1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Πώς μπορεί να αναπτύξει κάποιος τη νόσο
Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Πώς μπορεί να αναπτύξει κάποιος τη νόσο

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Πώς μπορεί να αναπτύξει κάποιος τη νόσο

0

Η λεκάνη με το κάτω άκρο που στηρίζει το βάρος του κορμού συνδέεται με την άρθρωση του ισχίου.

Είναι η άρθρωση εκείνη που συμμετέχει στη βάδιση, στη στροφή και την κάμψη του κάτω άκρου με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλα φορτία, κατάσταση που την καθιστά επιρρεπή σε τραυματισμούς και εκφυλιστικές νόσους όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Το ισχίο συγκροτείται από δύο τμήματα: ένα σφαιρικό που είναι η κεφαλή του μηριαίου οστού και µία κοίλη υποδοχή που είναι η λεκάνη.

Η κεφαλή περιστρέφεται ελεύθερα μέσα στην κοίλη επιφάνεια της λεκάνης, η οποία καλύπτεται από τον αρθρικό χόνδρο, έναν ιστό που συμβάλλει στο να μην δημιουργούνται τριβές, και από το αρθρικό υγρό που λειτουργεί ως λιπαντικό.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σύστημα αυτό επιτρέπει την κίνηση χωρίς τριβή και χωρίς φθορά.

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα

Ως οστεοαρθρίτιδα ορίζεται η εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων η οποία οδηγεί σε σταδιακή απώλεια του αρθρικού χόνδρου. Η καταστροφή αυτή του αρθρικού χόνδρου οδηγεί σταδιακά σε μείωση του εύρους κίνησης της προσβεβλημένης άρθρωσης και καθιστά επώδυνες τις κινήσεις της πάσχουσας περιοχής. Έτσι περιορίζεται σημαντικά η καθημερινή δραστηριότητα, επηρεάζοντας την διάθεση του ασθενούς και μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

Παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξει κανείς οστεοαρθρίτιδα είναι:

  • Το φύλο (οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άντρες)
  • Η ηλικία (κατά κανόνα η οστεοαρθρίτιδα αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών)
  • Η κληρονομικότητα
  • Συγγενείς ή αναπτυξιακές παθήσεις όπως η δυσπλασία της μηριαίας κεφαλής
  • Η συνεχής καταπόνηση μιας άρθρωσης κατά τη διάρκεια της εργασίας ή ακόμα και κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, ένα τραύμα, η μυϊκή αδυναμία-ατροφία κ.ά.

Διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας πραγματοποιείται μέσω ακτινολογικής προσέγγισης και μέσω κλινικής εξέτασης. Εάν το πρόβλημα έχει φτάσει σε σοβαρό σημείο, η ακτινογραφία της πάσχουσας άρθρωσης , συνήθως, είναι αρκετή για να γίνει διάγνωση. Στα αρχικά στάδια, η κλινική εξέταση μπορεί να έχει ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας, ωστόσο μέσω της μαγνητική τομογραφίας θα βγει η τελική διάγνωση ή ο αποκλεισμός της ύπαρξης νόσων όπως π.χ. η άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά