Home Επικαιρότητα Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο Μεταβολικού Συνδρόμου
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο Μεταβολικού Συνδρόμου

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο Μεταβολικού Συνδρόμου

0

Νέα έρευνα συσχετίζει τη μέτρια κατανάλωση καφέ με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου. Ο μειωμένος κίνδυνος παρατηρήθηκε τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται πολυφαινόλες μπορεί να είναι αυτό που προσδίδει στον καφέ αυτό το όφελος για την υγεία. Οι ειδικοί λένε ότι η απώλεια βάρους και η επαρκής άσκηση εξακολουθούν να είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης ή αντιστροφής αυτής της κατάστασης.

Είτε πρόκειται για την πρώτη κούπα της ημέρας ή για την απαραίτητη δόση το απόγευμα, πολλοί από εμάς δεν μπορούν να φανταστούν μια μέρα χωρίς καφέ-μια άλλη έρευνα υποδηλώνει ότι ένα φλιτζάνι ζαχαροκάλαμου μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια αντίστοιχα οφέλη- η τελευταία ωστόσο διαπίστωση δείχνει  ότι η κατανάλωση καφέ, ένα έως τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Σύμφωνα με τον Seogeun Naomi Hong, MD, επικεφαλής στην εσωτερική ιατρική στο νοσοκομείο St. Joseph στο Orange της Καλιφόρνια, ο ασθενής πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο όταν έχει έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης, της παχυσαρκίας και των υψηλών σακχάρων στο αίμα.  Το μεταβολικό σύνδρομο υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Η διαβίωση με το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πολυφαινόλες

Το Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης για τον Καφέ (ISIC) δημοσίευσε τα συμπεράσματά του σε συμπόσιο που διοργανώθηκε  στην 13η Ευρωπαϊκή Διατροφική Διάσκεψη την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Διατροφικών Εταιρειών (FENS) στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, ο Giuseppe Grosso, MD, PhD, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Catania στην Ιταλία και συγγραφέας μελέτης, επανεξέτασε τη δική του έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ πρόσληψης καφέ και Μεταβολικού Συνδρόμου  στον πολωνικό και ιταλικό πληθυσμό.

Η έρευνα του Grosso υποδεικνύει  ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στον καφέ πιθανό να εμπλέκονται σε αυτή την συσχέτιση και πιο συγκεκριμένα τα  φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή. Επανεξέτασε επίσης έρευνα που υποδηλώνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη μείωση της καρδιαγγειακής νόσου, του καρκίνου, της θνησιμότητας και του διαβήτη τύπου 2. Ενώ ταξίδευε στο εξωτερικό για την έρευνά του, συνειδητοποίησε ότι οι κύριες διατροφικές πηγές πολυφαινολών σε ορισμένους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς ήταν ο καφές και το τσάι. Έτσι αποφάσισε να εξετάσει  εάν αυτά τα ροφήματα έχουν θετικές ή επιζήμιες συνέπειες για την υγεία, ιδιαίτερα για τον καφέ, που ιστορικά  έχει χρωματιστεί αρνητικά.

Ο καφές μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, αλλά δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στην υγεία από τις κακές συνήθειες. “Η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η σωματική αδράνεια έχουν πολύ ισχυρότερο ρόλο στην υγεία από ό, τι ο καφές μόνο”, δήλωσε ο Γκρόσο.

«Αποδείξαμε ότι σε μερικές μελέτες η συσχέτιση του καφέ με κάποια αποτελέσματα, όπως η θνησιμότητα από τον καρκίνο, δεν μπορούσε να παρατηρηθεί λόγω του υψηλού αριθμού καπνιστών». Ο Γκρόσο πρόσθεσε ότι, κατά τη διερεύνηση της κατανάλωσης καφέ σε μη καπνιστές, η σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας ήταν σημαντική. “Ως εκ τούτου, θα θεωρούσα πρωταρχική σημασία ο καφές να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, ειδικά στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής”, δήλωσε.