1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Πανδημία ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ξεσπά, λόγω μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά
Πανδημία ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ξεσπά, λόγω μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά

Πανδημία ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ξεσπά, λόγω μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά

0

Για τα ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νικόλαος Σύψας, στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews.

Από το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης υπάρχει ένα «sos» για τα ανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία και ο κ. Σύψας ανέφερε: «Η πραγματικότητα δυστυχώς δεν είναι πάρα πολύ καλή για τα ελληνικά νοσοκομεία.

Έχουμε στην Ελλάδα μια σιωπηρή πανδημία. Είχαμε την πανδημία της covid, τώρα έχουμε μια σιωπηρή πανδημία, η οποία είναι η πανδημία των πολύ ανθεκτικών μικροβίων.

Η Ελλάδα δυστυχώς, με μια μία έκθεση την οποία έκανε η επιτροπή του ECDS, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας προ εξαμήνου, έχει πολύ, αν θέλετε, κακά ποιοτικά στοιχεία όσον αφορά την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ίσως είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ποσοστά λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια. Από τις πρώτες χώρες στην κατανάλωση αντιβιοτικών, οι οποίες προκαλούν.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών:

«Καταρχάς είμαστε η πρώτη ή η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τώρα θα μπούμε στον χειμώνα, αρχίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις, κρυολογήματα, μπούκωμα, βήχας κλπ, οπότε εάν πάρουμε αντιβιοτικά δεν βοηθάμε καθόλου τη λοίμωξη μας, γιατί οι ιογενείς λοιμώξεις δεν γίνονται καλά με αντιβιοτικά και αφετέρου να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που παίρνουμε έστω και μία κάψουλα αντιβιοτικού, αμέσως το σώμα μας δημιουργούνται ανθεκτικά μικρόβια την ίδια στιγμή, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στο σώμα μας και για έξι μήνες.

Άρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παίρνεις αντιβιοτικά, εκτός βέβαια και αν τα έχεις πραγματικά ανάγκη», τόνισε ο κ. Σύψας.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά