1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ομάδα υποστήριξης της γονεϊκής λειτουργίας
Ομάδα υποστήριξης της γονεϊκής λειτουργίας

Ομάδα υποστήριξης της γονεϊκής λειτουργίας

0

Ομάδα εγκύων και γονέων με βρέφος ηλικίας έως 1 έτους από την ΚΟΙΤΙΔΑ

Η σημαντικότερη δυνατότητα που προσφέρουν στους γονείς η εγκυμοσύνη και οι μήνες που την ακολουθούν είναι η μεγάλη δυνατότητααλλαγής. Το διάστημα αυτό, είναι υψίστης σημασίας: Τα σύνθετα συναισθήματα και οι ψυχικές διεργασίες που διακινούνται στους γονείς, συνδυαστικά με τη μεγάλη πλαστικότητα του εγκεφάλου του βρέφους και την επιθυμία των γονέων να κάνουν το καλύτερο δυνατό για το παιδί τους, κινητοποιούν τεράστιες και πρωτόγνωρες δυνάμεις αλλαγής. . Αντικρίζοντας το πλούσιο δυναμικό του παιδιού τους, οι γονείς ξαναβρίσκουν αυτό στο οποίο θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί οι ίδιοι και έτσι ξεκινούν και πάλι μια πορεία που ίσως είχε διακοπεί.   Στη φάση αυτή είναι απαραίτητο να παρέχεται στις εγκύους και στους νέους γονείς ένας σταθερός και ασφαλής χώρος, μέσα στον οποίο να εκφράζουν και να επεξεργάζονται τις αδυναμίες και αγωνίες τους σχετικά με την ικανότητά τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες του εμβρύου ή βρέφους τους . Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούν να υφάνουν έναν σταθερό δεσμό με το παιδί τους, διευκολύνοντας έτσι την ψυχοσυναισθηματική και σωματική του υγεία και εξέλιξη.

Οι ομάδες εγκύων και νέων γονέων με βρέφος αποτελούν δράση πρώιμης παρέμβασης. Χάρη στη λειτουργία και δυναμική της ομαδικής πλαισίωσης, οι έγκυες και οι νέοι γονείς αποκτούν την αίσθηση του «ανήκειν» σε μία κοινότητα, και χρησιμοποιούν τις αλληλεπιδράσεις (σχέσεις, σκέψεις, και συναισθήματα) εντός της ομάδας για να κατανοήσουν τους εαυτούς τους και τα μωράτους.

Στόχος της ΚΟΙΤΙΔΑΣ, είναι να στηρίξει τη γονική λειτουργία, παρεμβαίνοντας έγκαιρα ώστε να προληφθεί η εγκατάσταση δυσκολιών στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του βρέφους και στη σχέση γονέων-βρέφους

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
-Επιθυμία για παιδί: Τόσο πρώιμη όσο και το παιχνίδι με την κούκλα;
-Εγκυμοσύνη: Μια ευκαιρία να λύσουμε «παλιούς λογαριασμούς»;
-Τοκετός: Προσδοκίες και ματαιώσεις.
-Πρώτες ημέρες: Η γνωριμία μητέρας-νεογνού.
-Σχέση μητέρας–βρέφους: Μια σχέση οικεία που μπορεί και να τρομάζει;
-Βρέφος: Αναγνωρίζοντας και αξιοποιώντας τις πρώιμες ικανότητες μιας «νέας προσωπικότητας».
-Πατέρας: Παρουσία και λειτουργία.
-«Φυσιολογικά» και «ευάλωτα» μωρά: Πρόωρος τοκετός, νοσηλεία βρέφους και η ευαλωτότητα της μητέρας όταν το μωρό της υποφέρει.
-Αποχωρισμός ή/και απουσία ενός από τους γονείς: Ασθένεια, διαζύγιο, θάνατος και μονογονεϊκές οικογένειες. Το σώμα του μωρού «μιλά» όταν ο διάλογος μητέρας-βρέφους διακόπτεται.

επικοινωνηστε μαζι μασ


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά