1. Home
  2. Ομορφιά
  3. Πως η κατανάλωση ζάχαρης επιδρά στην επιδερμίδα
Πως η κατανάλωση ζάχαρης επιδρά στην επιδερμίδα

Πως η κατανάλωση ζάχαρης επιδρά στην επιδερμίδα

0

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ενδέχεται να επιταχύνει τη γήρανση, αλλά και την πρόκληση βλαβών στο δέρμα, με βάση όλο και πιο πολλές κλινικές μελέτες. Παρόλο που τα ευρήματα των μέχρι πρότινος ερευνών δεν κρίνονται οριστικά, ωστόσο, παραμένουν αρκετά έγκυρα με αποτέλεσμα μερικοί ειδικοί να συνιστούν τη μείωση της ζάχαρης ως ένα από τα βασικά μέτρα για ένα υγιές δέρμα.

Πιο ειδικά, η ζάχαρη αυξάνει τη γλυκόζη αίματος (σάκχαρο), η οποία ενισχύεται όταν επίσης καταναλώνουμε υδατάνθρακες, κυρίως απλούς υδατάνθρακες. Κάποια από τα τρόφιμα με πολλούς απλούς υδατάνθρακες είναι η ζάχαρη, τα τρόφιμα και τα ροφήματα που την περιέχουν, το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, τα επεξεργασμένα (χωρίς πολλές φυτικές ίνες) δημητριακά πρωινού και οι πατάτες. Οι τροφές αυτές περιλαμβάνουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι όταν τα καταναλώνουμε αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό και απότομα τη γλυκόζη αίματος.

Επιπλέον, καταλύει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, σύμφωνα με μελέτες που κατέληξαν ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως η ζάχαρη, εντείνουν τη διάσπαση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης με έναν μηχανισμό που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, συμβάλλοντας στη γήρανση του δέρματος.

Η γλυκοζυλίωση συνιστά μια διαδικασία στην οποία οφείλονται πολλές από τις επιπλοκές στον σακχαρώδη διαβήτη. Συμβάλλει βέβαια και στη γήρανση, κατά τη διάρκεια της οποίας προσκολλώνται τα σάκχαρα στις πρωτεΐνες ή τα λιπίδια, επιφέροντας τα γνωστά τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Κατά μια πρόσφατη μελέτη που είχε δημοσιευτεί στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Dermatology, οι συνέπειες της γλυκοζυλίωσης ξεκινούν να γίνονται ορατές στις γυναίκες στην ηλικία των 35 ετών. Μελέτες καταδεικνύουν πως όσο περισσότερη ζάχαρη και γλυκά τρώει ένα άτομο, τόσο περισσότερα AGEs αναπτύσσονται στον οργανισμό και άλλες τόσες αλλοιώσεις υφίστανται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.

Η ζάχαρη αλλάζει ακόμη και την ισορροπία του κολλαγόνου. Η πλήρης σε ζάχαρη διατροφή μπορεί να μεταβάλλει την ισορροπία ανάμεσα στους διάφορους τύπους κολλαγόνου που ενέχει το δέρμα. Αν και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι τύποι, οι κυριότεροι είναι ο τύπος Ι, ο τύπος ΙΙ και ο τύπος ΙΙΙ.

Ο τύπος Ι αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% του κολλαγόνου στο σώμα μας, όμως είναι ο πιο αδύναμος. Ο τύπος ΙΙΙ είναι πολύ λιγότερος, παρόλα αυτά ο πιο ισχυρός. Η γλυκοζυλίωση καταστρέφει κυρίως τον τύπο ΙΙΙ με συνέπεια να υποτιμάται η δύναμη και η σταθερότητα του δέρματος.

Επιπροσθέτως, αδρανοποιεί τα φυσικά αντιοξειδωτικά. Η τόση ζάχαρη και τα AGEs που παράγει, έχουν και άλλη επίπτωση. Αδρανοποιούν τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα του δέρματος, με συνέπεια να το εκθέτουν στις επιθέσεις από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Πρόκειται για ένα είδος πολύ δραστικών μορίων που ενεργοποιούν βλάβες στα κύτταρα. Παράγονται όταν ο οργανισμός είναι ευάλωτος σε παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου.

Αν δεν εξαλείψει ο οργανισμός τις ελεύθερες ρίζες, τότε αυτές συμμετέχουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ενθαρρύνουν επιπλέον την ανάπτυξη πολλών ασθενειών, όπως και του καρκίνου. Ενδεικτικά, μια φλεγμονή μπορεί απλά να προκληθεί από ένα ή δύο κουτάκια αναψυκτικό με ζάχαρη σε ημερήσια βάση, καθώς αρκούν για να πολλαπλασιαστούν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ως ένας από τους καίριους δείκτες φλεγμονής του οργανισμού.

Τη λεγόμενη φλεγμονή ερεθίζει και η αύξηση στην παραγωγή της ινσουλίνης. Τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης προκύπτουν από την ανάγκη να διασπαστεί η περίσσεια γλυκόζης που δημιουργείται όταν λαμβάνουμε πολλή ζάχαρη. Δηλαδή, τα ίδια τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη που με τη σειρά τους αυξάνουν τη γλυκόζη αίματος και τη γλυκοζυλίωση, διεγείρουν περισσότερο και τη φλεγμονή στο σώμα.

Η φλεγμονή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής και των εξάρσεων της. Δεν αποκλείεται να επιδεινώσει άλλες δερματοπάθειες, όπως η ροδόχρους ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση. Το γεγονός αυτό εμπεριέχεται στους λόγους για τους οποίους προτείνεται σε όσους πάσχουν από τα παραπάνω νοσήματα να περιορίζουν όσο γίνεται περισσότερο τη ζάχαρη στη διατροφή τους.

Θετική συμβουλή είναι η τήρηση και εφαρμογή μιας υγιεινής διατροφής για να διαφυλαχθεί η ομαλή κατάσταση του δέρματος, με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, από εναλλακτικές πηγές λ.χ. φρούτα / προϊόντα ολικής άλεσης και η λιγότερο συχνή κατάποση ζάχαρης / γλυκών γευμάτων ή ποτών.