1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ποια καταστήματα ανοίγουν σήμερα – Μέτρα – SMS στο 13032
Ποια καταστήματα ανοίγουν σήμερα – Μέτρα – SMS στο 13032

Ποια καταστήματα ανοίγουν σήμερα – Μέτρα – SMS στο 13032

0

Επανεκκίνηση πραγματοποιείται σταδιακά από σήμερα για τις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

SMS στο 13032

Από σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα ψώνια μας αφού πρώτα έχουμε κλείσει ραντεβού και έχουμε λάβει επιβεβαιωτικό μήνυμα με την επωνυμία της επιχείρησης, τη διεύθυνση και τον ΑΦΜ καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Στη συνέχεια στέλνουμε SMS στο 13032, χωρίς να αναγράφουμε κάποιον κωδικό. Στο μήνυμα θα πρέπει να αναφέρεται:

Ονοματεπώνυμο
Διεύθυνση κατοικίας
Περιοχή

Θα λάβουμε απάντηση «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα» και από εκείνη τη στιγμή θα έχουμε στη διάθεσή μας τρεις ώρες για να ψωνίσουμε. Δεν θα μπορούμε να στέλνουμε πάνω από ένα μήνυμα τη μέρα. Αν το επιχείρησουμε θα λάβουμε την απάντηση «Η μετακίνησή σας δεν είναι εφικτή, επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Οι αγορές στα καταστήματα θα γίνονται είτε με click away είτε με click in shop. Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο επιτρέπεται για τα ψώνια στα καταστήματα, συνεχίζει όμως να απαγορεύεται για μετακίνηση με τον κωδικό 2 (π.χ. σούπερ μάρκετ).

Ποια καταστήματα ανοίγουν

  • Συνοικιακά καταστήματα
  • Μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, εκτός εμπορικού κέντρου
  • Μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • Πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ, τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται:

η Περιφέρεια Αττικής,
οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
το ‘Αγιο Όρος (Χερσόνησος ‘Αθω),
οι Δήμοι Καλυμνίων, Λέρου και Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, καθώς και ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης,
οι Δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,
ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και ο Δήμος Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο Δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και
οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Τα μέτρα

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προχωρήσουν σε πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Οι καταστηματάρχες καλούνται να δέχονται μέσα στο κατάστημα μόνον έναν πελάτη ανά 25 τ.μ., με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες κατά περίπτωση. Οι αγορές, αν δεν έχουν προεξοφληθεί ηλεκτρονικά, θα μπορούν να γίνονται μόνο με κάρτα, ενώ ο πελάτης θα μπορεί να παραλαμβάνει το προϊόν και εκτός του καταστήματος.

Παράλληλα, προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα, από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ από τη Δευτέρα έως το Σάββατο. Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Θεσσαλονική, Αχαΐα, Κοζάνη κλειστά τα μαγαζιά

Την ώρα που το λιανεμπόριο ανεβάζει ρολά σε όλη τη χώρα, μία εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμη μικρό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία.

Οι έμποροι είναι οργισμένοι με την απόφαση να εξαιρεθούν οι τρεις περιοχές ενώ ορισμένοι από αυτούς προειδοποιούν με «αντάρτικο» τονίζοντας ότι δεν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση της κυβέρνησης.