1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα κατά της COVID που επιβάλλονται στην Κίνα;
Πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα κατά της COVID που επιβάλλονται στην Κίνα;

Πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα κατά της COVID που επιβάλλονται στην Κίνα;

0

Στο ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19, η Κίνα όρισε σκληρά μέτρα «μηδενικού COVID-19»με στόχο να καταφέρει να περιορίσει τον ιό. Ωστόσο ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες χρησιμοποίησαν προσωρινά τα περιοριστικά μέτρα έως ότου τα εμβόλια έγιναν ευρέως διαθέσιμα,  η Κίνα επέμενε σταθερά στη στρατηγική της. Κουρασμένοι από την πολιτική που έχει περιορίσει εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους  και με το βλέμμα στις ελευθερίες που απολαμβάνουν τώρα αλλού σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι διαμαρτύρονται σε όλη την Κίνα. Αν και ορισμένοι περιορισμοί κατά των ιών έχουν χαλαρώσει σε ορισμένα μέρη, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα έχει επιβεβαιώσει τη στρατηγική της “μηδενικής COVID”.

Μερικά από τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα στην Κίνα:

8 ημέρες καραντίνα για όλους τους εισερχόμενους επιβάτες

Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν ένα τεστ PCR πριν πετάξουν και να τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για πέντε ημέρες και στο σπίτι για τρεις ημέρες κατά την άφιξη. Αυτό μπορεί να φαίνεται αυστηρό, αλλά πριν από τους ενημερωμένους κανονισμούς νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ταξιδιώτες έπρεπε να κάνουν δύο τεστ PCR πριν πετάξουν και να τεθούν σε καραντίνα για επτά ημέρες σε ξενοδοχείο και τρεις ημέρες στο σπίτι. Νωρίτερα, η περίοδος καραντίνας ήταν 14 ημέρες. Η Κίνα έπαψε επίσης να κλείνει μια πτήση για μία ή δύο εβδομάδες εάν ένα συγκεκριμένο ποσοστό επιβατών βγει θετικό στην COVID-19, με τη διάρκεια της απαγόρευσης να εξαρτάται από το πόσοι είχαν τον ιό.

Καραντίνα για στενές επαφές στα δρομολόγια εσωτερικού

Οι ταξιδιώτες σε πτήσεις εσωτερικού, τρένα ή λεωφορεία που βρίσκονται σε στενή επαφή με άτομο με COVID-19 πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για πέντε ημέρες σε καθορισμένους χώρους, συν τρεις ημέρες στο σπίτι. Πριν από τις αλλαγές του Νοεμβρίου, ο χρόνος καραντίνας ήταν μεγαλύτερος και οι στενές επαφές του ατόμου με στενή επαφή με κάποιον με COVID-19 έπρεπε επίσης να απομονωθούν. Οι άνθρωποι που επισκέφθηκαν περιοχές στην Κίνα που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» πρέπει επίσης να τεθούν σε καραντίνα για επτά ημέρες στο σπίτι.

Εντός της Κίνας, τα άτομα πρέπει να εμφανίζουν τον προσωπικό τους «πράσινο κωδικό» – υποδεικνύοντας ότι είναι αρνητικοί στην COVID- όταν εισέρχονται σε δημόσιους χώρους όπως εμπορικά κέντρα και εστιατόρια ή όταν χρησιμοποιούν δημόσια συγκοινωνία. Όλοι πρέπει να εγγραφούν με τα έγγραφα ταυτότητάς τους και στη συνέχεια ο κωδικός εμφανίζεται μέσω μιας εφαρμογής smartphone. Το να παραμείνετε «πράσινοι» σημαίνει να μην προσβληθείτε από την COVID-19, να μην είστε σε στενή επαφή με κάποιον με τον ιό και να μην επισκέπτεστε περιοχές που θεωρούνται ότι αποτελούν κίνδυνο. Εάν υπάρχει έξαρση στην περιοχή σας, οι τοπικές αρχές ενδέχεται να απαιτήσουν τακτικές δοκιμές για να διατηρήσουν τον κωδικό πράσινο. Στο Πεκίνο αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, οι κάτοικοι πρέπει να υποβάλλονται σε γρήγορο τεστ COVID τουλάχιστον κάθε 48 ώρες σε εγκεκριμένη από την κυβέρνηση εγκατάσταση.

1 θετικό κρούσμα μπορεί να βάλει σε καραντίνα ένα ολόκληρο κτίριο

Η Κίνα αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά σε κάθε ανίχνευση της COVID-19 και έχει κλειδώσει τμήματα ή ολόκληρες πόλεις. Αυτή τη στιγμή, η κεντρική αστική περιοχή του Chongqing, με περίπου 10,3 εκατομμύρια ανθρώπους, βρίσκεται σε lockdown, όπως και μέρος της Guangzhou. Η απόφαση για το τι θα κλειδωθεί εξαρτάται από την κλίμακα της επιδημίας και τα μικρότερα lockdown κτιρίων, συγκροτημάτων κτιρίων ή συνοικιών πόλεων. Ολόκληρες πολυκατοικίες κλειδώνονται εάν διαπιστωθεί ότι ένας μόνος κάτοικος έχει COVID-19 και δεν επιτρέπεται στους ανθρώπους να φύγουν για τουλάχιστον πέντε ημέρες.  Ομοίως, τα κτίρια γραφείων κλειδώνονται εάν κάποιος στο κτίριο βρεθεί θετικός στην COVID έως ότου το κτίριο μπορεί να απολυμανθεί, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί αρκετές ημέρες.

 Η Κίνα έχει θεσπίσει πολλούς άλλους κανονισμούς, γνωστούς στους περισσότερους από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Η κοινωνική απόσταση ενθαρρύνεται και οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους. Σε περιοχές όπου πιστεύεται ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της COVID, υπάρχουν περιορισμοί στις μεγάλες συγκεντρώσεις, τα εστιατόρια είναι κλειστά για φαγητό σε εσωτερικούς χώρους και απαιτούνται ενισχυμένα μέτρα απολύμανσης στους δημόσιους χώρους.