1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Οι περιορισμοί σε ανεμβολίαστους ανά χώρα στην Ευρώπη
Οι περιορισμοί σε ανεμβολίαστους ανά χώρα στην Ευρώπη

Οι περιορισμοί σε ανεμβολίαστους ανά χώρα στην Ευρώπη

0

Μετά τη Γαλλία, ακολουθούν η Ιρλανδία και η Ιταλία ζητώντας από τους πολίτες τους πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι της νόσου Covid-19 για την προσέλευση τους σε μπαρ και εστιατόρια, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόζουν μια παρόμοια στρατηγική με αυτή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που δεν επιτρέπει σε ανεμβολίαστους πολίτες να εισέρχονται σε καφετέριες και νυχτερινά κέντρα. Πάνω από 40 εκατ. πολίτες έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου, δηλαδή σχεδόν το 60% του πληθυσμού.

Για να πείσουν τους ανεμβολίαστους πολίτες να επισκεφθούν τα εμβολιαστικά κέντρα, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη υιοθετούν διάφορες τακτικές. Ενδεικτικά, στη Σουηδία μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Lund, εξετάζει αν η διανομή ενός κουπονιού, ύψους 17 λιρών, μπορεί να μεταβάλλει την άποψη ορισμένων και να τους παρακινήσει να εμβολιαστούν. Στην Ολλανδία, οι αρχές προσφέρουν ολλανδικές ρέγγες σε όσους εμβολιάζονται.

Στη Γαλλία, με το νέο «πάσο υγείας», οι Γάλλοι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν από τον Αύγουστο να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, κινηματογράφους και μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις. Επίσης, το «δελτίο υγείας» δε θα είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά ηλικίας 12 με 17 ετών μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην ίδια χώρα, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο όπως και το προσωπικό εστιατορίων και μπαρ δε θα απολύονται εάν είναι ανεμβολίαστοι, αλλά θα τίθενται σε αναστολή άνευ αποδοχών. Χθες, η Ιρλανδία επέτρεψε στους χώρους φιλοξενίας να επαπανλειτουργήσουν για όσους διαθέτουν το «ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ» που αποδεικνύει το status εμβολιασμού τους.

Με τη σειρά τους, από τις 6 Αυγούστου, ένα αντίστοιχο «πράσινο πάσο» θα προαπαιτούν και οι αρμόδιοι στην Ιταλία από τους πολίτες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες πισίνες, γυμναστήρια και αθλητικές αίθουσες, αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και πολιτιστικούς χώρους, π.χ. μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα.

Στην Ισπανία, μολονότι δεν υπάρχει μία ενιαία εθνική πολιτική, η περιοχή της Γαλικίας επιβάλλει την επίδειξη «πιστοποιητικού εμβολιασμού» ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ Covid-19 σε όσους προτίθενται να μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους, λ.χ. ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο Βέλγιο, η είσοδος σε υπαίθριες εκδηλώσεις άνω των 1.500 ατόμων θα επιτραπεί από τις 13 Αυγούστου αποκλειστικά για όσους φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πρόθυμος να περιορίσει την πρόσβαση σε κέντρα διασκέδασης στην Αγγλία από τον Σεπτέμβριο μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους. Στη Γερμανία, οι πολιτικοί φαίνονται διχασμένοι αναφορικά με το πώς πρέπει να ενισχύσουν την πίεση που ασκείται στους επιφυλακτικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αναλυτικά, στο 49,4% των πολιτών έχουν ήδη χορηγηθεί και οι δύο δόσεις του εμβολίου κατά της λοίμωξης του κορωνοϊού όταν το 61% έχει κάνει μόνο τη μία εξ αυτών.

Παρόλα αυτά, η επιχείρηση ανοσοποίησης στη Γερμανία κινείται με πιο αργούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, αφού πολλοί έχουν αμελήσει το ραντεβού για τη 2η εμβολιαστική δόση ώστε να πάνε διακοπές. Ταυτόχρονα, Γερμανοί ειδικοί προβλέπουν ότι η «ανοσία της αγέλης» δεν πρόκειται να καταστεί εφικτή έως το φθινόπωρο την ίδια στιγμή που η μετάλλαξη «Δέλτα» σαρώνει στη χώρα. Από την πλευρά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, διευκρίνισε ότι οι εμβολιασμένοι χρειάζεται να έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους, συμπλήρωσε όμως, ότι ο εμβολιασμός δε θα πρέπει να επικρατήσει ως υποχρεωτικός.