1. Home
  2. Υγεία
  3. Πρόσφατη διάγνωση με ρευματικό νόσημα
Πρόσφατη διάγνωση με ρευματικό νόσημα

Πρόσφατη διάγνωση με ρευματικό νόσημα

0

Από τη διάγνωση με ρευματικό νόσημα έως τη συνειδητοποίηση και την αντιμετώπιση! Ενας δρόμος με απαιτήσεις, που πρέπει να ακολουθήσετε για να αγαπήσετε κάθε κομμάτι του εαυτού σας και της νέας σας καθημερινότητας.

Αθανασία ΠαππάΓράφει η Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (EΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Oι Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ) προσβάλλουν άτομα και των δυο φύλων σε όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Οι ΡΠ επηρεάζουν την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία, προκαλούν απουσία από την εργασία και μείωση της παραγωγικότητας, ενώ τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία και μείωση του προσδόκιμου της ζωής. Παράλληλα, προκαλούν μία από τις υψηλότερες δαπάνες στα Ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας όσον αφορά τόσο στα άμεσα όσο και στα έμμεσα κόστη, τα οποία ανακύπτουν ως αποτέλεσμα της ανάγκης για θεραπευτική αντιμετώπιση των πασχόντων, καθώς και των επιπτώσεων της νόσου στην κοινωνική παραγωγικότητα.
Η έγκαιρη διάγνωση των ΡΠ (μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την εκδήλωση των αρχικών συμπτωμάτων) είναι σημαντική για την πρώιμη και αποτελεσματική θεραπεία με τα ανοσοτροποποιητικά της νόσου φάρμακα. Η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότερες μορφές της νόσου με καταστροφή των αρθρώσεων και, ως αποτέλεσμα, να απαιτήσει νοσηλείες, περισσότερα και πιο ακριβά φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις, με επακόλουθες σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Για την αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος απαιτείται ένα δομημένο και συνεχές σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας που να εφαρμόζει πολιτικές:
Α) πρωτογενούς πρόληψης
Β) έγκαιρης διάγνωσης και πρώιμης ορθής θεραπευτικής αντιμετώπισης
Γ) υποστήριξης των χρονίως πασχόντων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής τους επανένταξης

Στην Ελλάδα, οι πολιτικές πρόληψης είναι αποσπασματικές, τα προγράμματα υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από ΡΠ σχεδόν ανύπαρκτα, ενώ ακόμα και οι κλασικές υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών διέπονται από ανορθολογική ανάπτυξη και λειτουργία.

διάγνωση με ρευματικό νόσημαΟι ΡΠ επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, όχι μόνον των ασθενών που βιώνουν τα επώδυνα συμπτώματα και την πιθανότητα αναπηρίας, αλλά και των μελών των οικογενειών τους και των άλλων ατόμων που τους παρέχουν την απαιτούμενη φροντίδα.
Τα άτομα με ΡΠ χρειάζονται ένα σύστημα που να παρέχει συνεχείς υπηρεσίες υγείας και πρόληψης (πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς) και είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας που να γεφυρώνει τους παρόχους δημόσιας υγείας με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορείς εθελοντισμού.
Πολλές φορές η καθημερινότητα των ανθρώπων που έχουν κάποιο ρευματικό νόσημα διαφέρει αρκετά από την περίοδο πριν τη διάγνωση. Οι δραστηριότητες που είναι επίπονες για το σώμα ποικίλλουν και συχνά δεν συνιστώνται, με αποτέλεσμα τον περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων. Ακόμα και οι πιο προσωπικές ανάγκες που απαιτούν κίνηση επηρεάζονται από τη δυσκαμψία και τον πόνο (π.χ. δραστηριότητες προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, σεξουαλική ζωή, κ.ά.). Επιπλέον, οι αθλητικές συνήθειες ενός ατόμου ενδεχομένως πρέπει να αλλάξουν, εάν διαγνωστεί με ρευματικό νόσημα, αφού πρέπει να ωφελούν το σώμα και όχι να το καταπονούν.
Η διαδικασία της προσαρμογής στις παραπάνω αλλαγές για κάποιους ανθρώπους είναι ομαλή με μερικές διακυμάνσεις, ενώ για κάποιους άλλους βιώνεται λίγο πιο έντονα. Η τροποποίηση κάποιων δραστηριοτήτων και ο περιορισμός των προ-νοσήματος συνηθειών μπορεί να επιφέρουν έναν κύκλο δύσκολων συναισθημάτων.

Χρειάζεται η υλοποίηση πλειάδας δράσεων που να βοηθούν στην αυτοδιαχείριση της νόσου και στην πλήρη επανένταξη στις κοινωνικές δραστηριότητες των ρευματοπαθών, όπως προγράμματα:

  • Ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τα οποία προσφέρουν αποφόρτιση της εμπειρίας που συνδέεται με το χρόνιο νόσημα και τον φόβο της ανικανότητας κι ανάδειξη καλών πρακτικών στη διαχείριση των δυσκολιών.
  • Διατροφολογικής καθοδήγησης και ελέγχου του σωματικού βάρους, ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής.
  • Φυσικής δραστηριότητας και θεραπευτικής άσκησης με έμφαση στην εκπαίδευση των ασθενών για τη σημασία του ρόλου τους στην καλή υγεία και στην πρόληψη των δυσμενών συνεπειών που σχετίζονται με τις ΡΠ.
  • Αυτοβοήθειας που περιλαμβάνουν πληροφορίες για τους τύπους αρθρίτιδας, τη διατροφή, την επικοινωνία ασθενή – ιατρού, την κατάλληλη χρήση των φαρμάκων αλλά και των αλληλεπιδράσεων από τη χρήση αυτών, τη χαλάρωση και τα προγράμματα διαχείρισης του πόνου.

Η αλλαγή της καθημερινότητας είναι μία άκρως σημαντική διαδικασία, ώστε να καταφέρει το άτομο να αποδεχθεί και να εναρμονίσει τις συνήθειές του με τις ικανότητες του σώματος, και κυρίως να δεχτεί και να αγκαλιάσει και αυτό το κομμάτι του εαυτού του.

Eχετε μόλις διαγνωστεί με αρθρίτιδα;

12 χρήσιμες ερωτήσεις να απευθύνετε στον ρευματολόγο σας

1 Τι είδος αρθρίτιδας έχω;
2 Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις που χρειάζεται να κάνω;
3 Θα έχω την αρθρίτιδα για πάντα; Υπάρχει περίπτωση να μου περάσει;
4 Ποια είναι η καλύτερη πιθανή θεραπεία για μένα;
5 Πιστεύετε ότι θα ανακουφίσει όλα μου τα συμπτώματα;
6 Πότε θα αρχίσω να νιώθω καλύτερα;
7 Τι θα πρέπει να προσέχω; Ποιες είναι οι παρενέργειες της θεραπείας;
8 Τι θα πρέπει να αποφεύγω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
9 Θα χρειαστεί ποτέ να διακόψω τη θεραπεία μου;
10 Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω στο να εμποδίσω μια έξαρση;
11 Με ποιους τρόπους μπορώ να διατηρήσω την καλή λειτουργία των αρθρώσεών μου;
12 Υπάρχουν πιθανά ξαφνικά συμπτώματα που πρόκειται να αντιμετωπίσω και θα πρέπει να γνωρίζω;

Πηγή: Εφημερίδα “Περί Υγείας”