Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Oι επιχειρηματίες υφίστανται υπερφορολόγηση που αγγίζει το +75%
“Με υποχρεωτικές επιστροφές και αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας“
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στην ημερίδα του ΣΑΦΕΕ «Συνέπειες του clawback – Μύθοι και αλήθειες για τις επιστροφές» :
Η πολιτεία δαπανά παρά από την έξοδο από την κρίση πολύ λιγότερα χρήματα για το φάρμακο συγκριτικά με τις χώρες τόσο της Νότιας όσο και της Δυτικής Ευρώπης και η δημόσια δαπάνη δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.
Ως αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες καλύπτουν την υπέρβαση της δαπάνης πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε επιστροφές οι οποίες μάλιστα είναι διαρκώς δίχως όριο και χωρίς καμία προβλεψιμότητα.
Το Clawback έχει επεκταθεί μέχρι το 2025 και οι επιχειρηματίες υφίστανται υπερφορολογηση που αγγίζει το +75%. Η πολιτεία αναλώνεται στον τρόπο επιμερισμού του clawback αντί για τον περιορισμό του μεγέθους του.
“Ο ΕΟΠΥΥ έχει βρει σπόνσορα τη φαρμακοβιομηχανία”
Με τη σειρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κώστας Παναγούλιας τόνισε το γεγονός πως ενώ οι δαπάνες σε άλλους τομείς έχουν αυξηθεί μετά και το τυπικό τέλος των μνημονίων, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης θεωρείται ταμπού. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είπε ο κ. Παναγούλιας έχουν καταστεί υπεύθυνες για τη φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού, μέσω των υπέρογκων επιστροφών. Αυτό σημαίνει ότι η κάλυψη μιας σειράς κοινωνικών ομάδων, όπως οι ανασφάλιστοι ή μεταναστευτικοί/προσφυγικοί πληθυσμοί, καλύπτετο τα προηγούμενα χρόνια εμμέσως από τη φαρμακοβιομηχανία. Μάλιστα, ενώ ο ΕΟΠΥΥ επιχορηγείται από το κράτος στο 6-7% του προϋπολογισμού του, ο ΕΦΚΑ επιχορηγείται αντίστοιχα κατά 33%.