Παγκόσμια μελέτη για την άνοια: Πρόκειται για ιατρικό πρόβλημα κι όχι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης
Το 80% των ανθρώπων πιστεύουν λανθασμένα ότι η άνοια είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, όχι ένα ιατρικό πρόβλημα, αποκαλύπτει η μεγαλύτερη μελέτη άνοιας στον κόσμο
-
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 80% του ευρύτερου κοινού πιστεύει ότι η άνοια είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και όχι μια ιατρική κατάσταση, μια δραματική αύξηση του ποσοστού σε σύγκριση με το 66% το 2019.
-
Το 65% των επαγγελματιών υγείας και περίθαλψης πιστεύουν εσφαλμένα ότι η άνοια είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, από το 62% το 2019.
-
Το 88% των ατόμων που ζουν με άνοια δηλώνουν ότι βιώνουν διακρίσεις, από το 83% το 2019.
-
Το 31% των ατόμων που ζουν με άνοια αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές λόγω ανησυχιών σχετικά με τις αντιδράσεις των άλλων και το 47% των περιθαλπόντων σταμάτησαν να δέχονται προσκλήσεις για επίσκεψη στην οικογένεια και τους φίλους.
-
Στο ευρύ κοινό, οι περισσότεροι ερωτηθέντες αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να αμφισβητήσουν το στίγμα και τις διακρίσεις για την άνοια από ό,τι το 2019, ειδικά σε χώρες υψηλού εισοδήματος (64%).
-
Η Παγκόσμια Έκθεση Αλτσχάιμερ: Παγκόσμιες αλλαγές στη στάση απέναντι στην άνοια 2024, που διενεργήθηκε από την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) που ανέθεσε στο London School of Economics and Political Science (LSE), κυκλοφόρησε στις 20 Σεπτεμβρίου ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτεμβρίου.
Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης παγκόσμιας έρευνας στον κόσμο σχετικά με τη στάση απέναντι στην άνοια1 αποκαλύπτουν ότι το στίγμα γύρω από την πάθηση επιδεινώνεται στο ευρύ κοινό αλλά ακόμη και στους επαγγελματίες υγείας.
Η Παγκόσμια Έκθεση Alzheimer 2024 που δημοσιεύτηκε από την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI), υποστηρίχθηκε από μια έρευνα που αναλύθηκε από το London School of Economics and Political Science (LSE), βρήκε ότι ένα συγκλονιστικό 80% του κοινού εξακολουθεί να πιστεύει εσφαλμένα ότι η άνοια είναι φυσιολογικό μέρος γήρανσης και όχι ιατρικό πρόβλημα, αύξηση 14% από την τελευταία φορά που διεξήχθη η έρευνα το 2019.
«Αυτή η ανακριβής άποψη για την άνοια προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας, καθώς μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση και την πρόσβαση στη σωστή θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη», λέει η CEO της ADI, Paola Barbarino, προσθέτοντας ότι αυτό έρχεται σε μια στιγμή που νέες θεραπείες εγκρίνονται σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με τις καινοτομίες στη διάγνωση.
Χρειαζόμαστε τους επαγγελματίες υγείας μας να κατανοήσουν πιο εύκολα ότι η άνοια είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που προκαλείται από ένα σύνολο ασθενειών, με το Alzheimer να είναι η πιο διαδεδομένη, έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί μια σωστή διάγνωση, ανοίγοντας την πόρτα για έναν συνδυασμό θεραπειών, φροντίδας και υποστήριξης που μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζήσουν καλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να παραμείνουν στη δουλειά, στο σπίτι και στην κοινότητα.
Το 88% των ανθρώπων που ζουν με άνοια ανέφεραν ότι είχαν βιώσει στίγμα, αύξηση 5% από το 2019
Η ADI λέει ότι οι συνεχιζόμενες παρανοήσεις σχετικά με την άνοια διαιωνίζουν το στίγμα για τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση.
Η Emily Ong, ένα άτομο που ζει με άνοια, το έχει βιώσει από πρώτο χέρι, λέγοντας ότι οι ανάγκες της δεν θεωρήθηκαν σημαντικές σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της για τη λήψη διάγνωσης και θεραπείας. «Έπρεπε να αποδείξω πράγματα και να ζητήσω επανειλημμένα υποστήριξη πριν αναληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια», λέει.
