Οι πλημμύρες και οι διόλου ευκαταφρόνητες επιπτώσεις τους στην αναπνευστική μας υγεία
Της Αφροδίτης Ντάικου
Οι έντονες βροχοπτώσεις και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας συμβάλλουν στην πρόκληση μεγάλων πλημμύρων που αποτελούν και μία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η υπερχείλιση του νερού προκαλεί συχνά όχι μόνο άμεσες βλάβες στα κτίρια αλλά και θανάτους από πνιγμό, τραυματισμούς που προκαλούνται κατά την αναζήτηση καταφυγίου ή φυγής και υποθερμία μετά από έκθεση σε κρύα νερά.
Για πολύ καιρό οι πλημμύρες συνεχίζουν να επηρεάζουν τις κοινότητες με ορατούς και λιγότερο ορατούς τρόπους. Μεταξύ των λιγότερο ορατών απειλών είναι ο υψηλότερος κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων υγείας όπως το άσθμα και οι αλλεργικές αντιδράσεις.
Πώς προκαλούν οι πλημμύρες προβλήματα αναπνευστικής υγείας;
Οι πλημμύρες μπορεί να φέρουν νερό μολυσμένο με τοξικές χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, βιοτοξίνες, λύματα και παθογόνα που μεταδίδονται από το νερό στα κτίρια. Στη συνέχεια, ορισμένοι τοξικοί ρύποι παραμένουν στα αποξηραμένα ιζήματα που αφήνονται πίσω κι όλο αυτό μετατρέπεται σε μικροσκοπική αερομεταφερόμενη σκόνη που καταλήγετε να εισπνέετε και επηρεάζει ενδεχομένως την αναπνευστική σας υγεία.
Ένας άλλος κοινός κίνδυνος είναι η μούχλα, η ανάπτυξη μυκήτων που σχηματίζεται και εξαπλώνεται σε υγρή ή σε αποσύνθεση οργανική ύλη. Η μούχλα σε εσωτερικούς χώρους αναπτύσσεται γενικά λόγω της εκτεταμένης υγρασίας. Τα υγρά υλικά μέσα στα κτίρια μετά από πλημμύρα δημιουργούν τέλειες συνθήκες για ταχεία ανάπτυξη μούχλας.
Η μούχλα μπορεί να βρεθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλα τα κλίματα. Εξαπλώνεται δημιουργώντας μικροσκοπικά σπόρια που επιπλέουν στον αέρα. Κανένας εσωτερικός χώρος δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από σπόρια μούχλας, αλλά η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις συνδέεται με αναπνευστικές επιπλοκές όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η ιγμορίτιδα. Συνεπώς, οι πλημμύρες επηρεάζουν την αναπνευστική υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σπορίων μούχλας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Για παράδειγμα, μετά τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη το 2005, η μέση εξωτερική συγκέντρωση σπορίων μούχλας σε πλημμυρισμένες περιοχές ήταν περίπου διπλάσια από εκείνη των μη πλημμυρισμένων περιοχών και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σπορίων μούχλας μετρήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους. Μια μελέτη σχετικά με τις συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα και τις πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2007 έδειξε ότι η πλημμύρα επιτάχυνε την ανάπτυξη μούχλας και τις αναπνευστικές αλλεργίες.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε προβλήματα υγείας που προκαλούνται από μούχλα. Όλα τα αναπνευστικά συμπτώματα – συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της βρογχίτιδας, του ερεθισμού των ματιών και του βήχα – εμφανίστηκαν πιο συχνά σε σπίτια όπου υπήρχε μούχλα ή υγρασία, σύμφωνα με μια μελέτη για την αναπνευστική υγεία μικρών παιδιών σε 30 κοινότητες του Καναδά. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η μούχλα συμβάλλει στην ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά.
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε;
Πριν ξεκινήσουν οι εποχικές καταιγίδες, οι πλημμύρες ή οι έντονες βροχοπτώσεις φροντίστε για την ασφάλεια του σπιτιού σας:
Επισκευάστε την οροφή, καθαρίστε τις υδρορροές και σφραγίστε τους φεγγίτες, τους σωλήνες εξαερισμού και τις καμινάδες για να αποφύγετε διαρροές.
Αποστραγγίστε τις αποχετεύσεις και αδειάστε σηπτικές δεξαμενές.
Κατασκευάστε φράγματα και σφραγίστε ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους και γύρω από τα παράθυρα, για να αποτρέψετε την είσοδο έντονης βροχής και πλημμυρών.
Εγκαταστήστε μια αντλία φρεατίου για την αποστράγγιση του νερού από το υπόγειο και βαλβίδες αντίστροφης ροής στις γραμμές αποχέτευσης για να αποτρέψετε την επιστροφή νερού στο σπίτι.
Μετά από πλημμύρες ή μεγάλες καταιγίδες:
Περιορίστε στο μέγιστο την επαφή με το νερό πλημμύρας, το οποίο μπορεί να ενέχει ηλεκτρικούς κινδύνους και επικίνδυνες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ακατέργαστων λυμάτων.
Επιπλέον:
Ελαχιστοποιήστε τη διαμονή σας σε πλημμυρισμένες περιοχές ή κτίρια μέχρι να στεγνώσουν και να είναι ασφαλή.
Ελέγξτε το κτίριο για ίχνη διείσδυσης νερού, υγρασία και ανάπτυξη μούχλας αμέσως μετά την πλημμύρα.
Αποστραγγίστε τα νερά της πλημμύρας και απορρίψτε τα εναπομείναντα ιζήματα.
Αφαιρέστε τα προσβεβλημένα πορώδη υλικά. Εάν είναι δυνατόν, στεγνώστε τα σε εξωτερικούς χώρους κάτω από το φως του ήλιου.
Αερίστε αφήνοντας όλα τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτά ή χρησιμοποιήστε έναν μεγάλο ανεμιστήρα εξάτμισης για να στεγνώσει το κτίριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες σε υγρούς χώρους όπως υπόγεια.
Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε φορητά καθαριστικά αέρα με φίλτρα HEPA για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αερομεταφερόμενα σπόρια μούχλας.
Τι να κάνετε αν εντοπίσετε ανάπτυξη μούχλας
Φορέστε μάσκα προσώπου N95, γάντια και λαστιχένιες μπότες για να καθαρίσετε.
Καθαρίστε και απολυμάνετε οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με νερό χρησιμοποιώντας σαπούνι, απορρυπαντικά ή/και αντιβακτηριακά προϊόντα καθαρισμού.
Απορρίψτε τα μουχλιασμένα υλικά σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες βαρέως τύπου.
Η λήψη αυτών των βημάτων- πριν και μετά από μια μεγάλη καταιγίδα – συμβάλλει πολύ στην προστασία της αναπνευστικής σας υγείας.