1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. «Παροσμία» κι όχι μόνο ανοσμία με τη λοίμωξη του κορωνοϊού
«Παροσμία» κι όχι μόνο ανοσμία με τη λοίμωξη του κορωνοϊού

«Παροσμία» κι όχι μόνο ανοσμία με τη λοίμωξη του κορωνοϊού

0

Νέα δεδομένα δείχνουν πως τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 δεν περιορίζονται στην ανοσμία, αλλά για κάποιους ασθενείς υπάρχει και άλλη δυσάρεστη κατάσταση που ακολουθεί και αφορά γενικότερα την αίσθηση αυτή.

Μια νέα έννοια η “παροσμία” μπήκε στη ζωή της Lucy λίγους μήνες μετά την ανάρρωσή της από την COVID-19 και τη συνοδεύει ως σήμερα, οκτώ μήνες μετά. Πρόκειται για μία δυσλειτουργία της όσφρησης που αλλοιώνει την αίσθηση με αποτέλεσμα τα πάντα να μυρίζουν διαφορετικά και δυσάρεστα.

Στην περίπτωση της κοπέλας αυτής της παροσμίας προηγήθηκε η παντελής έλλειψη γεύσης και όσφρησης μία εβδομάδα αφού ανάρρωσε. «Τη μία μέρα ήταν καλό και την επόμενη σιχαμερό» εξηγεί ο γιατρός της καθηγητής Δρ Carl Philpott, ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, για το πλήθος τροφίμων και ροφημάτων που η «δυσωδία» τα οδηγούσε στον κάδο σκουπιδιών. Καφές, κρασί, σοκολάτα, αυγά, μπύρα ή και το σκόρδο ακόμη, ανέδιδαν για τη Lucy μια απαίσια μυρωδιά «θανάτου» ή «ακαθαρσιών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Philpott.

Η παροσμία οδήγησε αναπόφευκτα σε πείνα και ψυχική αναστάτωση καθώς το ενοχλητικό σύμπτωμα καθιστούσε τη σίτιση ένα μαρτύριο, και η προσπάθεια καταπολέμησής του ήταν αναποτελεσματική αφού ακόμη και η οδοντόκρεμα είχε απαίσια γεύση. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα που επιλέγει πια ως ασφαλή δεν θα εντάσσονταν σε μια υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση φαγητού φαίνεται στην ίδια αγχωτική ή βαρετή, με συνέπειες την κακή διάθεση και τις δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το  πρόσφατο αυτό  σύμπτωμα της COVID-19 οφείλεται στις βλάβες που προκαλεί η λοίμωξη στους υποδοχείς της όσφρησης με αποτέλεσμα την αδυναμία ανίχνευσης των μορίων των οσμών που διαλύονται στη ρινική βλέννα και τη μερική μόνο ανάκαμψή τους μετά την ανάρρωση.