1. Home
  2. Υγεία
  3. Πανδημία και σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρέασε τους πάσχοντες;
Πανδημία και σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρέασε τους πάσχοντες;

Πανδημία και σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρέασε τους πάσχοντες;

0

Η Μαρία Τριανταφύλλου, γεν. γραμματέας της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., δημοσιογράφος, σχολιάζει την επίδραση από την πανδημία του κορωνοϊού στις ζωές των διαβητικών, καθώς γνωρίζει εξ ιδίων τι σημαίνει σακχαρώδης διαβήτης.

Πανδημία και σακχαρώδης διαβήτης
Μαρία Τριανταφύλλου, Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), Δημοσιογράφος.

H πανδημία βρήκε τη χώρα μας δυστυχώς απροετοίμαστη σε κάθε πτυχή της. Ειδικά σε ό,τι αφορά την υγεία, το κράτος ήταν και εξακολουθεί να είναι «αδύναμο», κάτι που έγινε ακόμη πιο έντονο αυτήν την περίοδο. Η πανδημία δημιούργησε πολλά και σοβαρά προβλήματα σε όλους τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως η λειτουργία των διαβητολογικών κέντρων, η έλλειψη προστασίας τους έναντι του κορωνοϊού κ.λπ.

Τα κατά τόπους διαβητολογικά κέντρα και ιατρεία, ειδικά στα μικρά αστικά κέντρα, σταμάτησαν να υλοποιούν προγραμματισμένα ραντεβού. Στα μεγάλα αστικά κέντρα λειτουργούν, σε κάποια νοσοκομεία κανονικά, σε άλλα κατά περίπτωση. Οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, που, σύμφωνα με τα δεδομένα της Η.ΔΙ.Κ.Α., τα οποία ζήτησε και έλαβε η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., ξεπερνούν στη χώρα μας το 1.050.000, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ακυρώνουν τα ραντεβού τους και τα μεταθέτουν για το επόμενο εξάμηνο ή και έτος ή κάποιοι λίγοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα, επισκέπτονται ιδιώτες ιατρούς. Ωστόσο, η αναγκαία συνεχής παρακολούθηση που χρήζει η χρόνια πάθησή μας, επιβάλλει τρίμηνες συναντήσεις με τον θεράποντα ιατρό και την επιστημονική υποστηρικτική ομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους ψηφιακούς τρόπους παρακολούθησης, δυστυχώς ούτε οι ιατροί ούτε και οι πάσχοντες ήταν εξοικειωμένοι. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η επικοινωνία μπορεί να υπάρχει αποσπασματικά ή για τους πολύ λίγους, αλλά αυτή δεν είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων ούτε ουσιώδης, μα ούτε και αποτελεσματική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Διαβήτη.

Μέσα στην πανδημία, η Πολιτεία και το Σύστημα Υγείας επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους μόνο στον SARS-CoV-2, παραγκωνίζοντας και αγνοώντας όλες τις χρόνιες παθήσεις και τους πάσχοντες! Σαν να έπαψαν ξαφνικά, με κάποιο μαγικό τρόπο, να υπάρχουν τα άλλα νοσήματα. Ολοι εμείς οι άνθρωποι με Διαβήτη νιώσαμε πολλές φορές, μέσα στην πανδημία την απαξία του Κράτους και την παντελή έλλειψη φροντίδας και μέριμνας.

Η μόνη θετική πρωτοβουλία ήταν η υιοθέτηση της άυλης συνταγογράφησης και της επανέκδοσης συνταγών χρονίως πασχόντων, αλλά αυτό αφορά μόνο τους ασφαλισμένους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους, ειδικά στο θέμα του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες, βελόνες ινσουλίνης, που οι ανασφάλιστοι υποχρεούνται να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Στη διάρκεια της πανδημίας, όμως, η πρόσβαση ειδικά σε κάποια νοσοκομεία ήταν αδύνατη!

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εδώ και μήνες. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει δημοσιεύσει αμέτρητες επιστημονικές μελέτες σε σχέση με τη νόσηση από την COVID-19 των ατόμων με Διαβήτη, που αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος θνητότητας είναι κατά 40% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες.

Στις 13 Μαρτίου του 2020, η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ζήτησε από όλα τα αρμόδια υπουργεία, την ένταξη των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη σε ειδικό καθεστώς εργασίας, δηλαδή, σε τηλεργασία, backoffice εργασία και όπου αυτό δεν ήταν εφικτό, σε ειδική άδεια. Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα δεν τύχαμε καμιάς ανταπόκρισης και δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για τους ανθρώπους με Διαβήτη με αποκορύφωμα της κρατικής αδιαφορίας και ακαμψίας το τελευταίο ΦΕΚ 4011 Β’/2020, το οποίο τους κατατάσσει στις ομάδες ενδιάμεσου κινδύνου και προϋποθέτει τη συνύπαρξη τουλάχιστον μιας ακόμα πάθησης από συγκεκριμένη λίστα, προκειμένου οι πάσχοντες από Διαβήτη να τύχουν των ευεργετημάτων της νομοθεσίας! Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με άοκνες και επίμονες προσπάθειες και με επιστολές, διεκδικεί τα αυτονόητα για την προστασία των πασχόντων από Διαβήτη, χωρίς όμως ανταπόκριση, εισπράττοντας, συστηματικά, την κρατική αδιαφορία και την απαξία, από το πλέον αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Υγείας!

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι πάσχοντες από Διαβήτη να μην έχουν ούτε καν το δικαίωμα της τηλεργασίας, παρ’ όλο που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τους εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές!

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. θα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί όλα τα νόμιμα και αυτονόητα δικαιώματα των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους. Παράλληλα, μέσω της ιστοσελίδας της www.glikos-planitis.gr, φροντίζει να ενημερώνει τους επισκέπτες της για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν θέματα που άπτονται τόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και της πανδημίας.

Πηγή: Εφημερίδα “Περί Υγείας”