Αυτό το συναίσθημα αντικατοπτρίζεται στην έκθεση, η οποία περιέχει 24 δοκίμια από ειδικούς από όλο τον κόσμο σχετικά με γενικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση απέναντι στην άνοια, καθώς και περιπτωσιολογικές μελέτες για το στίγμα και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της. Για τον Τζον-Ρίτσαρντ Πάγκαν, έναν από τους συντάκτες της έκθεσης, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να κάνει τους ανθρώπους να τον πιστέψουν όταν έλεγε ότι υπήρχε πρόβλημα. «Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι εάν είστε κάτω των 65 ετών, δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε προβλήματα με νοητική εξασθένηση. Απλώς δεν σε παίρνουν στα σοβαρά». Ομοίως, η Natalie Ive, η οποία έγραψε επίσης ένα δοκίμιο στην Παγκόσμια Έκθεση Alzheimer 2024, ανέφερε ότι της έλεγαν ότι «δεν φαινόταν σαν να είχε άνοια» επειδή διαγνώστηκε με νεότερη έναρξη στην ηλικία των 47 ετών.
Η Ong λέει ότι πολλοί επαγγελματίες υγείας που έχει συναντήσει μέσω της εργασίας της έχουν αποκαλύψει ότι είχαν λάβει πολύ περιορισμένη ιατρική εκπαίδευση σχετικά με την άνοια, η οποία μπορεί να συνέβαλε στην αντίληψή τους ότι η άνοια είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης. «Το πιο ανησυχητικό μέρος αυτού του γεγονότος είναι πώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερημένη, λανθασμένη ή μη διάγνωση», λέει.
Ωστόσο από την έκθεση αναδεικνύεται το θετικό στοιχείο ότι περισσότεροι ερωτηθέντες ένιωσαν ένιωσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την αντιμετώπιση του στίγματος από ό,τι το 2019. Είναι ενθαρρυντικό να παρατηρούμε ότι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουν το στίγμα, κάτι που δείχνει ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.
Τον Σεπτέμβριο, Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer, μπορούμε όλοι μαζί να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με την άνοια και τη νόσο κοινοποιώντας τα hashtags #Ώραναδράσουμεγιατηνάνοια #ΏραναδράσουμεγιατοAlzheimer #ΠαγκόσμιοςΜήναςAlzheimer #WorldAlzheimersMonth #TimeToActOnDementia #TimeToActOnAlzheimers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή συμμετέχοντας σε περιπάτους μνήμης και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τα σωματεία Alzheimer της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.
Εκτός από το ότι το κοινό αισθάνεται περισσότερη δύναμη να αντιμετωπίσει το στίγμα, φαίνεται ότι περισσότεροι γνωρίζουν επίσης τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής τους στον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, με πάνω από το 58% του ευρύτερου κοινού να πιστεύει ότι η άνοια προκαλείται από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Με το 45% των περιπτώσεων άνοιας να προλαμβάνονται εάν αντιμετωπισθούν οι 14 τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου2, έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά μας, διότι είναι σημαντική πρόοδος να το καταφέρουμε.
Οι συνέπειες του στίγματος: Η απομόνωση είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τα άτομα που ζουν με άνοια
Η κα Τσολάκη αναφέρει ότι, λόγω του στιγματισμού, τα άτομα που ζουν με άνοια απομονώνονται. «Τα αποτελέσματα της έρευνας διαπίστωσαν ότι το 31% των ατόμων που ζουν με την πάθηση απέφευγαν κοινωνικές συναναστροφές και το 36% σταμάτησε να κάνει αίτηση για εργασία, λόγω του φόβου ότι θα στιγματιστούν. Τα αποτελέσματα από τους περιθάλποντες ήταν εξίσου ανησυχητικά, με το 47% να σταματά να δέχεται προσκλήσεις για να επισκεφτεί φίλους και συγγενείς και το 43% να σταματά να προσκαλεί ανθρώπους».
«Γνωρίζουμε ότι η κοινωνική απομόνωση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ή την ψυχική υγεία, επομένως όλα αυτά είναι απίστευτα ανησυχητικά».
Η κα Barbarino καταλήγει: «Ενθαρρυντικά, σε μια χρονιά που πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, η έρευνά μας διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 80% του ευρύτερου κοινού πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει την υποστήριξη που παρέχεται στα άτομα με άνοια μέσω της ψήφου του. Χρειάζεται να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους και να δημιουργήσουμε ένα κίνημα, για να υποστηρίξουμε στους πολιτικούς ηγέτες ότι είναι τώρα η ώρα να δράσουν για την άνοια».
Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης της ADI εδώ:
https://www.alzint.org/u/World-Alzheimer-Report-2024.pdf
https://www.alzint.org/resource/world-alzheimer-report-2024/
1 The survey received responses from 40,000 people across 166 countries and the results are contained in a major report, World Alzheimer’s Report: Global changes in attitudes to dementia 2024.
2 Dementia prevention, intervention, and care: 2024 report of the Lancet standing Commission Livingston, Gill et al. The Lancet, Volume 404, Issue 10452, 572 – 628