1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του κορωνοϊού από την Καλιφόρνια
Πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του κορωνοϊού από την Καλιφόρνια

Πιο μεταδοτική η μετάλλαξη του κορωνοϊού από την Καλιφόρνια

0

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες στην Αμερική δείχνουν να επιβεβαιώνουν ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε αρχικά στην Καλιφόρνια το Δεκέμβριο, γνωστή ως “Β.1.427/Β.1.429″, μεταδίδεται πιο εύκολα συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές του, αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει σαφές το μέγεθος του κινδύνου που προκαλεί. Τα νέα αυτά δεδομένα φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως η νέα μετάλλαξη που εξαπλώνεται πια ταχύτατα στο Σαν Φρανσίσκο και σε άλλες περιοχές της πολιτείας της Καλιφόρνια, παράγει μέχρι και διπλάσια σωματίδια του κορωνοϊού σε ιϊκό φορτίο, δηλαδή στη μύτη και στο λαιμό ενός ανθρώπου. Σύμφωνα με τους New York Times, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εν λόγω παραλλαγή ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς και από τα εμβόλια.

Ο ιολόγος δρ. Τσαρλς Τσίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο πρώτος που προέβη στην ανακάλυψη της νέας αυτής μετάλλαξης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να είχα σας δώσω καλύτερα νέα, ότι αυτή η παραλλαγή δεν είναι καθόλου σημαντική. Όμως δυστυχώς πρέπει απλώς να ακολουθήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα». Μέχρι στιγμής, καμία από τις δύο μελέτες δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο περιοδικό και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν κατά πόσο η νέα μετάλλαξη αποτελεί όντως ισχυρή απειλή για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τις προϋπάρχουσες. Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο επιδημιολόγος δρ. Ουίλιαμ Χάνιτζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εκφράζουν την αισιοδοξία τους, δηλώνοντας ότι η εν λόγω παραλλαγή δεν θα προκαλέσει ίδιο πρόβλημα με την εξίσου πιο μεταδοτική βρετανική. Ο ίδιος είπε πως δεν είναι ακόμα πεπεισμένος ότι η μετάλλαξη της Καλιφόρνια συνιστά μείζονα κίνδυνο.

Μέχρι σήμερα, η παραλλαγή “Β.1.427/Β.1.429” έχει ανιχνευθεί σε 45 πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Δανία, και το Μεξικό. Ωστόσο, προς το παρόν μόνο στην Καλιφόρνια έχει καταγραφεί τόσο ευρεία διασπορά, όπου από τα τέλη Ιανουαρίου έχει κυριαρχήσει ανάμεσα στις υπόλοιπες μεταλλάξεις. Ο δρ. Τσίου έκανε την εκτίμηση ότι τα περιστατικά με τη νέα παραλλαγή διπλασιάζονται στην Καλιφόρνια κάθε 18 μέρες. Επιπρόσθετα, έπειτα από τη μελέτη 308 περιπτώσεων λοίμωξης Covid-19 στο Σαν Φρανσίσκο, ανάμεσα στα οποία τα 12 ήταν θανατηφόρα, ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νέα μετάλλαξη, εκτός από πιο μεταδοτική, ίσως είναι και πιο θανατηφόρα. Αξίζει όμως εδώ να σημειωθεί ότι το δείγμα είναι μικρό και η εκτίμηση αυτή ενδέχεται να βασίζεται σε στατιστικό σφάλμα.

Οι εργαστηριακές έρευνες σε κυτταρικές καλλιέργειες οδήγησαν στο ότι η νέα παραλλαγή μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα με 40% αποτελεσματικότητα, καθώς δείχνει να είναι πιο αποτελεσματική στο να ξεφεύγει από την ανοσιακή άμυνα. Έτσι, τα αντισώματα όσων είχαν αναρρώσει από Covid-19, ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στο να εξουδετερώσουν την παραλλαγή “Β.1.427/Β.1.429”, σε αντίθεση με άλλες. Ίδια υπόθεση προέκυψε και όταν έγινε χρήση ορού αίματος από άτομα που είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Η επίπτωση της μετάλλαξης της Καλιφόρνιας στην ανοσιακή αποτελεσματικότητα φαίνεται να είναι λιγότερη σε σχέση με εκείνη της νοτιοαφρικανικής “Β.1.351”. Ο κ. Τσίου παραδέχτηκε ότι είναι ακόμη ασαφές το αν τα τωρινά εμβόλια έχουν κάπως ελάχιστη αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής “Β.1.427/Β.1.429”. Νέες μελέτες τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποφανθούν σχετικά με το κατά πόσο η παραλλαγή της Καλιφόρνια αποτελεί πράγματι πηγή ανησυχίας ή όχι.