1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Παράταση lockdown – Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα στα μπαλκόνια
Παράταση lockdown – Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα στα μπαλκόνια

Παράταση lockdown – Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα στα μπαλκόνια

0

Συμπληρώνοντας ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση κα καταγραφή του 1ου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ούτως ώστε οι ειδικοί να εισηγούνται την παράταση του lockdown στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές όπου το ιικό φορτίο είναι υψηλό. Από την έναρξη της εβδομάδας όταν σημειώθηκαν πάνω από 2.000 κρούσματα ήταν εμφανές πως το lockdown θα χρειαστεί να λάβει παράταση, ενώ το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και με τις ώρες απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Παράλληλα, αρκετοί ειδικοί ζητούν 2 εβδομάδες παράτασης στα μέτρα ενόψει της Τσικνοπέμπτης  και της Καθαράς Δευτέρας στις στις 4 και 15 Μαρτίου αντίστοιχα. Εφόσον η εστίαση παραμένει κλειστή, αποτρέπεται κάθε μαζική έξοδος σε ταβέρνες ή εστιατόρια, ωστόσο οι συγκεντρώσεις σε σπίτια αποτελεί πάντα μία δύσκολη περίπτωση συνθήκης που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Οι ειδικοί από τη μεριά τους συνιστούν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, σημειώνοντας πως είναι προτιμότερο την Τσικνοπέμπτη να μείνουμε σπίτι βγαίνοντας στο μπαλκόνι μας, τονίζοντας ότι δε θα καταφέρουμε να πετάξουμε χαρταετό. Το ελπιδοφόρο είναι πως φαίνεται ότι το Πάσχα φέτος δεν θα είναι όπως το περσινό. Θα μπορέσουμε να το γιορτάσουμε αλλά με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει για να καταλήξει σε εισήγηση προς την κυβέρνηση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται λόγος για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την έναρξη λειτουργίας του 5ψηφιου μηνύματος στο 13032 που θα αφορά μόνο τις αγορές. Οι ειδικοί ανησυχούν όμως για την μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη και την ενδοοικογενειακή μετάδοση. Στην πρώτη περίπτωση, η αυξημένη διασπορά του βρετανικού στελέχους αριθμεί 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, τα 563 στην Αττική και τα 171 στη Θεσσαλονίκη. Στην άλλη περίπτωση, η διασπορά του ιού εντός οικείας προκύπτει είτε από την εργασία κάποιου ή από τις συγκεντρώσεις σε σπίτια. Για αυτόν το λόγο, οι ειδικοί ζητούν να αποφύγουν κάθε συνωστισμό σε οικιακούς χώρους με αφορμή την Τσικνοπέμπτη.

Αν και όλα δείχνουν ότι το άνοιγμα της αγοράς θα παραταθεί, εκτός και αν μπει νωρίτερα (από τις 15 Μαρτίου) σε λειτουργία το click away, δεν είναι ακόμα γνωστό τι θα ισχύσει για τις σχολικές μονάδες. Η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στους μαθητές του δημοτικού και της 3η Λυκείου, οι οποίοι θα είναι και οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις τάξεις, όταν αυτό γίνει εφικτό. Η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Mega δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω: «Στο μπαλκόνι την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να ψήσετε. Θα μιλάτε και με τους διπλανούς σας και όλα θα είναι πολύ καλά». Πρόσθεσε μάλιστα: «Νομίζω ότι μια οικογένεια μπορεί να ψήσει και να περάσει ωραία. Επειδή ακόμα έχουμε 1.700 και κρούσματα, καλό θα ήταν να είμαστε προσεχτικοί. Μπορούμε να ψήσουμε και να περάσουμε καλά ως οικογένειες. Κάποιοι άνθρωποι επί ένα χρόνο δεν έχουν κάνει τίποτα, οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Για το Πάσχα, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων. Όχι, δε θα είναι σαν το περσινό. Όλα θε εξαρτηθούν από το τι παρτίδες εμβολίων θα πάρουμε».

Ο καθηγητής μικροβιολογίας κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε στον ΑΝΤ1 όταν ερωτήθηκε για το αν η παράταση μπορεί να συνοδεύεται από νέα μέτρα χωρίς να το αποκλείει απαντώντας πως «στο τραπέζι υπάρχουν πολλά πράγματα έτσι κι αλλιώς.. Είναι πολλά τα κρούσματα ακόμα, το σύστημα υγείας πιέζεται και πολλές περιοχές της Ελλάδας εμφανίζονται στο κόκκινο όπως η Αρκαδία.. Έχουμε μια πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχουμε, ωστόσο, τα μεγέθη που περιμέναμε όσον αφορά τα κρούσματα, έχουμε τις μεταλλάξεις που εξαπλώνονται και έχουμε και τον εμβολιασμό που προχωράει». Ο κ. Βατόπουλος είπε επίσης: «Δεν θέλω να πάρω θέση» για το πόσο θα παραταθεί το lockdown, κάνοντας ξεκάθαρο εκ μέρους των ειδικών ότι: «Θέλουμε να ελαττωθούν τα κρούσματα, τουλάχιστον δεν έχουμε ραγδαία αύξηση, γι’ αυτό επιμένουμε να ζητάμε εφαρμογή των μέτρων. Τουλάχιστον δεν έχουμε ανεξέλεγκτη αύξηση». Ιδιαίτερη νύξη έγινε και για τα εμβόλια, αφού υπογράμμισε: «Για μένα το βασικό είναι οι εμβολιασμοί, πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να λυθεί το παγκόσμιο πρόβλημα με τη διανομή», επισημαίνοντας ότι τα μέτρα ανέκαθεν είναι σε ισορροπία με το υγειονομικά ασφαλές και την πραγματικότητα.

Τέλος, ο ιατρός και ερευνητής, κ. Γιώργος Παυλάκης από τις ΗΠΑ έκανε αναφορά για κρίσιμο σημείο καθώς «Οποιαδήποτε χαλάρωση, με μαθηματική ακρίβεια σε ορισμένες εβδομάδες θα είναι τσουνάμι», όπως δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε «πλασματικό» το lockdown λόγω της μη τήρησης του και όχι εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί. Ο καθηγητής τόνισε βέβαια ότι «Αυτή τη στιγμή, αυτό που κρατάει την Ελλάδα σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νομοταγών πολιτών και πειθαρχημένων», συμπληρώνοντας πως είναι άδικο να επηρεάζονται οι πολίτες από τη μειοψηφία που δεν ακολουθεί τα μέτρα όπως θα έπρεπε. Πρότεινε την περαιτέρω διεύρυνση της τηλεργασίας, μεγάλη προσοχή στα ΜΜΜ, ενώ για τις πολλές ανοιχτές δραστηριότητες, σημείωσε ότι πρέπει να προστατευτούν όσοι εργάζονται καθημερινά και επιστρέφουν στα σπίτια τους ,με κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό, κρατώντας αποστάσεις. Την ίδια στιγμή, η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα για την ήπια επιβολή των περιορισμών.