1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Πόσο αλκοόλ να πίνετε;
Πόσο αλκοόλ να πίνετε;

Πόσο αλκοόλ να πίνετε;

0

Ποια είναι η ποσότητα που συστήνεται από τους ειδικούς και με τι διατροφικές συνήθειες πρέπει να συνδυάζεται η κατανάλωσή του.

Γράφει η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας,  www.logodiatrofis.gr

Οι διακοπές αποτελούν περίοδο χαλάρωσης, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς που όλοι χρειαζόμαστε μετά από ένα δύσκολο χειμώνα.

Η ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ισορροπία-μέτρο-ποικιλία αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου η εξόρμηση στα μπαρ να μην επηρεάσει αρνητικά τον δείκτη της ζυγαριάς μας.

Η πιο βασική οδηγία που χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας, προκειμένου να μην σας επιβαρύνουν οι διατροφικές ατασθαλίες είναι η γνωστή ρήση «Παν μέτρο άριστον», όπου όλα τα τρόφιμα μπορούν να καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα και συχνότητα.

Όσον αφορά στο αλκοόλ σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, η ποσότητα αλκοόλ που συστήνεται είναι 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες.

Ως 1 ποτό ορίζεται 1 ποτήρι κρασί (150 ml), 1 μπουκάλι/κουτάκι μπύρα (330 ml) ή 1 δόση αποστάγματος (45 ml).

Ποτό (μέσα στην παρένθεση είναι το ποσοστό αλκόολ)

Ποσότητα σερβιρίσματος (ml)

Θερμίδες

Μπίρα (4%)

250 (ml)

107

Οινοπνευματώδη με 40% αλκοόλ(τζιν,ρούμι,ουίσκι,βότκα)

45 (ml)

100

Ούζο

30 (ml)

150

Μπράντι,κονιάκ (38%)

30 (ml)

75

Κρασί λευκό.ξηρό (9%)

120 (ml)

80

Κρασί κόκκινο ή ροζέ (10%)

120 (ml)

85

Κρασί γλυκό (10%)

120 (ml)

105

Bloody Mary (10%)

150 (ml)

116

Daiquiri (25%)

60 (ml)

111

Manhattan (30%)

60 (ml)

178

Martini (31%)

75 (ml)

156

Ωστόσο, όταν βρίσκεστε σε δίαιτα είναι προτιμότερο να καταναλώστε τη μισή ποσότητα από τη συνιστώμενη, έτσι ώστε να ελέγξετε καλύτερα τη θερμιδική πρόσληψη. Η πρόσληψη αλκοόλ είναι σημαντικό να γίνεται με γεμάτο στομάχι, προκειμένου να καθυστερήσει η είσοδός του την κυκλοφορία αίματος, γεγονός που προφυλάσσει από ενοχλήσεις στο στομάχι, υπογλυκαιμία, πονοκέφαλο και την επόμενη μέρα ξυπνάτε χωρίς να έχετε τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover.

Η συχνότητα γευμάτων και η αυξημένη πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη τη μέρα που θα βγείτε για ποτό, μιας και συμβάλλουν τόσο στην εγρήγορση του μεταβολισμού, όσο και στη μείωση της κατακράτησης που προκαλεί το αλκοόλ.

Tips για να μην υπερκαταναλώσετε αλκοόλ και να γλυτώσετε θερμίδες:

  1. Γεμίστε το ποτήρι μέχρι τη μέση.

  2. Για κάθε ποτήρι αλκοόλ πίνετε 2 ποτήρια νερό.

  3. Προτιμήστε μπίρα που περιέχει μικρότερο ποσοστό λίπους και λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα.

  4. Αποφύγετε να αναμιγνύετε το ποτό σας με αναψυκτικά με ζάχαρη.

  5. Προσοχή στην κατανάλωση διαφόρων αλμυρών σνακ ταυτόχρονα με το ποτό.

  6. Μην καταναλώνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι.

  7. Μην πίνετε αλκοόλ μόνος σας αλλά με παρέα και κάνετε παύσεις για συζήτηση και φαγητό.

  8. Μην καταναλώνετε παραπάνω από 2 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως.

  9. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα, όταν έχετε προγραμματίσει βραδινή έξοδο.

  10. Εάν κάποια μέρα πιείτε παραπάνω αλκοόλ να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 48 ώρες.

  11. Αντιμετωπίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πίνοντας αφέψημα από γαρίφαλο.

Τέλος, η επόμενη μέρα από τη βραδινή σας έξοδο για ποτό χρειάζεται να έχει τα ακόλουθα διατροφικά χαρακτηριστικά:

1. Πιες ένα αφέψημα από γαρίφαλο, το οποίο ανακουφίζει από τις στομαχικές διαταραχές.

2. Φάτε αυγό. Τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ, την κυστεΐνη, η οποία έχει την ιδιότητα να διασπά την ακεταλδεΰδη που είναι ένα παράγωγο του μεταβολισμού της αιθανόλης (αλκοόλ). Τρώγοντας ένα αυγό θα ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από τα συμπτώματα του hangover.

3. Υδατάνθρακες. Το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία, δηλαδή μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να νιώθετε ατονία. Γι’ αυτόν το λόγο καλό είναι την επόμενη μέρα να φάτε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, φρυγανιές, ψωμί) τα οποία θα σας τονώσουν.

4. Πιείτε άφθονο νερό προκειμένου να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να τρώμε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο (μπανάνες, ντομάτες, μέλι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ανάλατοι ξηροί καρποί). Έτσι αναπληρώνετε τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν λόγω αφυδάτωσης ενώ επίσης καταπολεμάται ο πονοκέφαλος που είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αυξημένης πρόσληψης αλκοόλ.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά