Πέντε λεπτά άσκησης στην εξοχή είναι αρκετά για την ψυχική σας ευεξία
Τα οφέλη από την άσκηση είναι ξεκάθαρα. Όχι μόνο βελτιώσει τη σωματική σας υγεία, τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους, αλλά μειώνει επίσης τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως άνοια, διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, κατάθλιψη και ορισμένους καρκίνους. Η άσκηση στη φύση φαίνεται να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.
Το γυμναστήριο είναι ένας άνετος χώρος με ελεγχόμενη θερμοκρασία και πολλά όργανα γυμναστικής, αλλά ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση σε υπαίθριο χώρο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τον κυλιόμενο διάδρομο ή το στατικό ποδήλατο. Πρώτον, ο διασκελισμός είναι διαφορετικός όταν κάποιος κάνει τζόκινγκ σ’ ένα πάρκο. Οι δρομείς κάμπτουν περισσότερο τους αστραγάλους τους όταν τρέχουν σε ανώμαλο δρόμο. Επιπλέον έχουν περισσότερες ευκαιρίες να τρέξουν σε κατηφόρες και ανηφόρες, γυμνάζοντας διαφορετικούς μυς απ’ ό,τι όταν τρέχουν σε επίπεδο έδαφος όπως συνήθως γίνεται στους κυλιόμενους διαδρόμους.
Η άσκηση σε υπαίθριους χώρους είναι επίσης πιο έντονη απ’ ό,τι σε κλειστό χώρο. Σε μελέτες στις οποίες συγκρίθηκε το τρέξιμο σε κυλιόμενο διάδρομο και σε ένα χωματόδρομο, διαπιστώθηκε ότι οι δρομείς έκαιγαν λιγότερες θερμίδες στον διάδρομο για να καλύψουν την ίδια απόσταση. Οι δρομείς του γυμναστηρίου δεν βρίσκουν αντίσταση από τον αέρα ούτε βιώνουν τις αλλαγές στο έδαφος.
Μεγαλύτερη απόλαυση στο πάρκο
Η γυμναστική σε υπαίθριους χώρους έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Σε πρόσφατες μελέτες, ζητήθηκε από εθελοντές να κάνουν την ίδια ακριβώς προπόνηση μία φορά εντός γυμναστηρίου και σε υπαίθριο χώρο. Σε όλες τις μελέτες, οι εθελοντές ανέφεραν ότι απόλαυσαν περισσότερο την υπαίθρια γυμναστική και, κατ’ επέκταση, πέτυχαν υψηλότερη βαθμολογία σε ψυχολογικά τεστ που αξιολόγησαν τη ζωντάνια που ένιωθαν, τον ενθουσιασμό, την αυτοεκτίμησή τους. Επίσης είχαν χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ που αξιολόγησαν το άγχος, την κατάθλιψη και την κόπωσή τους.
Μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη σε εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών έδειξε πως όσοι γυμνάζονταν εκτός γυμναστηρίων κατά κανόνα προπονούνταν περισσότερο και πιο συχνά, από αυτούς πήγαιναν μόνο στο γυμναστήριο. Αυτό τεκμηριώθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες επί μία εβδομάδα κατέγραφαν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας κάθε εθελοντή. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, αυτοί που γυμνάζονταν σε υπαίθριους χώρους αφιέρωναν κατά μέσο όρο 30 λεπτά περισσότερα την εβδομάδα. Αλλά γιατί η υπαίθρια σωματική δραστηριότητα μας εμπνέει και αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο; Οι μελέτες δείχνουν ότι οι ασκούμενοι σε ανοιχτούς χώρους έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) όταν ολοκληρώνουν την προπόνησή τους απ’ ό,τι όταν γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους.
Πολλές μελέτες προσπάθησαν να βρουν πόσος χρόνος χρειάζεται για να βιώσουμε βελτιώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία με την πράσινη άσκηση. Μια από αυτές βρήκε ότι μια επίσκεψη στη φύση 20-30 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα ήταν αποτελεσματική για τη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης. Μια άλλη έδειξε ότι περνώντας τουλάχιστον 120 λεπτά σε φυσικό περιβάλλον αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός ατόμου να αναφέρει ότι αισθάνεται καλά και ότι έχει υψηλή ευεξία. Mια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι μόλις 10 λεπτά την ημέρα έκθεση στη φύση θα μπορούσε να είναι ευεργετική. Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο ότι ακόμα και πέντε λεπτά άσκησης σε χώρους με πράσινο, όπως σε ένα πάρκο -και περισσότερο όταν η περιοχή έχει επίσης νερό, όπως μια λίμνη ή ένα ποτάμι- μπορεί να ωφελήσει αισθητά την ψυχική υγεία. Η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός δραστηριοτήτων, όπως περπατήματος και ποδηλάτου, στην φύση τονώνει την ευεξία σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.
Οι ερευνητές σταθερά διαπιστώνουν ότι χάρη στην άσκηση σε περιβάλλοντα με πράσινο, υπάρχουν γρήγορες βελτιώσεις στην διάθεση και την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων. Είναι αξιοσημείωτο ότι το μεγαλύτερο όφελος παρατηρείται μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά. Τα οφέλη -σωματικά και ψυχικά- είναι πιο ορατά σε όσους ήταν επί χρόνια αδρανείς ή αγχωμένοι. Πιστεύεται επίσης ότι παίζει ρόλο η έκθεση στο φως του ήλιου, που ως γνωστόν, βελτιώνει την ψυχική διάθεση.
Αν και η πράσινη άσκηση μπορεί να ακούγεται πολλά υποσχόμενη για τη βελτίωση της διάθεσης, η ευκαιρία πρόσβασης σε φυσικά περιβάλλοντα μπορεί να είναι περιορισμένη. Πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν τους εργοδότες να διευκολύνουν το προσωπικό τους να «ξεφεύγει» στα διαλείμματα της δουλειάς για να κάνουν μια σύντομη βόλτα στο γειτονικό πάρκο ή και στον κήπο της εταιρείας.
ΠΗΓΗ: Έντυπο “Περί Υγείας” σήμερα