Παρενέργειες των αντιψυχωτικών φαρμάκων και συμπληρωματική αγωγή
Όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες και αν και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των παρενεργειών του φαρμάκου, μια επιλογή που πρέπει να εξετάσετε είναι η προσθήκη ενός δεύτερου φαρμάκου.
Μια τέτοια προσέγγιση ακολουθείται με τη βαλβεναζίνη (Ingrezza), ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί για την όψιμη δυσκινησία που προκαλείται από ορισμένα φάρμακα, τα περισσότερα από τα οποία προορίζονται για την ψυχική υγεία.
Τι είναι η όψιμη δυσκινησία;
Η όψιμη δυσκινησία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις του προσώπου ή των άκρων, όπως γρήγορο ανοιγοκλείσιμο των ματιών, μορφασμός ή ώθηση της γλώσσας. Προκαλείται από τη μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων, πολλά από τα οποία θεραπεύουν την ψύχωση.
Η όψιμη δυσκινησία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Η έγκαιρη αναγνώριση είναι το κλειδί για τη βελτίωση και την πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Εάν παίρνετε αντιψυχωσικά φάρμακα ή άλλα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν όψιμη δυσκινησία, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό που σας συνταγογραφεί για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα. Η δόση — «πάντα ένα χάπι, μία φορά την ημέρα» — βαλβεναζίνης μπορεί να βελτιώσει τις ανεπιθύμητες κινήσεις σε επτά στα 10 άτομα. Και όσοι λαμβάνουν βαλβεναζίνη μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν τα περισσότερα φάρμακα ψυχικής υγείας.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της βαλβεναζίνης
Υπνηλία (η πιο συχνή παρενέργεια), κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις ή πράξεις, προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό, αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, πυρετούς, δύσκαμπτους μύες ή προβλήματα σκέψης, μη φυσιολογικές κινήσεις. Μια πιθανή παρενέργεια είναι οι μη φυσιολογικές κινήσεις — ένα σύμπτωμα που αυτό το φάρμακο υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει! Ωστόσο η ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δίνει έμφαση στη δόση μία φορά την ημέρα, πιθανώς επειδή η συνιστώμενη συχνότητα του φαρμάκου για όψιμη δυσκινησία είναι δύο φορές την ημέρα…
Δεν είναι απολύτως γνωστό ποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν όψιμη δυσκινησία (ειδικά όταν χρησιμοποιούνται μακροχρόνια).
Πολλά, αλλά όχι όλα, χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή. Για παράδειγμα: αλοπεριδόλη (Haldol) φλουφαιναζίνη (Προλιξίνη) ρισπεριδόνη (Risperdal) ολανζαπίνη (Zyprexa). Άλλοι τύποι φαρμάκων: μετοκλοπραμίδη (Reglan), η οποία μπορεί να συνταγογραφηθεί για τη ναυτία και τον λόξυγγα, προχλωροπεραζίνη (Compazine, Compro), που συνταγογραφείται συχνότερα για σοβαρή ναυτία, ημικρανικούς πονοκεφάλους ή ίλιγγο.