1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων χολέρας
Παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων χολέρας

Παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων χολέρας

0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε τις παγκόσμιες στατιστικές για τη χολέρα κατά το 2023, καταδεικνύοντας αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.

Ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων χολέρας αυξήθηκε κατά 13% και οι θάνατοι κατά 71% το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Πάνω από 4000 άνθρωποι πέθαναν πέρυσι από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί εύκολα.

Σαράντα πέντε χώρες ανέφεραν κρούσματα, σημειώνοντας αύξηση από 44 το προηγούμενο έτος και 35 το 2021. Τριάντα οκτώ τοις εκατό των αναφερόμενων κρουσμάτων ήταν σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Η χολέρα είναι μια οξεία εντερική λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού. Οι κοινότητες με περιορισμένη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής πλήττονται περισσότερο.

Οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, η ανεπαρκής ασφαλής ύδρευση και αποχέτευση, η φτώχεια, η υπανάπτυξη και η μετατόπιση πληθυσμού λόγω αναδυόμενων συγκρούσεων και καταστροφών από φυσικούς κινδύνους συνέβαλαν στην αύξηση των κρουσμάτων της χολέρας πέρυσι.

Η γεωγραφική κατανομή της χολέρας άλλαξε σημαντικά από το 2022 έως το 2023, με μείωση 32% των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν από τη Μέση Ανατολή και την Ασία και αύξηση 125% στην Αφρική. Πολλές χώρες στην Αφρική ανέφεραν υψηλό ποσοστό θανάτων στην κοινότητα, υποδηλώνοντας κενά στην πρόσβαση θεραπείας.

Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που πολλές χώρες αναφέρουν θανάτους από χολέρα που σημειώθηκαν εκτός υγειονομικών εγκαταστάσεων. Σε πέντε από τις 13 χώρες που αναφέρθηκαν, πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων από χολέρα σημειώθηκαν στην κοινότητα, υπογραμμίζοντας σοβαρά κενά στην πρόσβαση στη θεραπεία και την ανάγκη ενίσχυσης αυτού του τομέα.

Το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μαλάουι και η Σομαλία συνέχισαν να αναφέρουν μεγάλα κρούσματα με περισσότερα από 10.000 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, με την Αιθιοπία, την Αϊτή, τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε να προστίθενται στον απολογισμό το 2023.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια κρίση χολέρας συνεχίζεται μέχρι το 2024, με 22 χώρες να αναφέρουν επί του παρόντος ενεργά κρούσματα. Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής το 2024 είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, 342.800 περιπτώσεις και 2.400 θάνατοι έχουν ήδη αναφερθεί στον ΠΟΥ σε όλες τις ηπείρους έως τις 22 Αυγούστου.

Η αυξημένη ζήτηση για υλικά κατά της χολέρας, όπως εμβόλια χολέρας από του στόματος (OCV), διαγνωστικά τεστ και βασικά φάρμακα, όπως άλατα επανυδάτωσης από το στόμα και ενδοφλέβια υγρά για επανυδάτωση, συνεχίζεται μέχρι το 2023. Από τον Οκτώβριο του 2022, η Διεθνής Ομάδα Συντονισμού (ICG), η οποία διαχειρίζεται τις προμήθειες εμβολίων έκτακτης ανάγκης, ανέστειλε το τυπικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεων στις εκστρατείες αντιμετώπισης της επιδημίας χολέρας, υιοθετώντας την προσέγγιση μιας δόσης για να προσεγγίσει και να προστατεύσει περισσότερα άτομα με περιορισμένο αριθμό σε προμήθειες.

Παρά το χαμηλό απόθεμα OCV, πέρυσι απεστάλησαν ο αριθμός ρεκόρ των 35 εκατομμυρίων δόσεων, με τη στρατηγική της μίας δόσης σε ισχύ. Ενώ ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το ασφαλές πόσιμο νερό και η υγιεινή παραμένουν οι μόνες μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις για τον τερματισμό των επιδημιών χολέρας και την πρόληψη μελλοντικών.

Ο ΠΟΥ θεωρεί τον τρέχοντα παγκόσμιο κίνδυνο από τη χολέρα ως πολύ υψηλό και ανταποκρίνεται επειγόντως για τη μείωση των θανάτων και τον περιορισμό των κρουσμάτων σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει τις χώρες μέσω ενισχυμένης επιτήρησης της δημόσιας υγείας, διαχείρισης περιπτώσεων και μέτρων πρόληψης, παροχή βασικών ιατρικών προμηθειών, συντονισμό των επιτόπιων θεμάτων ανάπτυξης  με εταίρους και υποστήριξη για την επικοινωνία κινδύνου και τη συμμετοχή της κοινότητας.

Από το 2022 έχουν αποδεσμευτεί 18 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ για επείγουσες καταστάσεις για την αντιμετώπιση της χολέρας. Ο ΠΟΥ έχει ζητήσει 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων χολέρας το 2024, αλλά αυτή η ανάγκη παραμένει ανεκπλήρωτη.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά