Ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνει το παιδί σας;
Χρειάζονται τα παιδιά τακτικό έλεγχο; Η απάντηση των παιδιάτρων όπως π.χ. της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι ναι! Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους πρέπει να δουν τον γιατρό μόνο όταν χρειάζονται εμβόλια ή όταν είναι άρρωστα. Όμως οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις είναι σημαντικές όχι μόνο για τους ενηλίκους αλλά και για τα παιδιά.
Οι επισκέψεις σε παιδίατρο βοηθούν στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του παιδιού σας και του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Οι τακτικοί έλεγχοι δημιουργούν ένα οικείο περιβάλλον όπου το παιδί μπορεί να αισθάνεται άνετα, ενισχύοντας την ανοιχτή επικοινωνία και τη συνεργασία κατά τη διάρκεια των ραντεβού. Μια θετική σχέση με τον παιδίατρο βοηθά επίσης στην ανακούφιση του άγχους ή του φόβου που μπορεί να έχει το παιδί σας για τις ιατρικές επισκέψεις. Οι σημαντικότερες εξετάσεις για τα παιδιά είναι:
Γενικές εξετάσεις αίματος, βιταμινών και μετάλλων: Η εξέταση δείχνει τη γενική κατάσταση της υγείας του παιδιού. Φερριτίνη, ασβέστιο, βιταμίνες, θυρεοειδής, και άλλα πρέπει να ελεγχθούν. Σημαντική περίοδος είναι η προεφηβεία και η εφηβεία, ιδιαίτερα για τα κορίτσια που εξαιτίας της εμμήνου ρύσεως μπορεί να εμφανίσουν αναιμία. Επιπλέον, με τις εξετάσεις αυτές μπορεί να να διαπιστωθεί αν υπάρχει υψηλή χοληστερίνη ή προβλήματα σακχάρου στο παιδί σας. Ακόμη, αυτές οι εξετάσεις αποσκοπούν στην αξιολόγηση διαφόρων ορμονικών επιπέδων για τη διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την εφηβεία και άλλες ενδοκρινικές λειτουργίες.
Καρδιολογικός έλεγχος: Οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες για όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα αν συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως το ποδόσφαιρο ή ο στίβος. Έλεγχος της καρδιάς για τυχόν συριγμό ή άλλες ανωμαλίες και έλεγχος του σφυγμού για να διασφαλιστεί ο κανονικός και κατάλληλος καρδιακός ρυθμός για την ηλικία του παιδιού και η καλή κυκλοφορία του αίματος.
Έλεγχος αρτηριακής πίεσης: Η έγκαιρη ανίχνευση της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι σημαντική για την πρόληψη μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Είναι πολύ σημαντική η καταγραφή της στην παιδική ηλικία, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από την ηλικία των 3 ετών και μετά.
Οφθαλμολογικός έλεγχος: Η όραση επηρεάζει σημαντικά τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών, καθώς σχεδόν το 80% της μάθησης είναι οπτικοποιημένο. Ο προληπτικός έλεγχος στα μάτια, ειδικά σε ένα παιδί που πηγαίνει σχολείο, είναι απαραίτητος. Οπότε θα πρέπει να επισκεφτείτε και τον οφθαλμίατρο, να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει πρόβλημα με την όραση του. Δεδομένου ότι αρκετές οφθαλμικές καταστάσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρώιμη ανίχνευση και έγκαιρη αντιμετώπιση των οφθαλμικών διαταραχών στα παιδιά που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αλλά και όταν υπάρχουν οφθαλμολογικά συμπτώματα, συνήθως τα παιδιά δεν τα αντιλαμβάνονται, δεν τα αξιολογούν ως σημαντικά και δεν μπορούν να τα περιγράψουν.
Οδοντιατρικός έλεγχος: Η επίσκεψη σε παιδοδοντίατρο είναι σημαντική μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη οδοντοφυΐα για την πρόληψη της τερηδόνας. Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει και την υγεία των μόνιμων δοντιών. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε προτού ξεκινήσουν οι σχολικές υποχρεώσεις, διότι το παιδί διαφορετικά θα επιβαρυνθεί με επιπλέον άγχος.
Έλεγχος ακοής: Αξιολόγηση της ικανότητας ακοής του παιδιού, εξέταση εξωτερικού αυτιού για σημεία λοίμωξης, συσσώρευση κεριού στο αυτί ή άλλα ζητήματα με χρήση ακοομετρίας ή άλλων μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου. Το μέσο αυτί ελέγχεται επίσης για να αναζητηθούν σημάδια μόλυνσης ή συσσώρευσης υγρού πίσω από το τύμπανο. Η έγκαιρη διάγνωση διαταραχών της ακοής συμβάλλει σημαντικά στη θεραπευτική αντιμετώπισή τους.
Έλεγχος σκελετού: Η εξέταση αυτή αποσκοπεί στον εντοπισμό της σκολίωσης, μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση, στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων. Έλεγχος επίσης της ευκαμψίας και του εύρους κίνησης στις κύριες αρθρώσεις (ώμοι, αγκώνες, γοφοί, γόνατα, αστράγαλοι) και εντοπισμός τυχόν σημείων φλεγμονής, πόνου ή παραμορφώσεων των αρθρώσεων.
Μύτη: Έλεγχος για συμφόρηση, πολύποδες ή δομικά ζητήματα στη ρινική οδό, αξιολόγηση των ιγμορείων για μόλυνση των κόλπων.
Λαιμός: Έλεγχος για τις αμυγδαλές και τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις για οίδημα, ερυθρότητα ή σημάδια μόλυνσης.
Δέρμα: Παρατήρηση για εξανθήματα, ξηρότητα, αποχρωματισμό ή βλάβες και έλεγχος για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα ή το σχήμα ελιών ή σημαδιών που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν δερματικές παθήσεις.
Νευρολογική λειτουργία: Αξιολόγηση της λειτουργίας των 12 κρανιακών νεύρων, τα οποία ελέγχουν δραστηριότητες όπως οι κινήσεις του προσώπου, η ακοή, η κατάποση και οι κινήσεις των ματιών. Δοκιμή αντανακλαστικών όπως το τράνταγμα του γόνατος για να διασφαλιστεί η φυσιολογική νευρολογική λειτουργία.
Εμβολιασμοί: Η διασφάλιση ότι όλα τα συνιστώμενα εμβόλια είναι ενημερωμένα το παιδί σας θα προστατευτεί από επικίνδυνες ασθένειες.