1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Οκτώ συμπτώματα του κορωνοϊού – και για όσους έχουν μολυνθεί με Covid-19
Οκτώ συμπτώματα του κορωνοϊού – και για όσους έχουν μολυνθεί με Covid-19

Οκτώ συμπτώματα του κορωνοϊού – και για όσους έχουν μολυνθεί με Covid-19

0

Ακόμα και αν έχει προσβληθεί κανείς από κορωνοϊό, ή και αν δεν έχει νοσήσει μέχρι πρότινος, οι ειδικοί αναφέρουν ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα που παρέχουν ενδείξεις για το αν κάποιος μολύνθηκε το προηγούμενο διάστημα. Εκτός από τα τρία βασικά συμπτώματα λόγω COVID-19, όπως ο έντονος βήχας, ο πυρετός, η απώλεια γεύσης και όσφρησης, υπάρχουν και άλλα δείγματα όσων ασθένησαν ή έφεραν τον ιό, στα οποία περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, η τριχόπτωση και η κόπωση.

Πρόκειται λοιπόν για στοιχεία που υποδηλώνουν τη γνωστή ως «μακρά COVID-19» νόσηση, συχνά συνοδευόμενα και από μυαλγίες ή ανεπιθύμητα προβλήματα. Ενδεικτικά, παρατίθενται:

  • Στομαχόπονος: Πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό εμφανίζουν προβλήματα στο στομάχι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology, με αναφορές ειδικών για το 48% όσων μολύνθηκαν στην επαρχία Hubei της Κίνας να εκδηλώνουν διάρροια. Έπειτα από εξέταση 204 ασθενών, το 3,9% αυτών παρουσίαζε επεισόδια εμετού και το 1,9% είχε κοιλιακό άλγος, ενώ πάνω από το 50% βίωσε κάποια μορφή πεπτικών θεμάτων.
  • Κόπωση: Γύρω στο 50% των νοσούντων από Covid-19, διέθετε έντονη κόπωση βάσει μιας αμερικάνικης μελέτης. Μόλις 6 στους 10 ανθρώπους υπέφεραν από πολύ έντονη κούραση μετά την ανάρρωση τους, ή ακόμα και 100 ημέρες μετά την προσβολή τους. Αρκετές μελέτες έχουν ευρήματα ότι η κόπωση είναι το πιο συχνό και επίμονο σύμπτωμα της λοίμωξης λόγω COVID-19, παρεμφερής με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
  • Δύσπνοια: Η αδύναμη αναπνοή καταγράφηκε  στο ¼ των ανθρώπων που ανέρρωσαν στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα εντοπίστηκαν ανωμαλίες στις ακτινογραφίες θώρακος στο 35% των ασθενών μέχρι και 100 ημέρες μετά την λοίμωξη. Σημειώθηκε επίσης, 10% μείωση στην πνευμονική λειτουργία, όπου η δύσπνοια συνιστά παραδειγματικό στίγμα του κορωνοϊού, γι’αυτό και πολλοί νοσηλευόμενοι χρειάστηκαν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.
  • Νοητικές διαταραχές: Εξίσου πολλοί ασθενείς με Covid-19 αντιμετωπίζουν δυσκολία στη συγκέντρωση, τη σκέψη και απώλεια μνήμης ως συνέπεια της λοίμωξης από κορωνοϊό. Σε άλλες περιπτώσεις, μάλιστα, ορισμένοι ανέφεραν ψύχωση και ντελίριο. Το 44% όσων ασθένησαν, είχαν διάσπαση προσοχής, δεδομένου ότι ο ιός επιδρά στον εγκέφαλο που συσχετίζεται με το πως οξυγονώνεται, μα βάση πρόσφατη μελέτη.
  • Κόκκινα ή ξηρά μάτια: Κάθε λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως η Covid-19, δύναται να προκαλέσει ιογενή επιπεφυκίτιδα, όπως διευκρινίζει το Κολέγιο Οπτομετρών. Οι ειδικοί εξηγούν ότι, ως δευτερεύουσα επιπλοκή του ιού και όχι μία από τις κύριες αιτίες, «είναι απίθανο ένας άνθρωπος να εμφανίσει ιογενή επιπεφυκίτιδα ως σύμπτωμα της νόσου, χωρίς συνοδευτικά συμπτώματα πυρετού ή συνεχόμενου βήχα».
  • Βήχας: Ο επίμονος βήχας είναι βασικό σύμπτωμα της ιογενούς λοίμωξης. Για εκείνους που υπέφεραν ανέκαθεν από αλλεργίες ή βήχα, η απόδοση είναι δυσδιάκριτη, γι’αυτό και η παθολόγος Δρ. Sarah Jarvis, σημειώνει ότι ο βήχας του κορωνοϊού είναι:  διαφορετικός από τον κλασικό βήχα (ή τον τσιγαρόβηχα), δηλαδή σαν κάτι να «υπάρχει» στον λαιμό, διαρκής (τουλάχιστον για το μισό της μέρας) και ξηρός (χωρίς φλέγματα).
  • Απώλεια γεύσης και όσφρησης: Ένα σύνηθες σύμπτωμα στον κορωνοϊό, για το οποίο οι ειδικοί καταλήγουν πως δεν είναι απαραίτητο κάποιος να χάσει απολύτως τη γεύση και την όσφρηση του, αρκεί να μεταβληθούν λόγω του ιού. Ο καθηγητής Tim Spector επισημαίνει: «Παρόλο που κάποιοι άνθρωποι δεν βιώνουν την απώλεια, εντοπίζουν διαφορές στη γεύση τους. Συχνά περιγράφουν μια μεταλλική γεύση ή μια παράξενη μυρωδιά να αναδύεται από το σώμα τους», γεγονός που οφείλεται στο ότι ο ιός εξαλείφει τα κύτταρα της μύτης και του στόματος, υπόψει ότι ο ιός εισχωρεί στο σώμα από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, κατά τη βρετανική Ένωση Ωτορινολαρυγγολογίας,.
  • Πυρετός: Ένα σημάδι για τη διάγνωση του κορωνοϊού είναι ο πυρετός άνω των 38C. Εφόσον, επομένως, η θερμοκρασία του σώματος ανέβει αισθητά, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μόλυνση από κορωνοϊό, συνεπώς χρειάζεται άμεσα η διενέργεια και διαπίστωση μέσω διαγνωστικού τεστ.