθυνη του Τμήματος Μαστού Τριάδα Μαλκότση σημείωσε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι καλό να ξεκινά στην ηλικία των 30, καθώς όταν η διάγνωση γίνεται στα αρχικά στάδια, τότε ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις νέες δυνατότητες και επιλογές που προσφέρει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη στη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Η επιμελήτρια Α΄ του Τμήματος Μαστού Χαρίκλεια Μαυρίδου υπογράμμισε ότι η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διατήρηση υγιούς σωματικούς βάρους μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνες.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και μαθήτριες Γυμνασίου του Κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ, συνοδευόμενες από εκπαιδευτικούς τους.

Ενημέρωση του κοινού

Παράλληλα, από το πρωί, σε ειδικό σταντ στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, προσωπικό του Τμήματος Μαστού ενημέρωνε το κοινό για τους παράγοντες κινδύνου και την πρόληψη, ενώ μέλη της «Αντηρίδας» μοίραζαν ενημερωτικό υλικό. Όσοι παραβρέθηκαν έλαβαν συμβολικά δώρα, χειροποίητο βραχιολάκι και καρφίτσα, δωρεά της οικογένειας των «Μεταξωτών Σουφλιού Μπουρουλίτη».

Έκθεση της Αγγελικής Λαμπρακάκη: «Η ομορφιά του τραύματος»

Στο μεταξύ, συνδυάζοντας ένα προσωπικό της βίωμα – τη νόσηση της μητέρας της από καρκίνο του μαστού και την απόφαση της ίδιας να υποβληθεί προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή- με την καλλιτεχνική της ευαισθησία, η Αγγελική Λαμπρακάκη με αξιοζήλευτη δύναμη ψυχής δημιούργησε μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας και επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει για τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου.

Η έκθεση «Η ομορφιά του τραύματος» φιλοξενείται στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου, όπου βρέθηκε σήμερα η 25χρονη Αγγελική, στέλνοντας με το δικό της μήνυμα. Έχοντας βιώσει ως έφηβη τις προσπάθειες της μητέρας της να καταπολεμήσει και τελικά να νικήσει τον καρκίνο του μαστού, θέλει, όπως λέει, «να παρακινήσει τον κόσμο, να μην κρύβεται, να μοιράζεται, να συζητάει για τον καρκίνο του μαστού και να κάνει προληπτικές εξετάσεις».

Όπως αφηγείται η ίδια, «όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 16 και η μητέρα μου νόσησε για δεύτερη φορά από καρκίνο του μαστού. “Νόσησα” και εγώ με τον δικό μου τρόπο, βιώνοντας ως παράπλευρη απώλεια τις συνέπειες σε πρακτικό και ψυχολογικό επίπεδο. Κάνοντας τεστ κληρονομικότητας, διαπίστωσα ότι είχα πιθανότητα νόσησης από καρκίνο σε ποσοστό 82%. Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να υποβληθώ σε διπλή μαστεκτομή προληπτικά».

Η ιδέα και μόνο πως θα βίωνε καταστάσεις όπως αυτές που συνέβησαν στη μητέρα της την ώθησαν να απαλλάξει τον εαυτό της από την «απειλή» του καρκίνου. Η φωτογραφία, με την οποία ασχολούνταν ως φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών της έδωσε διέξοδο. Την επιστράτευσε για να εκφράσει τα συναισθήματά της, λειτουργώντας θεραπευτικά. «Με τον φωτογραφικό φακό απεικονίζω το μεταμορφωμένο σώμα της μητέρας μου που νόσησε από καρκίνο και το δικό μου, εμπλουτίζοντας την εικόνα με κέντημα σε έντονα, φωτεινά χρώματα. Καταγράφω τα σημάδια της ασθένειας πάνω στο σώμα. Προσπαθώ να παρουσιάσω το τραύμα σαν μια εικόνα με χαρακτηριστικά το θάρρος, την ελπίδα και την ομορφιά του διαφορετικού», τονίζει η Αγγελική. «Θέλω να παρακινήσω τον κόσμο να μιλάει για τον καρκίνο, να μην το κρύβει και να κάνει προληπτικές εξετάσεις», καταλήγει.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά