1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Πλεύρης: «Πρόθεσή μας τυχόν νέα μέτρα για την πανδημία να είναι ήπιας μορφής» – Ίδια λογική και για τα σχολεία
Πλεύρης: «Πρόθεσή μας τυχόν νέα μέτρα για την πανδημία να είναι ήπιας μορφής» – Ίδια λογική και για τα σχολεία

Πλεύρης: «Πρόθεσή μας τυχόν νέα μέτρα για την πανδημία να είναι ήπιας μορφής» – Ίδια λογική και για τα σχολεία

0

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι σε κάθε περίπτωση αυτά θα είναι ήπιας μορφής μετέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας την 17/08 στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Newroom». Πρόθεση είναι η ίδια λογική να επικρατήσει και στα σχολεία, χωρίς πάντως να είναι κάτι σίγουρο ακόμα

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης ήταν τα εξής:

– Για τους μετανάστες στον Έβρο

“Αναφορικά με την έγκυο είναι καλά στην υγεία της. Για προληπτικούς λόγους έγινε η μεταφορά ακριβώς λόγω του προχωρημένου της εγκυμοσύνης και μου δίνετε την ευκαιρία να πω στο πλαίσιο της κριτικής που ασκήθηκε και στο Υγείας, κατά πόσο έπρεπε ή μπορούσε να παρέμβει.

Βλέπουμε μία πλήρη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία. Πλέον έχουμε τις καταθέσεις των ίδιων των ανθρώπων οι οποίοι πιέστηκαν να φύγουν από το Τουρκικό έδαφος, να βρεθούνε σε Ελληνικό έδαφος.

Έγινε μία επίθεση και από μη κυβερνητικές οργανώσεις και οφείλω να πω δυστυχώς έχουν παρασυρθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου ουσιαστικά θέλω να πιστεύω, χωρίς τα ίδια να το επιθυμούν, ουσιαστικά αποδέχονται πλήρως την προπαγάνδα της Τουρκίας.

Δεν βρισκόντουσαν σε Ελληνικό έδαφος. Μόλις βρέθηκαν σε Ελληνικό έδαφος αμέσως έγινε η επέμβαση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το Υπουργείο Υγείας ήταν σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει την οποιαδήποτε συνδρομή σε αυτούς τους ανθρώπους και ήδη μεταφέρθηκε όπως λέτε και η μία έγκυος και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει καμία επέμβαση της Ελλάδος όσο η όλη διαδικασία βρισκότανε σε Τουρκικό έδαφος.

Ήταν κάτι που σίγουρα θα το επεδίωκε η Τουρκία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε η χώρα μας να παρέμβει σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο.

Και είναι πολύ λυπηρό που κάποιοι αυτή τη στιγμή εγκαλούν τη χώρα, που στην πραγματικότητα λειτούργησε υποδειγματικά και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν άνθρωποι βρέθηκαν στην Ελληνική πλευρά και τους παρασχέθηκε όλη η βοήθεια”.

– Αναφορικά με την πανδημία

“Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια αποκλιμάκωση του κύματος του οποίου υπήρξε. Αυτό το κύμα μας έδωσε πολύ έντονα χαρακτηριστικά σε νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Δεν μας έδωσε χαρακτηριστικά νοσηλειών σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Υπολογίζαμε, μάλιστα, ότι θα είχαμε περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερη χρήση κλινών Εντατικής Θεραπείας. Δεν χρειάστηκε.

Αυτή την στιγμή είμαστε σε μια άλλη φάση με την πανδημία, με την μάχη μας κατά του κορωνοϊού, διότι πλέον έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό. Έχουμε μεταλλάξεις οι οποίες έχουνε κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αρχική νόσο και έχουμε και αντιικά φάρμακα.

Άρα αυτή την στιγμή έχουμε ένα πλήρες μείγμα που μπορούμε να παρέχουμε προστασία στους πολίτες. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε σε μέτρα όπως τα είχαμε ζήσει.

Δηλαδή, μέτρα υποχρεωτικότητας ή μέτρα που έχουνε χαρακτηριστικά περιορισμού και απομόνωσης. Όμως, επειδή η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο εγώ σας αναφέρω ποια είναι η πρόθεση μας με βάση και την εικόνα την οποία έχουμε αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να εφαρμόσουμε και πρωτόκολλα. Αν χρειαστεί και να πάρουμε μέτρα, σε περίπτωση που υπάρχει μια διαφορετική δυναμική από αυτήν που βλέπουμε αυτή την στιγμή.

Περιμένουμε ότι το φθινόπωρο, λόγω του ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους και αλλαγή θερμοκρασίας, θα υπάρχουνε και κύματα τα οποία θα δίνουν περισσότερες νοσηλείες.

Η αίσθηση μας, όμως, είναι ότι με τα εργαλεία που έχουμε αυτή την στιγμή δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα ή αυτά τα μέτρα θα είναι μέτρα τα οποία θα είναι ήπιας μορφής. Δεν θα είναι μέτρα τα οποία ζήσαμε όλα αυτά τα δυο χρόνια που ουσιαστικά δημιουργούσαν συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Η επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις, σίγουρα σε λογική με χρήση της μάσκας. Αλλά η επιβολή θα είναι εκεί πέρα που είναι απολύτως απαραίτητο.

Όπως και αυτή την στιγμή που μιλάμε είναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι στα νοσοκομεία, είναι σε κάποιους χώρους μεταφοράς, όπως είναι οι κλειστοί χώροι των πλοίων.

Άρα, η λογική μας θα είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση χρήσης της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό, διότι πλέον είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει πληθυσμός που κινδυνεύει περισσότερο και από αυτόν τον πληθυσμό ουσιαστικά θα ζητάμε να έχει και παραπάνω μέτρα προστασίας, να εμβολιαστεί τάχιστα.

Ήδη λέμε αυτή τη στιγμή και το λένε και οι επιστήμονες, κάθε φορά που συζητάμε. Οι ευάλωτες ομάδες και οι ομάδες άνω των 60 θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα”.

– Για τα εμβόλια

“Η Moderna και η Pfizer είναι σε μία διπλή διαδικασία. Έχουνε εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τη μετάλλαξη Όμικρον και έχουνε όμως και ακόμα πιο επικαιροποιημένα, που είναι οι κυρίαρχες υπομεταλλάξεις 4 και 5. Από εκεί και πέρα είναι εγκριτικές διαδικασίες και φάκελοι που πρέπει να κατατεθούνε. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα να έχουμε αυτά τα εμβόλια εντός το έτους”.

– Για τα εμβόλια ευλογιάς των πιθήκων

“Χθες παραλάβαμε 2.300 δόσεις περίπου, ενώ παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παραλάβουμε και 100 θεραπείες.

Θεωρούνται ότι είναι επαρκείς βάσει των κρουσμάτων οι οποίες έχουμε και την άλλη εβδομάδα 23 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμβολιασμού σε συνεννόηση και με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να βγάλει τις προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το εμβόλιο”.

– Για το άνοιγμα των σχολείων

“Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία.

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται.

Είχαμε ένα πρωτόκολλο που πέρυσι λειτούργησε υποδειγματικά και στο κομμάτι των τεστ και στο κομμάτι της χρήσης των μέτρων προστασίας και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία και βγήκανε λίγο πιο ελεύθερα παρά όταν ήταν ανοιχτά.

Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών.

Απλά περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία.

Θα είμαστε έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε και τα επόμενα δεδομένα”.

– Για τις επισυνδέσεις

“Βλέπουμε μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θεσμικού ζητήματος που έχει παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Και μάλιστα με την παρέμβαση του ήδη δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος σε όλο το κομμάτι το οποίο συνδέεται με τις νόμιμες επισυνδέσεις. Δεχόμαστε κριτική από ένα κόμμα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή την στιγμή έχει δυο στενούς συνεργάτες, υπουργούς τους, κατηγορούμενους από την Δικαιοσύνη στο Ειδικό Δικαστήριο, για παρέμβαση στην Δικαιοσύνη και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δηλαδή, για πλήρως αντιθεσμικές παρεμβάσεις που είχανε στόχο να πλήξουν τον πυρήνα της δημοκρατίας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την Δικαιοσύνη και με συγχωρείτε, δεν μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καλύπτει αυτούς τους υπουργούς του από την πρώτη στιγμή.

Επαναφέρουμε ένα πλαίσιο πολύ πιο αυστηρό ως προς το κομμάτι των επισυνδέσεων και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια πλήρη διερεύνηση, γιατί ακριβώς ο πρωθυπουργός ο ίδιος, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, είναι θεματοφύλακας της σωστής λειτουργίας των θεσμών.

Και σε αυτό θα παραμείνουμε και δεν, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την πολιτική εκμετάλλευση. Καλέσαμε και τον κύριο Ανδρουλάκη να πάει να ενημερωθεί. Ο ίδιος φαίνεται ότι επιλέγει μια διαδικασία κλιμάκωσης διότι πιστεύει ότι θα έχει πολιτικό όφελος.

Είναι βέβαιο ότι από τις διαδικασίες οι οποίες θα βγούνε, θα βγούμε πολύ πιο ισχυροί, γιατί είμαστε το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την σωστή λειτουργία των θεσμών”.