1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Οι «σκληροί» δείκτες των νοσοκομειακών εισαγωγών
Οι «σκληροί» δείκτες των νοσοκομειακών εισαγωγών

Οι «σκληροί» δείκτες των νοσοκομειακών εισαγωγών

0

Δυναμικό παραμένει το πανδημικό κύμα, όπως αποτυπώνουν οι «σκληροί δείκτες» τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους ασθενείς και τους θανάτους. Οι αρμόδιοι, σχετικά με την αποκλιμάκωση της πανδημίας, βασίζονται στον εμβολιασμό των πολιτών που αυξάνονται διαρκώς, στο ευνοϊκό κλίμα που περιορίζει τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους και επομένως στη λιγότερη μετάδοση και περισσότερη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι παραλλαγές αποτελούν καίριο ζήτημα, με την ανησυχία να αφορά το αν τα μεταλλαγμένα στελέχη δύνανται να πλήξουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ενδεικτικά, χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε έναν υψηλό αριθμό κρουσμάτων (3.421), περισσότερα συγκριτικά με την ανάλογη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή τη Μεγάλη Πέμπτη όταν είχαν σημειωθεί 2.435 περιστατικά κορωνοϊού. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η χθεσινή καταγραφή αντιστοιχεί σε ρεκόρ διαγνωστικών ελέγχων καθώς διενεργήθηκαν 80.017 τεστ. Στην ουσία, η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα φαίνεται να σχετίζεται με τη Μεγάλη Τρίτη, οπότε και είχαν διαγνωσθεί 3.313 περιπτώσεις Covid-19 σε σύνολο 77.000 τεστ, με αποτέλεσμα τις ενδιάμεσες εορταστικές ημέρες να μην υπάρχει αντιπροσωπευτική εικόνα της πανδημίας επειδή πραγματοποιήθηκαν λιγότερα rapid test.

Ο αριθμός όσων νοσηλεύονταν χθες το βράδυ μειώθηκε μετά από πολλές ημέρες, υποχωρώντας κάτω από το «όριο» των 5.000 στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Με βάση σχετική καταγραφή, οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη λόγω Covid-19 ήταν 4.930, ωστόσο, οι ημερήσιες εισαγωγές κινήθηκαν και εντός 24ωρου στον ίδιο ρυθμό, χωρίς διαφοροποίηση από τις προηγούμενες ημέρες του Μαϊου. Επιβεβαιώθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 438 εισαγωγές ασθενών, με πάνω από τις μισές να γίνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Αν και παρατηρήθηκε μείωση των ασθενών που νοσηλεύονταν, στις κλίνες παραμένουν 1.154 νοσούντες, εκ των οποίων οι 754 είναι διασωληνωμένοι. Ο συγκεκριμένος “σκληρός δείκτης παρουσιάζει ελαχιστοποίηση της τάξης του 8% σε σχέση με μία βδομάδα πριν όταν οι διασωληνωμένοι υπολογίζονταν στους 817.

Σε υψηλό επίπεδο εξακολουθεί να κυμαίνεται και ο δείκτης των θανάτων. Χθες, κατέληξαν επιπλέον 83 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του μηνός πέθαναν 466 ασθενείς, από τη νόσο Covid-19. Στις κλινικές του λεκανοπεδίου, παρατηρείται εντατική πίεση από τις εκατοντάδες εισαγωγές σε καθημερινή βάση. Μια τέτοια εικόνα προδιαγράφεται επίσης από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία στην Αττική συγκεντρώνονται καθημερινά σχεδόν τα μισά κρούσματα κορωνοϊού της χώρας. Χθες, καταγράφηκαν 1.604 νέα κρούσματα, με τα 564 να εντοπίζονται στο κέντρο, υπερδιπλάσια σε σύγκριση με εκείνα που εκδηλώθηκαν στα Δυτικά Προάστια (224). Στα νοσοκομεία της Αττικής, νοσηλεύονται 2.365 ασθενείς, με τους 1.948 σε απλές μονάδες.

Στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκαν χθες 417 νέες μολύνσεις, παρουσιάζοντας και εκείνη έντονο επιδημιολογικό της φορτίο, παρά τη μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα. Οι νοσηλευόμενοι στην πόλη έφθαναν χθες το βράδυ τους 1.284, με τους 222 να βρίσκονται διασωληνωμένοι. Η Κάλυμνος, ακόμα, όντας σε καθολικό lockdown, από χθες μέχρι και τη Δευτέρα 10/5, κατόπιν εισήγησης μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του Δημάρχου Καλύμνου, εκδηλώνει μια εξίσου ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση. Δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται καθημερινά, καθιστώντας το νησί επιδημιολογική εστία. Το τελευταίο διάστημα κιόλας έχει αυξηθεί περαιτέρω το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στο νησί, γεγονός που προβληματίζει τους υπεύθυνους ήδη από τα μέσα Απριλίου. Για αυτό, η Κάλυμνος βρίσκεται υπό επιδημιολογική επιτήρηση και με περιοριστικά μέτρα από την αρχή του έτους, αφού εκκλησίες, αρραβώνες και λοιπές κοινωνικές συναθροίσεις, συνδεόμενες με μεγάλες ροές κρουσμάτων, δεν ελέγχονταν επαρκώς.

Ακολούθως, η Αιτωλοακαρνανία είναι καθοδόν στην ίδια κατεύθυνση. Στην Π.Ε. της Δυτικής Ελλάδας χθες εντοπίστηκαν 121 νέα κρούσματα, με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνεται σε περιοχές του δήμου Μεσολογγίου και το Αγρίνιο, με βάση τα τοπικά μέσα, ενώ οι μεταλλάξεις πληθαίνουν. Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις παραλλαγές του Sars-CoV-2 ανακοίνωσε χθες επιπλέον 997 θετικά δείγματα σε μορφοποιημένα στελέχη. Ο απολογισμός των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν διαπιστωθεί συνίσταται σε 8.734. Προβληματισμό προκαλεί το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.318 που ενέχει μια μετάλλαξη που συνδέεται με τη νοτιοαφρικανική, τη βραζιλιάνικη, την ινδική και ενδέχεται να εμποδίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το συγκεκριμένο στέλεχος μετρά 812 κρούσματα στη χώρα, αν και τα πιο πολλά τοποθετούνται στο κέντρο της Αθήνας.